Mini R53 2005 - uszkodzona skrzynia, nie wchodzi żaden bieg
-
- Nowy
- Posiadane auto: R53
Mini R53 2005 - uszkodzona skrzynia, nie wchodzi żaden bieg
Witam,
Dzisiaj podczas jazdy chciałem zmienić bieg z 2 na 3 i nagle coś strzeliło i tak jakby skrzynia zablokowała się na jednym biegu i chodzi tylko góra dół. Lewarek zmiany biegów chodzi bez żadnego oporu nawet bez wciśniętego sprzęgła. Samochód to Mini Cooper R53 2005r. Co mogło się zepsuć?
Dzisiaj podczas jazdy chciałem zmienić bieg z 2 na 3 i nagle coś strzeliło i tak jakby skrzynia zablokowała się na jednym biegu i chodzi tylko góra dół. Lewarek zmiany biegów chodzi bez żadnego oporu nawet bez wciśniętego sprzęgła. Samochód to Mini Cooper R53 2005r. Co mogło się zepsuć?
-
- Nowy
Re: Mini R53 2005 - uszkodzona skrzynia, nie wchodzi żaden bieg
Z tego co widzę, może to być linka skrzyni biegów. Dobrze rozumuję?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Pod filtrem powietrza są 2 zaczepy, z tego co opisujesz to tak lewarek się zachowuje jak są wypięte. Mocowane są na wcisk, ewentualnie kilkanaście cm wcześniej zamocowane są pancerze linek które też mogły by dawać podobny objaw. Nie wiem jak wygląda mocowanie pod lewarkiem, na szczęście jeszcze tej naprawy nie musiałem u siebie przeprowadzić.
-
- Nowy
Dzieki za odpowiedz. Faktycznie, widzialem juz filmik gdzie koles pokazuje jak zabezpieczyc wypadajacy zaczep
-
- Nowy
A więc pękła linka od zmiany biegów góra dół. Gdzie mogę to kupić? Na allegro z tego co widzę po numerze części, to są do słabszych wersji silnikowych.
-
- Swój Człowiek
Ja w tym sklepie zakupy robię, jak do tej pory wszystko fabryczne przychodzi https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/prod ... ierakowego
-
- Nowy
Tylko dziwna sprawa, bo z rysunku technicznego wynika, że linka która u mnie pękła jest pod pozycją numer 5. numer części 25117547370. Tylko, że po wybraniu tego numeru części pojazd do którego pasuje to cięgno, nie jest moim modelem. I jest tak na każdej stronie internetowej, którą sprawdzałem. Rozmawiałem nawet z jednym konsultantem i też powiedział u niego widnieje tylko to cięgno, które na rysunku jest oznaczone pod numerem 6. Sam nie wiedział o co chodzi. Teraz nie wiem, czy to jest jakiś błąd w informacji, czy faktycznie nie pasuje to do mojego modelu.
-
- Swój Człowiek
Z tego co widzę to jest 2 rodzaje plus ewentualne przeróbki poprzedniego właściciela lub handlarza. Jest różnica przedlift i po lifcie chyba w długości. Zdemontuj swoją i zmierz a po tym zadzwoń do sprzedawcy i po długości dojdziesz ładu