Licznik oraz obrotomierz wariują Mini One 2006

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

bartosz0013
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: MIni ONE 2006

Licznik oraz obrotomierz wariują Mini One 2006

Post autor: bartosz0013 »

Cześć,

moi drodzy mam problem. Samochód to mini one z 2006 roku.
Problem: problem polega na tym, że raz na jakiś czas "głupieją liczniki" - zarówno obrotomierz, jak i prędkościomierz.

Możliwe przypadki:
- obrotomierz nie działa, nie podnosi się, prędkościomierz działa poprawnie
- obrotomierz działa, głupieje prędkościomierz i inne wskaźniki - nagle pokazuje 220 km/h, temp max, max paliwa i tak to skacze do góry do dołu, w tym samym czasie mrygają prawie wszystkie kontrolki.

Myślałem, że to moduł abs, ale po wymianie jest praktycznie tak samo.

Mogę nagrać film, jak to wygląda - dzieje się to najczęściej w czasie jazdy.

Potem po zgaszeniu i odpaleniu raz działa normalnie, a raz znowu wariuje.
Dodam, że nie ma błędów i nie zapala się check engine (czasami się zapalał i wyskakiwał błąd P1617)

Co może być przyczyną? Auto było sprawdzane miernikiem i nie ma żadnych przerw w kabelkach.
Mr.Do
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53

Re: Licznik oraz obrotomierz wariują Mini One 2006

Post autor: Mr.Do »

P1617 wskazuje na jakiś problem z instalacją elektryczną. Ja żeby wyeliminować ten błąd sprawdziłem chyba wszystkie połączenia i prześledziłem wszystkie wiązki przewodów. Jeśli masz samochód po jakiejś przygodzie blacharskiej to znalezienie przyczyny jest bardzo trudne. U siebie znalazłem kilka przewodów połączonych na skrętkę, kilka wtyczek nie było wpiętych do końca oraz przegrzewały się styków. Spędziłem kilka wieczorów przy piwku z podpiętym komputerem zanim ze wszystkim się uporałem. Nie wspomnę że przy okazji znalazłem około 20 rezystorów oszukujących moduł airbag. Jakiś kretyn ucinał przewody i zakładał je nawet na nie podpięte od strony poduszki.
Wychodząc z założenia że masz sprawny komputer to zacznij od sprawdzenia wszystkich połączeń z masą i wyposaż się jakieś urządzenie diagnostyczne do kasowania błędu. NO chyba że znajdzie się ktoś kto miał dokładnie tą samą awarię.
ODPOWIEDZ