Witam. Dzisiaj udało się rozwiązać problem z kontrolką elm i przechodzeniem silnika w tryb awaryjny.
1 prosty skaner diagnostyczny pokazywał błąd P0638 co się potwierdziło że problem leżał po stronie przepustnicy.
2 przepustnica po zdemontowaniu okazała się leciutko zabrudzona ale bez tragedii jednakże klapka poruszała się w zadziwiająco małym.zakresie. po zdjęciu czarnego dekielka który osłania cały napęd z silniczka okazało się że na zębatkach jest dziwna masa a cały mechanizm nawet na siłę nie chce ruszyć. Więc w Roch poszedł zwykły zmywacz do hamulców w dużej ilości na mechanizm i os klapy co dało zadziwiająco szybki efekt i wszystko puściło że sprężyna spokojnie dawała radę cofnąć klapę płukanie powtórzyłem a na koniec sprężonym powietrzem usunąłem wszystko co się tylko pojawiło. Po złożeniu i usunięciu błędów z komputera autko chodzi bez zarzutu.
Problem z kontrolką elm
- Borówa
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R53 JCW
Re: Problem z kontrolką elm
Świetna robota. Podpowiesz nam wszystkim dokładniej jak zabrać się do rozbiórki? Ten czarny plastik jest przyklejony czy przykręcony? Potem musiałeś to jakoś uszczelnić wszystko. Czego użyłeś? Masz może zdjęcia z wnętrza przepustnicy jak to wyglądało u Ciebie?
Ubezpieczenia komunikacyjne i inne. Korzystne ceny. Wiele Towarzystw Ubezpieczeniowych. 794411003
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini Cooper r50
Ten plastik jest przymocowany za pomocą metalowej opaski i trzeba ja niestety nieco zniszczyć konsekwentnie odginając z jednej strony. Nie uszczelnialem ale można użyć silikonu. Nie zrobiłem tego ale pół roku działa bez zarzutu...
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini cooper s r53
Witam A jak z adaptacją?
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini cooper s r53
Witam A jak z adaptacją
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi