4 czy 5 miejsc???
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Clubman
4 czy 5 miejsc???
Mam małą zagwostkę. Otóż w moim Clubmanie mam w karcie pojazdu, a co za tym idzie i w dowodzie rejestracyjnym, wpisane 4 miejsca, a zagłówków i pasów bezpieczeństwa jest fizycznie 5 :/ To w końcu jak jest??? Mam 4 czy 5 miejsc siedzących??? - pomijam fakt, że 5-ciu chopa nie wejdzie i tak, ale np. dwóch dorosłych i 3 dzieciaków by wlazło
-
- Wiarus
- Posiadane auto: Cooper S r56
Re: 4 czy 5 miejsc???
Jak weźmiesz więcej niż tyle ile jest w dowodzie to przy kontroli możesz pożegnać się z pj
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper R53S i R56S
Qbi2
Auto masz z PL, czy ściągane.
A może było "ciężarówką"?
Auto masz z PL, czy ściągane.
A może było "ciężarówką"?
-
- Swój Człowiek
Auto jest salonowe z Polski, osobówka od "urodzenia" A o tym, że jak będę woził więcej osób niż jest w dr to dostanę kwita - 50 zł za osobę, to wiem
-
- Wiarus
- Posiadane auto: Cooper S r56
Nie, nie 50zł tylko do 500 i zatrzymanie prawa jazdy na 3 mscqbi2 pisze:Auto jest salonowe z Polski, osobówka od "urodzenia" A o tym, że jak będę woził więcej osób niż jest w dr to dostanę kwita - 50 zł za osobę, to wiem
-
- Swój Człowiek
Yyyy, sorki, nie 50 tylko 100 za osobę - max 500 (czyli za 5 osób i więcej), a skąd wziąłeś zatrzymanie uprawnień???Drail pisze:Nie, nie 50zł tylko do 500 i zatrzymanie prawa jazdy na 3 mscqbi2 pisze:Auto jest salonowe z Polski, osobówka od "urodzenia" A o tym, że jak będę woził więcej osób niż jest w dr to dostanę kwita - 50 zł za osobę, to wiem
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R55 S pepper white
Co grozi za przewożenie samochodem większej liczby osób niż określona w dowodzie rejestracyjnym pojazdu w 2016 r.?
W 2015 r. zaostrzono sankcje dla kierowców, m.in. za opisywane przewinienie. W myśl obowiązujących przepisów kierowca, który przewozi samochodem więcej osób niż dopuszczają to przepisy homologacyjne modelu, zostanie ukarany mandatem karnym w wysokości 100 zł za każdą nadprogramową osobę (ale nie większym niż 500 zł) oraz na jego konto wpłynie po 1 punkcie karnym za każdego dodatkowego pasażera.
To nie wszystko. Od 2015 r. popełnienie opisywanego wykroczenia kończy się dla kierowcy zatrzymaniem prawa jazdy na trzy miesiące.
Kara: do 500 zł mandatu, po 1 punkcie karnym za każdego nadprogramowego pasażera i zatrzymanie prawa jazdy na trzy miesiące.
Podstawa prawna: ROZPORZĄDZENIE PREZESA RA DY MINISTRÓW z dnia 23 listopada 2003 r. w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń (Dz.U. z 2013 r., poz. 1624; ost. zm. Dz.U. z 2015 r., poz. 506).
Też jestem zaskoczony zatrzymaniem uprawnień
W 2015 r. zaostrzono sankcje dla kierowców, m.in. za opisywane przewinienie. W myśl obowiązujących przepisów kierowca, który przewozi samochodem więcej osób niż dopuszczają to przepisy homologacyjne modelu, zostanie ukarany mandatem karnym w wysokości 100 zł za każdą nadprogramową osobę (ale nie większym niż 500 zł) oraz na jego konto wpłynie po 1 punkcie karnym za każdego dodatkowego pasażera.
To nie wszystko. Od 2015 r. popełnienie opisywanego wykroczenia kończy się dla kierowcy zatrzymaniem prawa jazdy na trzy miesiące.
Kara: do 500 zł mandatu, po 1 punkcie karnym za każdego nadprogramowego pasażera i zatrzymanie prawa jazdy na trzy miesiące.
Podstawa prawna: ROZPORZĄDZENIE PREZESA RA DY MINISTRÓW z dnia 23 listopada 2003 r. w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń (Dz.U. z 2013 r., poz. 1624; ost. zm. Dz.U. z 2015 r., poz. 506).
Też jestem zaskoczony zatrzymaniem uprawnień
- blink
- Nowy
- Posiadane auto: Mini R53, Mini F55 Cooper D
Takie są nowe przepisy, wraz z przepisem o zabraniu prawa jazdy po przekroczeniu prędkości o 50 km/h w terenie zabudowanym wszedł przepis o tym że jeśli wieziesz osobę więcej to tracisz prawo jazdy na 3 miesiące. Jest to spowodowane kilkoma wypadkami busów wożących pracowników w warunkach "bagażowych". Jednak jak to przepis tyczy się wszystkich.
-
- Swój Człowiek
Ała, ale tak czy inaczej, odbiegamy troszkę od tematu Na marginesie i tak takowego wykroczenia nie zamierzam popełniać Ad rem czy w moim przypadku ktoś ot tak sobie zamieścił 5 zagłówków i 5 pasów, czy w Wydziale Komunikacji w trakcie rejestracji ktoś popełnił błąd???
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: F54, F56, R50, E91.
- Kontakt:
Rozkoduj VIN i upewnij się czy auto na pewno takie wyjechało z fabryki.
Jeśli tak to potem zostaje "tylko" mozolne wyjaśnianie w urzedzach;)
Jeśli tak to potem zostaje "tylko" mozolne wyjaśnianie w urzedzach;)
www.bmw-diesel.pl
A to nie jest tak, że każdy model wprowadzany na rynek przechodzi procedurę legalizacyjną i uzyskuje stosowną homologację, z której sztywno wynikają takie kwestie jak np. ilość miejsc? BTW przypomina mi się, że przed laty moje Seicento miało wpis w DR zaświadczający, że jest autem 5 osobowym.
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: F54, F56, R50, E91.
- Kontakt:
W Mini ilość miejsc z tyłu była opcja do wyboru.
W BMW wynikało to stricte z wybranego modelu, np. E34 miało 2 miejsca z tyłu, "cywilne" wersje 3. Podobnie z 7er i L7.
W BMW wynikało to stricte z wybranego modelu, np. E34 miało 2 miejsca z tyłu, "cywilne" wersje 3. Podobnie z 7er i L7.
www.bmw-diesel.pl
-
- Swój Człowiek
Co by nie dumać i wymyślać poszło zapytanie do salonu, w którym był kupowany. Mają sprawdzić homologację i dadzą odpowiedź
- Inferno
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R60 S all4 AT
Jest to kwestia zrobienia odpowiedniego przeglądu i udania się do wydziału komunikacji.
Przegląd musi być rozszerzony i wtedy sprawdzane są punkty mocowania pasów bezpieczeństwa itd...
Przecież dużo ludzi zmienia samochody "dostawcze" te z kratką z 4 na 5 osób i nie ma z tym problemu.
Według mnie kwestia jest bardziej przeglądu niż homologacji. Auta które w Polsce były rejestrowane jako "dostawcze" w znakomitej większości posiadają możliwość przewożenia 5 osób (mowa o normalnych osobówkach i możliwości odliczenia VAT)
Może w Twoim przypadku tak było ? Chyba że to nowka sztuka z salonu.... no to ktoś popełnił błąd
Przegląd musi być rozszerzony i wtedy sprawdzane są punkty mocowania pasów bezpieczeństwa itd...
Przecież dużo ludzi zmienia samochody "dostawcze" te z kratką z 4 na 5 osób i nie ma z tym problemu.
Według mnie kwestia jest bardziej przeglądu niż homologacji. Auta które w Polsce były rejestrowane jako "dostawcze" w znakomitej większości posiadają możliwość przewożenia 5 osób (mowa o normalnych osobówkach i możliwości odliczenia VAT)
Może w Twoim przypadku tak było ? Chyba że to nowka sztuka z salonu.... no to ktoś popełnił błąd