błąd "tylna klapa otwarta podczas uzbrajania"

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

19maras20
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini R50

błąd "tylna klapa otwarta podczas uzbrajania"

Post autor: 19maras20 »

witam serdecznie.
Mam dość nieciekawy problem, mianowicie po wejściu do auta i przekręceniu zapłonu nie gaśnie światło wewnątrz auta. Muszę je ręcznie gasić.
Jak wyjdę z auta i zamknę samochód światło gaśnie. Po podłączeniu do kompa wyskoczył mi błąd 03 o treści takiej jak w tytule.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Z góry dziękuje za pomoc
Andrzej1pl
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini COOPER R50

Re: błąd "tylna klapa otwarta podczas uzbrajania"

Post autor: Andrzej1pl »

Opisz błąd bo "03" jest błędem ogólnikowym i ciężko będzie pomóc mianowicie oznacza - USTERKA MODULACJI CZĘSTOTLIWOŚCI / SYGNAŁU Z MODULACJĄ SZEROKOŚCIĄ IMPULSU prześlij fotkę czy przed cyframi jest jakaś literka bo to co opisałem to ogólnik i może dotyczyć prawie wszystkiego
najczęściej linia CAN ale całe autko na niej pracuje naj prawdo podobnie uszkodzony zamek klapy sprawdź połączenia i czy zamek pracuje tj.podnieś klapę w górę i wkrętakiem zamknij zapadkę po czym spróbuj pilotem otworzyć jeżeli zapadka się otwiera to czujnik dostał wody wtedy trzeba osuszyć i powtórnie powtórzyć czynność jeżeli dalej zapadka zamka działa a kontrolka wyświetla błąd na desce to zamek do wymiany ponieważ tam jest czujnik i on sygnalizuje to
19maras20
Nowy
Nowy

Ok. Spróbuje tak jak mówisz z tym ze na desce nie mam żadnego komunikatu że coś jest otwarte. Powinna sieci sie jakaś kontrolka ?? A dokładny opis błędu to:
03 DWA: tylna klapa otwarta podczas uzbrajania
19maras20
Nowy
Nowy

Temat do zamknięcia. Naprawione. Rozłożone wszystko w zamku. Wysuszone. Nasmarowane i działa. Dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ