Bez "kata", Downpipe?
- treash
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S 2.0 192km (na razie:)
Bez "kata", Downpipe?
Moje pytanie dotyczy downpipe?
- co daje dokładnie daje wycięcie kata i danie downpipe?
- czy lepiej wrzucić kata sportowego?
- jak to wygląda z legalnością i przeglądami?
- co daje dokładnie daje wycięcie kata i danie downpipe?
- czy lepiej wrzucić kata sportowego?
- jak to wygląda z legalnością i przeglądami?
- Saguaro
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper R56 John Cooper Works
Re: Bez "kata", Downpipe?
przy cat-off należy zrobić strojenie i daje to spory przyrost mocy, pasuje wtedy cały wydech przebudować na 2.5 cala. Bez kata nie przejdziesz przeglądu, no chyba że wiesz... możliwy też łogień z wydechu przy odpowiedniej budowie dalszej jego części
Są specjalne katy sportowe, wtedy przegląd spoko, ale strojenie tez jest konieczne ja obecnie mam 2.5 cala i seryjny kat, ale przymierzam się do montażu kata od millteka, co by właśnie przeglady jakoś przechodzić, bo ile ja z tym problemu nie mam to gdy będę sprzedawał auto, żeby ktoś problemów potem nie miał z przeglądami. to tak w telegraficznym skrócie.
Są specjalne katy sportowe, wtedy przegląd spoko, ale strojenie tez jest konieczne ja obecnie mam 2.5 cala i seryjny kat, ale przymierzam się do montażu kata od millteka, co by właśnie przeglady jakoś przechodzić, bo ile ja z tym problemu nie mam to gdy będę sprzedawał auto, żeby ktoś problemów potem nie miał z przeglądami. to tak w telegraficznym skrócie.
Był Mini Clubman S R55, Mini R52 S, jest Mini R56 JCW
- mtzecik
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Countryman S ALL4
nie można puszki samej zostawić tylko zeby wygladało dla diagnosty? parametry spalin sa sprawdzane chyba raz na milion.
- Saguaro
- Swój Człowiek
Podobno ma sie to zmienic i byc w standardzie badania ale PODOBNOmtzecik pisze:nie można puszki samej zostawić tylko zeby wygladało dla diagnosty? parametry spalin sa sprawdzane chyba raz na milion.
Puszka spoko tylko jak taki diagnosta uslyszy ostry dzwiek wydechu a przy tym jeszcze wydech pusci bąka to moze wpasc na pomysl zeby sprawdzic
Ja mialem catoff w poprzednich autkach ale wiesz ... Do obcego bym nie pojechal na badanie
- Inferno
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R60 S all4 AT
Kurde można tylko teraz jeżdżą takimi sprinterami ze sprzętem i maja analizatory na pace.mtzecik pisze:nie można puszki samej zostawić tylko zeby wygladało dla diagnosty? parametry spalin sa sprawdzane chyba raz na milion.
Kumpla ostatnio na motocyklu złapali i było słabo.
- Saguaro
- Swój Człowiek
no dokładnie, tu się już nawet nie rozchodzi o badanie tylko na drodze. Zobaczy taki patrol łogień z rury, czy charakterystyczny ryk przelotu i odrazu sprawdzi Raz mnie w poprzednim aucie bez kata zatrzymali i powiedzieli: "już z daleka słyszeliśmy, że będzie kogo zatrzymać" na szczescie zwykla drogówka i nie sprawdzali ani spalin ani decybeli
- treash
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S 2.0 192km (na razie:)
To jakie mam inne wyjście żeby za sensowną kwotę poprawić dźwięk na bardziej basowy i ryczacy:)
- Saguaro
- Swój Człowiek
Akurat wyciecie kata basu nie daje ale ryk juz tak i pod warunkiem że zmodzisz dalsze czesci.treash pisze:To jakie mam inne wyjście żeby za sensowną kwotę poprawić dźwięk na bardziej basowy i ryczacy:)
Aby miec basik wystarczy dobre tlumiki zmienic, a ryk to najlepiej dac kwasowke 2.5 cala z tlumikami i bedzie git
- Inferno
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R60 S all4 AT
Jak jest za głośno to nie jest dobrze bo koniec końców to Ty jeździsz. Później się okazuje ze trasa 100km to mordęga.Saguaro pisze:Akurat wyciecie kata basu nie daje ale ryk juz tak i pod warunkiem że zmodzisz dalsze czesci.treash pisze:To jakie mam inne wyjście żeby za sensowną kwotę poprawić dźwięk na bardziej basowy i ryczacy:)
Aby miec basik wystarczy dobre tlumiki zmienic, a ryk to najlepiej dac kwasowke 2.5 cala z tlumikami i bedzie git
Według mnie to musi być kompromis. Kiedyś miałem Ducati na przelocie i musiałem stopery do uszu zakładać a i tak nie bardzo można było wytrzymać
- Saguaro
- Swój Człowiek
Racja. Ja wybralem opcje 2.5 cala kwas ale ze srodkowym tlumikiem. Wlasnie smigalem autostrada i nawet da sie gadac ale na serii bylo ciszejInferno pisze:Jak jest za głośno to nie jest dobrze bo koniec końców to Ty jeździsz. Później się okazuje ze trasa 100km to mordęga.Saguaro pisze:Akurat wyciecie kata basu nie daje ale ryk juz tak i pod warunkiem że zmodzisz dalsze czesci.treash pisze:To jakie mam inne wyjście żeby za sensowną kwotę poprawić dźwięk na bardziej basowy i ryczacy:)
Według mnie to musi być kompromis. Kiedyś miałem Ducati na przelocie i musiałem stopery do uszu zakładać a i tak nie bardzo można było wytrzymać
-
- Wiarus
- Posiadane auto: Cooper S r56
A wycinał ktoś środkowy tłumik w S-ce? Dużo się zmienia?
- ganwilk
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI COOPER S R56
- Kontakt:
U mnie wydech od MG i co prawda fajnie mruczy ale na trasie powyżej 120 to już w środku ciężko jest
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
Polecam zgooglować frazę "R56 stealth-cat" i skorzystać.
Na Minitorque są nawet wyniki przed i po
Na Minitorque są nawet wyniki przed i po
static
- ganwilk
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI COOPER S R56
- Kontakt:
Chodzi żeby wybebeszyć kata ?
- Saguaro
- Swój Człowiek
ha, ponieważ wlasnie jestem na etapie planowania decata odrazu w nocy googlowałem ciekaw jestem czy też wyrzuci błąd drugiej sondy. Dowiadywałem się i po montażu downpipe de-cat trzeba programowo wyłączyć drugą sondę aby nie było błędu. Amerykanie mają jeszcze jednego kata na frontpipe, tu gdzie my mają taki pre-cat i tam kolejny więc nie wiem czy to tak samo wygląda w naszych wersjach. Ja szarpnę downpipe i wyłączę tę sondę chyba a tego kata oddam na skup za grosze