Regulacja ręczna szyb mini
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto:
Regulacja ręczna szyb mini
Cześć,
Prośba o info czy w mini jest możliwość regulacji "na śrubę" szyb elektrycznych. Pytam, bo mi jedna delikatnie opadła.
Jeżeli jest taka możliwość to gdzie znajdę "regulator"
Będę wdzięczny za każde info
Prośba o info czy w mini jest możliwość regulacji "na śrubę" szyb elektrycznych. Pytam, bo mi jedna delikatnie opadła.
Jeżeli jest taka możliwość to gdzie znajdę "regulator"
Będę wdzięczny za każde info
Re: Regulacja ręczna szyb mini
z tego co wiem nie ma takiej regulacji, musisz zdjąć tapicerkę i poprawić mocowanie szyby w prowadnicach
-
- Wiarus
- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
Otwórz drzwi, podnieś na max szybę, zdejmij zewnętrzną listwę przy szybie (jest na wcisk) i masz dojście do regulatorów (dwa "słoneczka" trzymające szybę). Poluzowujesz i możesz szybę dowolnie podnieść, opuścić lub przesunąć lewo / prawo. Za kąt pochylenia szyby odpowiadają dwie śruby znajdujące się pod drzwiami.
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto:
Znalazłem tylko mam dylemat czy te "słoneczka" popuścić. Jakim narzędziem tak aby nie porysować krawędzi drzwimaniujr pisze:Otwórz drzwi, podnieś na max szybę, zdejmij zewnętrzną listwę przy szybie (jest na wcisk) i masz dojście do regulatorów (dwa "słoneczka" trzymające szybę). Poluzowujesz i możesz szybę dowolnie podnieść, opuścić lub przesunąć lewo / prawo. Za kąt pochylenia szyby odpowiadają dwie śruby znajdujące się pod drzwiami.
-
- Wiarus
- Kontakt:
Wkładasz pionowo od góry płaski śrubokręt, opierasz o jeden ząbek "słoneczka" i lekko uderzasz ręką albo młotkiem. Na tyle mocno, aby się poluzowało, nie na tyle mocno, aby cały mechanizm poszedł w dół. Jak nie będzie chciało się poluzować, zmień kierunek i uderz z drugiej strony, bo masz 50% szans, że przykręcasz, a nie odkręcasz
U mnie zauważyłem, że mimo tej regulacji, co jakiś czas i tak szyba gwiżdże, ale już nawet nie bawię się w regulację tylko całą szybę ciągnę dwoma rękami lekko w górę (przesuwa się ok 1cm). Cały mechanizm idzie lekko do góry, bo słoneczka trzymają. Na gwizdanie pomaga, mechanizm ma chyba jakiś luz, albo pasażer jak wysiada opiera się o szybę co powoduje, że wciska się w dół.
U mnie zauważyłem, że mimo tej regulacji, co jakiś czas i tak szyba gwiżdże, ale już nawet nie bawię się w regulację tylko całą szybę ciągnę dwoma rękami lekko w górę (przesuwa się ok 1cm). Cały mechanizm idzie lekko do góry, bo słoneczka trzymają. Na gwizdanie pomaga, mechanizm ma chyba jakiś luz, albo pasażer jak wysiada opiera się o szybę co powoduje, że wciska się w dół.
- jrock7
- Wiarus
- Posiadane auto: R55 Cooper D
Oświeżam wątek.
Czy ktoś bawił się może w regulację kąta zamkniecią szyby. Po zamknięciu szyby, na slupku od kierowcy mam spory rozjazd. Na dole ok - u góry jakiś 1cm ku przodowi. Szukałem pod drzwiami - faktycznie są tam jakieś otwory dostępowe, jednak żadnych śrób do regulacji nie widze...
Czy ktoś bawił się może w regulację kąta zamkniecią szyby. Po zamknięciu szyby, na slupku od kierowcy mam spory rozjazd. Na dole ok - u góry jakiś 1cm ku przodowi. Szukałem pod drzwiami - faktycznie są tam jakieś otwory dostępowe, jednak żadnych śrób do regulacji nie widze...
-
- Wiarus
- Kontakt:
Pod drzwiami powinny być dwie śruby, którymi po poluzowaniu regulujesz kąt docisku szyby do uszczelki, czyli kąt w osi w poprzek pojazdu. Jeśli chodzi o kwestię wysokości / pochylenia szyby w osi wzdłuż pojazdu, to można to zrobić na dwa sposoby. 1 musisz zdjąć tą chromowaną listwę drzwi przy szybie i na podniesionej szybie zobaczysz dwa pokrętła które trzymają szybę. Możesz poluzować je uderzając lekko śrubokrętem i wtedy sobie ustawić szybę. Opcja 2 to zwalić boczek i wtedy też masz dojście.
U mnie szyba potrafiła się lekko opuścić od strony środkowego słupka, to ordynarnie ją ciągnąłem ku górze i na jakiś czas był spokój, bo od wstrząsów opuszczała się w mocowaniu.
U mnie szyba potrafiła się lekko opuścić od strony środkowego słupka, to ordynarnie ją ciągnąłem ku górze i na jakiś czas był spokój, bo od wstrząsów opuszczała się w mocowaniu.
- jrock7
- Wiarus
- Posiadane auto: R55 Cooper D
Dzieki za sugestie.
Bede ordynarnie ciagnal
Bede ordynarnie ciagnal
- MattiCS
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S (R53)
Właśnie coś takiego potrzebowałem. Chcę ustawić szybę nieco ją "dociskając" do uszczelki bo nie przylega i świszcze, czasem bardzo nieznośnie. Kolego jak to dokładnie wyregulować, poluzować te śruby i co? Muszę demontować boczek drzwi?maniujr pisze:Pod drzwiami powinny być dwie śruby, którymi po poluzowaniu regulujesz kąt docisku szyby do uszczelki
-
- Wiarus
- Kontakt:
U mnie też gwizdało (słaby docisk i zbyt nisko osadzona szyba). Jak poluzujesz śruby, to powinno się dać je przesuwać do środka/na zewnątrz w zakresie ok 1cm w każdą. One są przykręcone do prowadnic szyby, więc docisk szyby tym ustawiasz (śruba max w stronę zewnętrzną auta żeby docisnąć).MattiCS pisze: Właśnie coś takiego potrzebowałem. Chcę ustawić szybę nieco ją "dociskając" do uszczelki bo nie przylega i świszcze, czasem bardzo nieznośnie. Kolego jak to dokładnie wyregulować, poluzować te śruby i co? Muszę demontować boczek drzwi?
Jak będą stawiać opór po odkręceniu, to lepiej zwalić boczek (wtedy też możesz wyregulować wysokość szyby. Pisałem o tym wyżej). U mnie pomogło, a gwizdało w górnym narożniku prawej szyby i podczas mycia ciśnieniowego lekko woda potrafiła wejść.
- MattiCS
- Swój Człowiek
U mnie szyba dochodzi do góry ładnie, ale mam kłopot z przyleganiem bocznej krawędzi szyby przy środkowym słupku. Woda się nie wlewa, tylko ten świst powietrza podczas wiatru lub dużej prędkości... Albo mam jeszcze coś takiego, że jak włączę maksymalnie nadmuch to też świszczy.maniujr pisze: Jak poluzujesz śruby, to powinno się dać je przesuwać do środka/na zewnątrz w zakresie ok 1cm w każdą. One są przykręcone do prowadnic szyby, więc docisk szyby tym ustawiasz (śruba max w stronę zewnętrzną auta żeby docisnąć).
A oprócz tych śrub o których mówimy, są pod spodem tych drzwi jeszcze jakieś inne? Bo nie chcę czegoś pomylić.
Rozumiem, że są przykręcane do blachy drzwi, luzuję je, przesuwam i zakręcam?
- MattiCS
- Swój Człowiek
Dobra, znalazłem, wyregulowałem trochę i zobaczę czy się sprawdzi
P.S. Te dwie śruby muszą być ustawione na tej samej pozycji czy każda z nich może być przesunięta w jedną czy drugą stronę niezależnie? Bo zrobiłem to drugie i nie wiem czy tak powinno zostać.
P.S. Te dwie śruby muszą być ustawione na tej samej pozycji czy każda z nich może być przesunięta w jedną czy drugą stronę niezależnie? Bo zrobiłem to drugie i nie wiem czy tak powinno zostać.
-
- Wiarus
- Kontakt:
imho chyba to pierwsze, bo teraz prowadzenie szyby masz lekko "zwjachowane"