Nowy Countryman

F54, F55 & F56

Moderatorzy: flapjck1, Drail

tomsop11
Nowy
Nowy
Posiadane auto: MINI R50

Re: Nowy Countryman

Post autor: tomsop11 »

Inferno pisze:
Inferno pisze:
tomsop11 pisze:

to nie jest tak że lata sie w zakręcie po kabinie jak worek ziemniaków bo w porównaniu z pierwszą generacja jest postęp, ale fizyki się nie oszuka P
Muszę się przejechać, jakoś mi się nie chce wierzyć ze coś cięższego o prawie pięć worków cementu i wyższego jedzie lepiej.
Chyba że chodzi ci o takie pierwsze boczne wychylenie nadwozia w początkowej fazie skrętu? Z tym że to jest taki straszek tylko na początku który nie pogłębia się w dalszej części zakrętu a napęd przy wejściu na odpowiednim przełożeniu jest w stanie bardzo ładnie zacieśnić skręt.
No to jestem po jeździe próbnej i tak jak się spodziewałem różnica masy i rozmiaru zrobiła swoje. Samochód był na RF to tez potęgowało jakieś zachowania ale po przejechaniu dobrze znanych zakrętów podtrzymuje zdanie. To już duża bryka...
Bardzo daleko mu do małego gokarta
run-on-flat to .... koszmar... nawet nowe.... nawet najnowsze... są koszmarem.... moja r50 nich nie trzyma sie drogi za grosz... a jak zakładam normalne micheliny na zimę ( wiem miękka opona) ale i komfort idzie w górę i auto nie wylatuje tak na zakrętach :)

Patrze tak na nowe pomysły MINI i coraz mniej mnie przekonują, hatch z dodanymi drzwiami wygląda koszmarnie, countryman jest ładniejszy od starego ale mogę kupić tiguana za 2/3 ceny i mieć podobne właściwości jezdne, jedynie środek na plus, nie wiem dokąd ten świat zmierza...

a tak by the way, kto wpadł na pomysł aby zrobić z mini SUVa? (crossovera)

nigdy nie jeździłem klasycznym mini, nigdy mnie do niego nie ciągnęło, ale r50 czy r56 były jeszcze samochodami które na XXI wiek był samochodami mini , Countryman jest już nie mini tylko mega. :P
Awatar użytkownika
Inferno
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R60 S all4 AT

Post autor: Inferno »

Ten nowy jest już dużym, ciężkim autem. Generalnie w moim napęd na 4 działa fajnie i w zakrętach robi robotę wiec pomysł jako taki nie uważam za najgorszy. Ale co racja to racja Mini powinno być mini :D
Tyle ze to taki kompromis jak się ma 4 osobową rodzine i 13 letniego syna o wzroście 183:-)
Walle
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto:

Post autor: Walle »

http://businessinsider.com.pl/lifestyle ... st/4zvp1v2

Bardzo sympatyczne auto. Nie jest królem praktyczności, ale miejsca na tylnej kanapie jest sporo nawet dla dwójki wyrosłych dzieciaków, bagażnik w sam raz na weekend(na urlop bez dachu nie dałbym rady), a styl nie do podrobienia. Kwota za niektóre dodatki nieco wygórowana.
JonSlawo
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: MINI Countryman Hybrid plug in

Post autor: JonSlawo »

Mam właśnie F60. Mi dupę urwał. Jest cudowny
Awatar użytkownika
marynasz
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Countryman Cooper S ALL 4

Post autor: marynasz »

Mam F60 od 3 miesięcy i wrażenia w porównaniu do R60 są takie:
Inne zawieszenie- jest ciszej i lepiej wybiera nierówności pomimo kół 18. Wreszcie normalne opony, Run-flat to była porażka
Automat 8 biegów w porównaniu do starej szóstki to kosmos duży plus za możliwość żeglowania. Niestety na minus długo myśli przy zmianie kierunku jazdy przód- tył.
Silnik może nie powala mocą ale ma fajny "dół" przy delikatnej jeździe wystarczają 2k obrotów do jazdy.
Bagażnik większy o 100 ltr. Na tylnej kanapie też więcej miejsca.
Poprawiona ergonomia zegarów. Ale za to matowe plastiki na drzwiach i listwy ozdobne piano black są bardzo delikatnie i szybko się rysują.
ODPOWIEDZ