R56 problem z wyświetlaniem spalania / światła do jazdy dziennej
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto:
R56 problem z wyświetlaniem spalania / światła do jazdy dziennej
Cześć
Jestem szczęsliwym posiadaczem MINI Coopera S r56 w bardzo miłej wersji Camden.
Wszystko było cacy, aż do momentu gdy zauwazyłem, że odczyt chwilowego spalania jest błędny (wcześniej działał poprawnie)
I to na tyle błędny, a zarazem dziwny, że działa jakby na odwrót - gdy przyspieszam, np z jedynki, pokazuje spalanie rzędu 4-5l/100, gdy poruszając się odpuszczę gaz pokazuje ... 99,9l/100km - przez to jest również przekłamane średnie spalanie i dystans.
Ciut groteskowa sytuacja, ale być może spotkał się już ktoś z czymś takim i wie jak to odkręcić ( i to dosłownie ).
Drugie pytanie - sprawdzałem specyfikację samochodu i widziałem, że posiada światłą do jazdy dziennej ( nie LEDowe )
Zakładam, że używane są wtedy światła znajduje się w dolnej częsci zderzaka. Uruchomiłem z poziomu komputera tę funkcję, natomiast z racji, iż muszę wymienić czujnik zmierzchu/deszczu, ona nie włącza się prawidłowo (tak zakładam).
Mam w związku z tym pytanie - czy na tych światłach można się w polsce normalnie poruszac w ciągu dnia ( nie włączając bixenonów ) i czy po zamontowaniu czujnika będą one prawdiłowo się włączać w zależności od zasłonecznienia.
Dziekuję z góy za odpowiedzi i pozdrawiam!
Jestem szczęsliwym posiadaczem MINI Coopera S r56 w bardzo miłej wersji Camden.
Wszystko było cacy, aż do momentu gdy zauwazyłem, że odczyt chwilowego spalania jest błędny (wcześniej działał poprawnie)
I to na tyle błędny, a zarazem dziwny, że działa jakby na odwrót - gdy przyspieszam, np z jedynki, pokazuje spalanie rzędu 4-5l/100, gdy poruszając się odpuszczę gaz pokazuje ... 99,9l/100km - przez to jest również przekłamane średnie spalanie i dystans.
Ciut groteskowa sytuacja, ale być może spotkał się już ktoś z czymś takim i wie jak to odkręcić ( i to dosłownie ).
Drugie pytanie - sprawdzałem specyfikację samochodu i widziałem, że posiada światłą do jazdy dziennej ( nie LEDowe )
Zakładam, że używane są wtedy światła znajduje się w dolnej częsci zderzaka. Uruchomiłem z poziomu komputera tę funkcję, natomiast z racji, iż muszę wymienić czujnik zmierzchu/deszczu, ona nie włącza się prawidłowo (tak zakładam).
Mam w związku z tym pytanie - czy na tych światłach można się w polsce normalnie poruszac w ciągu dnia ( nie włączając bixenonów ) i czy po zamontowaniu czujnika będą one prawdiłowo się włączać w zależności od zasłonecznienia.
Dziekuję z góy za odpowiedzi i pozdrawiam!
- lookee94
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R55 Clubman S
Re: R56 problem z wyświetlaniem spalania / światła do jazdy dziennej
Skąd wiesz, że winny jest czujnik zmierzchu? Mam podobny problem, tzn nie dziala funkcja DRL pomimo jej aktywacji w kompie.
-
- Wiarus
- Posiadane auto: Cooper S r56
Jak nie ledowe, a masz taką opcje, to po prostu jak masz zapalone mijania, to jak zgasisz silnik to zgasną, jak odpalisz to się zapalą. Ot tyle.
- lookee94
- Swój Człowiek
Yhym, no to dobre światła dzienne
- lookee94
- Swój Człowiek
W takim razie po co jest czujnik zmierzchu? Używany jest tylko jak się dokupi LEDy ori BMW?
- lookee94
- Swój Człowiek
A da się to przerobić jakoś? W sensie żeby działały światła dzienne na seryjnych lampach (nie LED)
- Bzyq
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MC R50
heiker pisze:@zbijar - nie powinno być problemu z zakodowaniem innych świateł jako DLR. Jeśli masz przeciwmgielne, to można je zakodować, żeby działały jako DLR. Nie wiem, jakie masz Mini i z którego roku. w R56 (>2008) i R60 można w menu ustawić, czy DLR mają być aktywne, czy nie. Działa to tak, że przy wyłączonych światłach masz zawsze włączone DLR, (w trybie automatycznym przełącza między DLR i xenon). Kodowaniem wybierasz tylko które ze świateł (postojowe, xenony czy przeciwmgielne) mają działać jako DLR.
Bzyku
- lookee94
- Swój Człowiek
W takim razie wychodzi na to, że u mnie jako drl są xenony bo się palą cały czas
- GregoriO_ES
- Nowy
- Posiadane auto: CooperD 1.6 2010 (LCI)
ODŚWIEŻĘ, bo może się komuś przyda. a nie widzę kontynuacji.
można zamienić światła mijania ze światłami pmgielnymi aby świeciły jako DRL.
zarówno światła mijania jak te drugie można przyciemnić.
Aby mieć światła przeciwmgielne jako DRL należy w ustawieniach OBD (np bimmer) zmienić kodowania.
JEDEN MINUS- świecą się również tylne pozycyjne, nie umiem wyłączyć mimo że w ustawieniach wyłączone.
A może ktoś zna sposób i się podzieli?
można zamienić światła mijania ze światłami pmgielnymi aby świeciły jako DRL.
zarówno światła mijania jak te drugie można przyciemnić.
Aby mieć światła przeciwmgielne jako DRL należy w ustawieniach OBD (np bimmer) zmienić kodowania.
JEDEN MINUS- świecą się również tylne pozycyjne, nie umiem wyłączyć mimo że w ustawieniach wyłączone.
A może ktoś zna sposób i się podzieli?
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini Cooper S
nie mogę ustawić w Cooperze S ani daty ani godziny w Set/info nie mam zakładki do ustawienia godziny i daty. Może być to powodem baterii w kluczyku? W miejscu godziny mam kreski. Co może być?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: F60 SD, R55 JCW
niezakodowane radio pod vin samochodu? na pewno jest oryginalne z tego mini?