Zawór PCV
- MattiCS
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S (R53)
Zawór PCV
https://youtu.be/Lhxe-PEg8s8
Znalazłem coś na YT, obejrzyjcie i powiedzcie co o tym sądzicie?
Poszedłem do Miniaka sprawdzić korek oleju, odkręciłem i też podobnie mi z niego wieje powietrze. Może nie aż tak jak na filmiku ale czuć dmuchanie. A jak Wy, macie tak?
Znalazłem coś na YT, obejrzyjcie i powiedzcie co o tym sądzicie?
Poszedłem do Miniaka sprawdzić korek oleju, odkręciłem i też podobnie mi z niego wieje powietrze. Może nie aż tak jak na filmiku ale czuć dmuchanie. A jak Wy, macie tak?
- Borówa
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R53 JCW
Re: Zawór PCV
Hej,
Niestety mam jakieś 1500km do samochodu i nie sprawdzę live jak to jest u mnie ale ta odma to po prostu zawór, który działa w jedną stronę. Zdejmij intercooler i go sprawdź. Jest na wierzchu. Linia powinna być drożna a zawór przepuszczać tylko w jedną stronę.
Niestety mam jakieś 1500km do samochodu i nie sprawdzę live jak to jest u mnie ale ta odma to po prostu zawór, który działa w jedną stronę. Zdejmij intercooler i go sprawdź. Jest na wierzchu. Linia powinna być drożna a zawór przepuszczać tylko w jedną stronę.
Ubezpieczenia komunikacyjne i inne. Korzystne ceny. Wiele Towarzystw Ubezpieczeniowych. 794411003
- Aikonus
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R53 Black Monster
A jaki jest negatyw w tym ze przepuszcza powietrze jak na początku na filmie? Na co to ma wpływ? Muszę u siebie sprawdzic to tez.
- Borówa
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R53 JCW
Odmy mają na celu niwelowanie nadmiernego ciśnienia w silniku. Jeżeli odma jest niedrożna to może wydmuchać Ci uszczelki. W przypadku tego odpowietrzenia uszczelkę pod pokrywą zaworów.
Ubezpieczenia komunikacyjne i inne. Korzystne ceny. Wiele Towarzystw Ubezpieczeniowych. 794411003
- Aikonus
- Swój Człowiek
Czyli lepiej sprawdzić ... i zeby była w porządku-:)
- Aikonus
- Swój Człowiek
U mnie ten zawór wyglada jakos inaczej , na pewno śruba mocująca jest inna lub znacznie mniejsza, moze fotę pózniej wrzucę , ale jest inny niż ten z filmiku, wiec o co kaman-:)?
- MattiCS
- Swój Człowiek
Ja ten zaworek mam czarny i też wygląda inaczej niż na filmiku. Szczerze mówiąc, nawet nie wiedziałem, że tam jest przed wężykiem coś takiego. No ale jeszcze go nie sprawdzałem.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: brak MINI :-(
Pewnie macie ten zawór na klucz nasadowy , stąd jest inny niż na filmiku .
Ciężko nazwać go odmą ale odpowiada jak kolega wyżej pisał za odpowietrzenie .
W środku jest taka jakby kulka bo coś tam grucha jak się w niego dmuchnie to zaworek się otwiera
Koszt nowego w ASO ok 90 zyli
Ciężko nazwać go odmą ale odpowiada jak kolega wyżej pisał za odpowietrzenie .
W środku jest taka jakby kulka bo coś tam grucha jak się w niego dmuchnie to zaworek się otwiera
Koszt nowego w ASO ok 90 zyli
- Aikonus
- Swój Człowiek
Dzis sprawdziłem w końcu i efekt jezt dziwny ... nałożyłem gumowa rękawiczkę ale zamiast dmuchać to ja jakby zasysało.... test dłoni przy wlewie oleju czuć dużo powietrza niby wydmuchuje tez ale i zasysa o co chodzi w takim wypadku???? Fotki odmy jaka jest u mnie wrzucam. Jest tez chyba odma z drugiej strony taki wąż biegnący w dół....
- Załączniki
-
- IMG_1829.JPG
- (813.05 KiB) Pobrany 251 razy
-
- IMG_1830.JPG
- (823.67 KiB) Pobrany 251 razy
- Aikonus
- Swój Człowiek
Poczytałem w necie ze jak zasysa to ok ale wtedy silnik powinien pracować nierówno po odkręceniu korka, jak pracuje równo to podobno odma do wymiany, u mnie zasysa i pracuje w sumie równo.....myślicie ze to chodzi o ten zaworek na zdjęciu powyżej? Jakieś rady?
- MattiCS
- Swój Człowiek
Mam dokładnie taki sam zaworek jak Ty, Akinous. Testu rękawiczki nie robiłem, tylko przykładem rękę. Czuć podmuch. Na szybko zrobiłem test. Wężyk od tego zaworka odpiąłem, dmucham w jego stronę (tj. do silnika) i nie da rady, blokuje. Czyli dobrze. Nie sprawdzałem tylko na wyciągniętym... No ale jak to się ma teraz do podmuchu spod korka oleju?
Aha! Na odkręconym korku oleju silnik pracuje równo tak jak na zakręconym.
Aha! Na odkręconym korku oleju silnik pracuje równo tak jak na zakręconym.
-
- Swój Człowiek
Obroty chyba jednak powinny lekko spaść na chwilę , tak jest w moim mini . Po chwili się normują .
Zaworek się otwiera od strony pokrywy - czyli silnik dmucha i się otwiera
Wykręcenie tego zaworka to ok 2 min. roboty .
Te drugie odpowietrzenie ( po prawej ) nie ma zaworu ,idzie bezpośrednio do rury dolotu .
Co do przedmuchów z korka oleju - jak nie leci dym i nie rzyga olejem to jest OK .
Kiedyś tak się sprawdzało auta i wszyscy twierdzili że jak dmucha to silnik kaput - takie to opowieści z giełdy
Miałem kilka aut i każde dmuchało bardziej lub mniej jedynie lexus 3 litrowy nie dmuchał - można było kartkę papieru położyć
Zaworek się otwiera od strony pokrywy - czyli silnik dmucha i się otwiera
Wykręcenie tego zaworka to ok 2 min. roboty .
Te drugie odpowietrzenie ( po prawej ) nie ma zaworu ,idzie bezpośrednio do rury dolotu .
Co do przedmuchów z korka oleju - jak nie leci dym i nie rzyga olejem to jest OK .
Kiedyś tak się sprawdzało auta i wszyscy twierdzili że jak dmucha to silnik kaput - takie to opowieści z giełdy
Miałem kilka aut i każde dmuchało bardziej lub mniej jedynie lexus 3 litrowy nie dmuchał - można było kartkę papieru położyć
- Aikonus
- Swój Człowiek
Ok to juz cos..ale konkretnie ten zaworek ma blokować czy sie otwierać dopływ powietrza. jak odkręcę go to co mam sprawdzic i jak jego działanie, moze jest dobry i ja panikuje-:) On ma jakaś fachowa nazwę , gdyby był do wymiany?-:)
-
- Swój Człowiek
Ma się otworzyć , ciśnienie wypycha opary i inne syfy - zawór się otwiera i idzie do skrzyni korbowej ...
Wykręć go jak nie masz pewności , dmuchnij w zawór od strony pokrywy tam gdzie jest gwint - powinien być przepływ powietrza . Jak zassiesz powietrze to powinien się zablokować ( tylko go wyczyść bo ci oliwa poleci )
Możesz nim też poruszać , powinno być słychać "gruchanie " jest tam chyba jakaś kulka albo coś .
Nie wiem jaki masz rocznik i model . Do mojego : Zawór odpowietrzający skrzyni korbowej
11 12 7 577 568
Wykręć go jak nie masz pewności , dmuchnij w zawór od strony pokrywy tam gdzie jest gwint - powinien być przepływ powietrza . Jak zassiesz powietrze to powinien się zablokować ( tylko go wyczyść bo ci oliwa poleci )
Możesz nim też poruszać , powinno być słychać "gruchanie " jest tam chyba jakaś kulka albo coś .
Nie wiem jaki masz rocznik i model . Do mojego : Zawór odpowietrzający skrzyni korbowej
11 12 7 577 568
- MattiCS
- Swój Człowiek
Jak zaciągałem powietrze od zaworka to powietrze o smaku oleju szło Tak więc zaworek chyba działa.
Ciekawi mnie jednak to czemu w takim razie zakładając, że zaworek jest sprawny dmucha spod korka. A o tych legendach nt. korka i powietrza też kiedyś słyszałem. I nawet nie myślę, że coś jest nie tak z moim silnikiem. Co do obrotów to nie spadają jak odkręcę korek. Nic takiego nie zauważyłem.
Ciekawi mnie jednak to czemu w takim razie zakładając, że zaworek jest sprawny dmucha spod korka. A o tych legendach nt. korka i powietrza też kiedyś słyszałem. I nawet nie myślę, że coś jest nie tak z moim silnikiem. Co do obrotów to nie spadają jak odkręcę korek. Nic takiego nie zauważyłem.