Podświetlenie rejestracji vs otwieranie klapy bagaznika
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Cooper d 2008
Podświetlenie rejestracji vs otwieranie klapy bagaznika
Witam wszystkich,
Mam dziwna przypadłość w swoim mini cooper d 2008r. Od jakiegoś czasu nie mogłem otworzyć klapy bagażnika ręcznie - dało sie to zrobić tylko naciskając przycisk na pilocie. Nagle w dniu wczorajszym mojej narzeczonej udało sie otworzyć klapę ręcznie i jednocześnie... Przestały działać lampki podświetlające rejestracje. Wyjmowałem obydwie zmieniałem żarówki i nadal podświetlenie nie działa.
Czy ktoś z Was miał podobny przypadek ? Czy klapa i podświetlenie maja wspólne bezpieczniki? Jeśli tak to dlaczego zamek w klapie działa? Jeśli jest za to odpowiedzialny bezpiecznik to który? Niestety nie mogę znaleźć nigdzie schematu bezpieczników. Będę wdzięczny za pomoc.
Mam dziwna przypadłość w swoim mini cooper d 2008r. Od jakiegoś czasu nie mogłem otworzyć klapy bagażnika ręcznie - dało sie to zrobić tylko naciskając przycisk na pilocie. Nagle w dniu wczorajszym mojej narzeczonej udało sie otworzyć klapę ręcznie i jednocześnie... Przestały działać lampki podświetlające rejestracje. Wyjmowałem obydwie zmieniałem żarówki i nadal podświetlenie nie działa.
Czy ktoś z Was miał podobny przypadek ? Czy klapa i podświetlenie maja wspólne bezpieczniki? Jeśli tak to dlaczego zamek w klapie działa? Jeśli jest za to odpowiedzialny bezpiecznik to który? Niestety nie mogę znaleźć nigdzie schematu bezpieczników. Będę wdzięczny za pomoc.
Re: Podświetlenie rejestracji vs otwieranie klapy bagaznika
sadze ze masz uszkodzona wiązkę w klapie
-
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper D 2011
Woda dostaje się pod listwę gdzie jest przycisk od otwierania oraz lampki oświetlające tablice.
Prawdopodobnie wszystko jest skorodowane i tylko wymiana.
Możesz też sprawdzić wiązkę jak sugeruje Alan, szukaj w okolicy gumowej osłony między pokrywą i dachem auta.
Przewody tam najwięcej pracują i jeśli coś się przełamało to właśnie tam.
Koniecznie pochwal się jak rozwiązałeś problem.
Prawdopodobnie wszystko jest skorodowane i tylko wymiana.
Możesz też sprawdzić wiązkę jak sugeruje Alan, szukaj w okolicy gumowej osłony między pokrywą i dachem auta.
Przewody tam najwięcej pracują i jeśli coś się przełamało to właśnie tam.
Koniecznie pochwal się jak rozwiązałeś problem.
-
- Posiadane auto: Cooper d 2008
Dziękuje. Wlasnie próbuje to zrobic. Pomógłby mi bardzo schemat bezpieczników. Nie moge tego nigdzie znaleźć. Wrzuci ktoś ?
-
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper D 2011
Oj lenistwo ....
Sprawdzałeś choćby czy w aucie nie ma ?
Sprawdzałeś choćby czy w aucie nie ma ?
- Załączniki
-
- minix.JPG
- (114.17 KiB) Pobrany 721 razy
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper S R56
Kolejny typ co dostał rady, a nie podzielił się tym, jak rozwiązał problem, bo przecież on sobie naprawił, to najważniejsze
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: F60 SD, R55 JCW
dokopałeś się do posty sprzed 3 lat:) Czy ten użytkownik w ogóle jeszcze zagląda na to forum?
-
- Nowy
No właśnie wiem, wkurzyło mnie, ze 3 lata temu nie napisał u mnie działa podświetlenie, ale otwieranie klapy możliwe tylko z kluczyka. W Inchcape we Wrocku biorą 620 pln za diagnozę auta jak im powiedziałem, ze nie potrzebuje diagnozować całego auta, tylko zamek, to typ chciał coś powiedzieć z pogarda, ale nie zdążył bo się rozlaczylem
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: F60 SD, R55 JCW
mysle, ze jest to kwestia przycisku do otwierania. Wydaje mi sie, ze powinienem miec gdzies jakis. Jak znajde to moge Ci go wyslac, zebys sprawdzil czy to jest winowajca
-
- Nowy
ej super! rozbiore to i zobacze w końcu, cos moglo się złamać, mam nadzieje, że to ten przycisk, narazie nie mialem czasu tego sprawdzać, ale też mi sie w sumie tak wydawało, bo skoro z kluczyka działa to znaczy, że zamek jest okej. Odezwe się do Ciebie jak cos, dziekuje bardzo
-
- Posiadane auto: Mini One R56
620zł? za diagnozę?Plewson pisze:No właśnie wiem, wkurzyło mnie, ze 3 lata temu nie napisał u mnie działa podświetlenie, ale otwieranie klapy możliwe tylko z kluczyka. W Inchcape we Wrocku biorą 620 pln za diagnozę auta jak im powiedziałem, ze nie potrzebuje diagnozować całego auta, tylko zamek, to typ chciał coś powiedzieć z pogarda, ale nie zdążył bo się rozlaczylem
Uwalony masz switch otwierania klapy. Polecam kupić używkę listwę tył (ok. 100zł) bo otwieranie tego sensu nie ma. Jest hermetycznie zamknięte i jeśli to rozdłubiesz, będzie kiszka. Jeśli masz chrom na listwie, można go przełożyć.
-
- Nowy
haha, tak, za samą diagnoze, na bogato
jeszcze tego nie ogarnąłem, ten panel pod listwą się odkręca na torxy ale to jest chyba zespolone z listwą więc masz racje, w tym wypadku trzeba wymieniać całą listwe chyba...
jeszcze tego nie ogarnąłem, ten panel pod listwą się odkręca na torxy ale to jest chyba zespolone z listwą więc masz racje, w tym wypadku trzeba wymieniać całą listwe chyba...
-
- Nowy
Ej Pany, a da sie przelozyc listwe od oswietlenia, ktora jest pod kolor lakieru? Skoro da sie chrom? Sorry, ja tego nie rozkminialem nawet, czy jest to mozliwe. Chodzi mi o to, zebym nie musial malowac tej listwy