Zachwyt nowoposiadających

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Marcel
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R56

Zachwyt nowoposiadających

Post autor: Marcel »

Jakże lubię wpisy " stałem się szczęśliwym posiadaczem mini" ... o jak ja je lubię... szkoda że tak szybko przychodzi zawód i rozczarowanie
Awatar użytkownika
blink
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini R53, Mini F55 Cooper D

Re: Zachwyt nowoposiadających

Post autor: blink »

Czysta brudna prawda :)
Awatar użytkownika
Xeper
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper R56 2010
N16 122KM
British Racing Green :)
Kontakt:

Post autor: Xeper »

U mnie, po ponad roku podtrzymuje dotychczasowe: "stałem się szczęśliwym posiadaczem mini" 8) :lol:
R56 Cooper Racing British Green 2010
https://www.mini.org.pl/viewtopic.php?f=75&t=18228
bejcman
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: F54, F56, R50, E91.
Kontakt:

Post autor: bejcman »

Od 6 lat mam w domu r50 w dieslu, uzywam na zmiane z zona.
To auto wymaga mniej uwagi niz bmw.
Tydzien temu odebralem z salonu kolejnego One'a, tym razem w benzynie.
www.bmw-diesel.pl
r53dxb002
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R53

Post autor: r53dxb002 »

jako 4 auto w domu, jeżdżone raz na miesiąc - mogę tylko powiedzieć, że największy problem to kiedy ostatnio było myte i dlaczego takie zakurzone ;-)
Awatar użytkownika
unclesam
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Cooper JCW

Post autor: unclesam »

Posiadałem R56 S z niskim przebiegiem od pierwszego właściciela z polskiego salonu i również miałem spokój, a kolega posiadał równocześnie z niemieckiego landu i wszystko co zaoszczędził jeszcze z nawiązką dorzucił na naprawy. Każda marka jeśli zostanie kupiona w atrakcyjnej cenie albo ( ale to już dramatyczny scenariusz ) od handlarza, będzie zachwycać tylko przez pierwszy dzień lub miesiąc :idea: :roll:
tomir4
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini Countryman R60 JCW ALL4 AT
BMW Z-4 E85

Post autor: tomir4 »

Posiadamy od roku, Samochód żony. Ostatnio coraz częściej go używam, rewelacja - daje radość z jazdy.
QATO
Nowy
Nowy
Posiadane auto: MCS CM

Post autor: QATO »

Co prawda MCS r53, ale myślę że temat uniwersalny

Mamy od 3 lat, w codziennym użytkowaniu.
Mi nadal banan z twarzy nie schodzi.
Jedyny problem to ten, że może kiedyś się rozstaniemy. No i pali więcej niż GLK.

Ale widzę tu pewien "pattern" :
- zanim kupiłem poświęciłem trochę czasu na ustalenia co konkretnie chciał bym kupić (kompresor,zegary itp....) i za ile
- poszukiwania zajęły mi dobre pol roku, w międzyczasie fizycznie obejrzałem 8-10 samochodów, 10-cio letnie samochody są w najróżniejszym stanie.
- założyłem 20% wartości na pierwszy serwis (wyszło zdecydowanie mniej)
- serwisuję w speców od mini a nie u "pana Waldka" bo taniej (per saldo często wychodzi drożej)

Myślę że wszystko powyższe ma wpływ na to czy posiadanie starszego samochodu sprawia frajdę czy raczej jest problemem.
Zakup Mini, czy to klasyka czy BMW zawsze jest podyktowany częściowo emocjami. Chłodna kalulacja raczej nigdy nie wykaże że to rozsądny zakup ;-)
Jednak doświadczenie nauczyło mnie że można w tych emocjach wykazać trochę rozsądku.
Moim pierwszy pomysłem było na ten przykład kupienie ponownie klasyka, ale że już wiedziałem z czym się go je, a samochód miał służyć do codziennego przemieszczania, bez zbyt wielu godzin spędzonych w garażu, wyszło mi że lepszy będzie "plastik".

Stosunkowo drogi używany samochód, sporo palący, z relatywnie drogimi częściami i serwisem, z opcją modyfikacji, których cena może znacznie przekroczyć wartość samochodu, kupiony pod wpływem impulsu to doskonały przepis na to co napisał Marcel.

No i się rozpisałem ale może komuś otworzy to jakąś klapkę w procesie myślowym ...

PZDR
K.
ODPOWIEDZ