Mini Cooper F55 Żarówki led H4 zamiast tradycyjnych
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini Cooper F55
- Kontakt:
Mini Cooper F55 Żarówki led H4 zamiast tradycyjnych
Hej Wszystkim to mój pierwszy post .
Posiadam w swoim F55 tradycyjne lampy na żarówki halogenowe . Koszt wymiany lamp na full led i kodowanie jest dość kosztowne , postanowiłem spróbować zamienników ledowych i po wielu próbach( mimo filtra CAN BUS -błąd spalonej żarówki czy brak idealnego odcięcia ) sukces . Model Nssc S-series z czarnym radiatorem dały radę. Mam nadzieję ze ktoś kto zdecyduje się na zmianę uniknie niewłaściwych zakupów
W wolnej chwili dodam zdjęcia Miniaka z ledem.
Pozdrawiam
Posiadam w swoim F55 tradycyjne lampy na żarówki halogenowe . Koszt wymiany lamp na full led i kodowanie jest dość kosztowne , postanowiłem spróbować zamienników ledowych i po wielu próbach( mimo filtra CAN BUS -błąd spalonej żarówki czy brak idealnego odcięcia ) sukces . Model Nssc S-series z czarnym radiatorem dały radę. Mam nadzieję ze ktoś kto zdecyduje się na zmianę uniknie niewłaściwych zakupów
W wolnej chwili dodam zdjęcia Miniaka z ledem.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- led-s-02.jpg
- (56.29 KiB) Pobrany 538 razy
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini F56, Mini R60, Mini R53
Re: Mini Cooper F55 Żarówki led H4 zamiast tradycyjnych
Dzieki za info tez planuje zakup takich zarowek wiec pomogles mi wybrac odpowiednie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- unclesam
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper JCW
Jeśli masz zwykle lampy i chcesz mieć xenon albo led to przerób albo wyślij do firmy która się tym zajmuje, ale nie wkładaj takich żarówek bo będziesz oślepiał innych jak kierowcy busów z Ukrainy ...
Cały zabieg polega na tym ze do Twoich fabrycznych lamp zamontowana jest soczewka bixenon lub biled, dzięki czemu światło jest skupianie tak jak ma być, linia odcięcia prawidłowa i nie oslepiasz innych ludzi. Policja tez nie wypatrzy ze to nie orginal bo wyglada jak orginal i działa poprawnie. Cały zabieg to koszt 600-1000 pln, nie jesteś to dużo za xenon ale na pewno minimum. Wkładanie takich żarówek do zwykłych lamp powinno być karane dużo skuteczniej.
Cały zabieg polega na tym ze do Twoich fabrycznych lamp zamontowana jest soczewka bixenon lub biled, dzięki czemu światło jest skupianie tak jak ma być, linia odcięcia prawidłowa i nie oslepiasz innych ludzi. Policja tez nie wypatrzy ze to nie orginal bo wyglada jak orginal i działa poprawnie. Cały zabieg to koszt 600-1000 pln, nie jesteś to dużo za xenon ale na pewno minimum. Wkładanie takich żarówek do zwykłych lamp powinno być karane dużo skuteczniej.
- hello
- Wiarus
- Posiadane auto: '96 Sportspack
- Kontakt:
z tego co widzę Cooper F55 nie ma nawet soczewkowego reflektora. taka żarówka nie jest legalna, a stosowanie jej w lampie innej niż soczewkowa daje nierówne/oślepiające źródło światła. w związku z tym:
- licz się z tym że bardziej ogarnięty policjant przy rutynowej kontroli może Ci zabrać dowód
- przy jakiejkolwiek stłuczce będziesz miał spory problem - jeździsz ze światłem bez homologacji i każdy będzie mógł zrzucić winę zdarzenia na Ciebie, bo go oślepiłeś
- dodatkowo takie LEDy szybko wypalają odbłyśniki lampy
- licz się z tym że bardziej ogarnięty policjant przy rutynowej kontroli może Ci zabrać dowód
- przy jakiejkolwiek stłuczce będziesz miał spory problem - jeździsz ze światłem bez homologacji i każdy będzie mógł zrzucić winę zdarzenia na Ciebie, bo go oślepiłeś
- dodatkowo takie LEDy szybko wypalają odbłyśniki lampy
Honda > Mini
Dawaj zdjęcie, bo jestem ciekawy jak to wygląda
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini
Zależy jeszcze, jakie żarówki zostaną wybrane, ale prezentują się naprawdę bardzo dobrze. Mają odpowiednią moc. Plusem jest ich energooszczędność, bo zużywają mniej energii elektrycznej.
Kolejny plust to ich żywotność, bo jeżeli instalacja elektryczna jest sprawna i nie ma zbyt dużych skoków lub spadków napięć, to w zasadzie działają kilkukrotnie dłużej.
Minusy - nagrzewają się, zwłaszcza od tyłu, okolice gwintów, dlatego trzeba chłodzić. Więcej przydatnych info na temat żarówek można tutaj doczytać: https://nocar.pl/blog/zarowki-led-co-wa ... -wiedziec/
Kolejny plust to ich żywotność, bo jeżeli instalacja elektryczna jest sprawna i nie ma zbyt dużych skoków lub spadków napięć, to w zasadzie działają kilkukrotnie dłużej.
Minusy - nagrzewają się, zwłaszcza od tyłu, okolice gwintów, dlatego trzeba chłodzić. Więcej przydatnych info na temat żarówek można tutaj doczytać: https://nocar.pl/blog/zarowki-led-co-wa ... -wiedziec/
- hello
- Wiarus
- Kontakt:
żywotność - czy w mini jest klosz lampy otwarty? bo jeśli są gumowe dust covery to deklarowaną żywotność można włożyć między bajki, taki led będzie się grzał i po pół roku najczęściej padał. kolejna sprawa to konieczność demontażu i ponownego montażu raz w roku żeby auto przeszło przegląd, albo przegląd "na lewo" jeśli ktoś ma dojścia - żaden normalny diagnosta nie przepuści aftermarketowego leda
Honda > Mini
Ale żywotność ledowych jest chyba wieksza niż tradycyjnych?
- hello
- Wiarus
- Kontakt:
w warunkach dobrego chłodzenia - owszem. w warunkach zamkniętej lampy, która nie ma ujścia i się grzeje - znacznie gorsze (bo lampa jest szczelnie zamknięta żeby jej nie zalało i nie ma przewidzianego chłodzenia dla ledów)
Honda > Mini