Czynności serwisowe Mini R60

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

mrunia
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini Countryman R50

Czynności serwisowe Mini R60

Post autor: mrunia »

Cześć wszystkim,

Użytkuję (a właściwie Małżonka) od 3 lat Mini Cooper Countryman R60 z 2010 roku. Silnik 1.6 benzyna 90kW.
Niestety nie udało mi się w książkach i internetach znaleźć porady przy jakich przebiegach wykonuje się (i czy w ogóle) czynności serwisowe typu wymiana rozrządu itp.
Czy ktoś może poradzić coś w temacie? Albo chociaż podrzucić oznaczenie silnika?

Kolejne pytanko to olej - Mini bierze olej tak około 0.5l na jakieś 2-3 tyś km, a końcówka rury wydechowej jest osmalona na czarno - czy to normalne? Zaważyłem też, że przy wyższych obrotach słychać lekki gwizd z silnika, podejrzewam układ zmiennych faz rozrządu - czy to normalne? Autko ma przebieg około 90 tyś km, raczej prawdziwy.

Dzięki za pomoc,

Pozdrawiam,
Dawid.
mrunia
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini Countryman R50

Re: Czynności serwisowe Mini R60

Post autor: mrunia »

Dodam, że silnik to wolnossące 1.6 o oznaczeniu kodowym N16. Niestety cały internet odsyła mnie do usterkowego silnika 1.6 VTi / THP, a na temat wolnossącej jednostki nie ma ani słowa.
Autkiem Małżonka zrobiła nieco ponad 30 tyś km, zero awarii (no, poza wymianą chłodnicy klimy po kamieniu oraz paska osprzętu).
Lesio
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Re: Czynności serwisowe Mini R60

Post autor: Lesio »

Ze swojego doświadczenia: przejechane mam 140.000 km. Wymieniłem świece (wymiana chyba co 60.000km), olej i filtr powietrza co 15.000km. Klocki i tarcze w zależności od zużycia. U mnie po 130.000 zaciął się termostat - wymiana na nowy kupiony w niemieckiej hurtowni 3x tańszy niż w ASO, też behra tylko bez logo bmw/mini.
U mnie też pali olej, na 5w40 trochę mniej.
ODPOWIEDZ