Problem z podświetleniem

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Stanley73
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Range Rover P38 2001r

Problem z podświetleniem

Post autor: Stanley73 »

Witam forumowiczów
Jestem nowy na forum aczkolwiek czytelnikiem od dłuższego czasu, małżonka posiada czarnego mini one z 2003 roku autem jest zachwycona :D Ja trochę mniej :oops:
Ale przejdę do meritum otóż wczoraj oznajmiła mi że nie działa obrotomierz, poszedłem posprawdzałem bezpieczniki i okazało się że dwa są przepalone F5 5A i F21 10A wymieniłem na nowe i niby OK obrotomierz działa podświetlenie zegarów i przełączników również.Problem w tym że po zgaszeniu samochodu,zamknięciu, podświetlenie nadal świeci( zegary radio przełączniki ) facepalm , światła wyłączone oczywiście.
Za zamieszanie odpowiada bezpiecznik F21, kiedy go wyjmę to wszystko gaśnie włącznie z nie działającym obrotomierzem. w chwili gdy go wkładam przy wyłączonym zapłonie słychać jak kalibrują się zegary.Ktoś może pomóc ??
robrob
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Re: Problem z podświetleniem

Post autor: robrob »

poczekaj parę minut, może same zgasną tak jak i podświetlenie kabiny
Stanley73
Nowy
Nowy

Dzisiaj trochę grzebałem przy miniaku, skrzynka bezpieczników czysta i sucha, komputer też suchy, zauważyłem natomiast że nie działa również sterowanie podświetlenia, czy możliwe jest że coś w liczniku robi zwarcie, ktoś może wie czy sterowanie podświetleniem jest w liczniku czy odpowiada za to inny moduł :?:
Marcin Ozimek
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini One R50 2002

Post autor: Marcin Ozimek »

Witam. Mam dokładnie te same objawy. Oświetlenie zegarów i konsoli nie gaśnie po wyjęciu kluczyka. Dzisiaj odłączałem kolejno kostki od stacyjki, włącznika zespolonego, radia, nawiewów i żadnej zmiany dalej świecą. Tylko wyjęcie bezpiecznika 21 je wyłącza. Odłączałem też aku z nadzieją na jakiś reset ale nic. Regulacja podświetlenia działa tylko na okienko gdzie jest LCD z przebiegiem. Ktoś coś ?
Stanley73
Nowy
Nowy

U mnie pomogła wymiana licznika.
Ostrowiecone
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini One 2003 r50