Witam,
przede wszystkim witam wszystkich. Forum przeglądam od dawna, to niestety mój pierwszy post.
Jestem wraz z dziewczyną właścicielem coopera '05 automat. Auto mamy od roku.
W zeszłą późną jesień / zimę, mieliśmy taki problem, że auto po starcie przez chwilę (prawdopodobnie do rozgrzania)
zachowywało się dziwnie. Jak ruszaliśmy spokojnie to jechało, ale jak trzeba było trochę wcisnąć gazu to wchodziło na obroty
co wynikało z obrotomierza i dźwięków (kręciło szybciej i wyżej) ale zupełnie nie dodawało gazu. Było to nie dość, że irytujące
ale też niebezpieczne jak się np z bocznej uliczki wyjeżdżało. Trzeba było odpuścić gaz i spróbować jeszcze raz-dwa delikatniej.
Po paru minutach, pewnie się nagrzewało i dalej jechało spokojnie. Ja jeżdżę głównie w dalsze trasy więc mi te początkowe parę
minut nie przeszkadzało aż tak, ale dziewczyna do pracy ma 4km więc dla niej to uciążliwe. Dodatkowo wydaje mi się, że zimą ma
nieco mniej mocy w chwili kiedy to się dzieje.
Mechanik nic nie znalazł, żadnych błędów itp. Wymieniłem kable i świece. Dodatkowo przy zakupie zrobiłem normalne czynności
jak olej czy filtry.
Jak na dworze zrobiło się cieplej, problem zupełnie ustał. Pogoda robi się jaka robi i problem niestety powrócił.
Myślę, że wykluczyć można jakość paliwa, bo staram się tankować lepsze na różnych stacjach.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Innych problemów brak. Autko odpala sprawnie itp.
Nie mam już zupełnie pojęcia czego to może być kwestia....
będę wdzięczny za każdą radę!
letek.
wchodzi na obroty ale nie jedzie :(
Re: wchodzi na obroty ale nie jedzie :(
Ja nie widzę nic dziwnego w tym, że auto zimne nie jedzie... może Teslę trzeba kupić i "problem" zniknie?
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini R50
To Ewidentnie kwestia skrzyni. Miałem kilka leciwych automatów w amerykańskich autach (nie znam się na skrzyniach Mini) i często bywało tak, ze zimna skrzynia = auto nie jedzie. Po rozgrzaniu było normalnie. Podejdź do jakuegos speca od skrzyń a na pewno powie, ze tu jest przyczyna. A co konkretnie jej dolega to ja już nie wiem
-
- Swój Człowiek
To takie wrażenie jakby się sprzęgło ślizgało? I auto nie ma mocy i słabo przyspiesza? Im cieplejszy olej tym lepiej jedzie? Oczywiscie wiem, ze to automat.
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: mini cooper '05
na początku, w zasadzie do 3-5 minut po włączeniu, jak wciskam gaz, wchodzi na obroty (co słychać i czuć) ale auto jakby nie dostawało paliwa
nikt nie może nic znaleźć, zastanawiam się czy nie wymienić oleju w skrzyni, nie mam pojęcia czy był kiedyś zmieniany czy nie
auto ma przejechane niby 55tyś, my sami robimy po 4-5tyś rocznie, może już czas? Nie wiem czy ew niedobór objawiał się czymś takim
nikt nie może nic znaleźć, zastanawiam się czy nie wymienić oleju w skrzyni, nie mam pojęcia czy był kiedyś zmieniany czy nie
auto ma przejechane niby 55tyś, my sami robimy po 4-5tyś rocznie, może już czas? Nie wiem czy ew niedobór objawiał się czymś takim
-
- Swój Człowiek
Podejdź do speca od skrzyni i popytaj. Ja miałem podobne objawy w oldtimerach - Cadilacach ze starymi automatami i z Golfem 2 w automacie. W tym ostatnim oleju w skrzyni ponoć nigdy się nie wymienia. Po wymianie jednak auto zaczęło jeździć na zimnych. Nie ma co gdybać. Masz trop - sprawdź go
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini cooper s R53
Ja również bym stawiał ewidentnie na skrzynie, niestety to automat