Problem z wentylatorem chłodnicy
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini R50 One 1.6 90km 2004
Problem z wentylatorem chłodnicy
Cześć, niedawno zacząłem swoją przygodę z mini. (R50 1.6 90km 2004r, przebieg 142 tys)
Pojawił się u mnie problem z chłodzeniem. Przy ostatnim odpaleniu auta, po kilku minutach (ok 5) wentylator zaczął wyć jak syrena (myślałem że uruchomił się alarm antyspalinowy w garażu, okazało się że to mini..). Wykonałem trasę kilkaset metrów do sklepu i z powrotem. Po otwarciu maski silnik był naprawdę gorący, a chłodnica pracuje jak na załączonym filmie. https://streamable.com/av01m Równe odstępy czasowe. Zacząłem szukać w sieci, czy może być to rezystor obrotów, czy też czujnik temperatury ? Dodam że chłodnica została wymieniona na nową miesiąc temu (po sprowadzeniu auta) ponieważ okazało się że była rozszczelniona i dojechałem do polski kompletnie bez płynu chłodzącego. Od początku posiadania auta zauważyłem że wskaźnik temperatury silnika po bardzo szybkim czasie pokazuje wartość środkową. Będę wdzięczny za wskazówki.
Pojawił się u mnie problem z chłodzeniem. Przy ostatnim odpaleniu auta, po kilku minutach (ok 5) wentylator zaczął wyć jak syrena (myślałem że uruchomił się alarm antyspalinowy w garażu, okazało się że to mini..). Wykonałem trasę kilkaset metrów do sklepu i z powrotem. Po otwarciu maski silnik był naprawdę gorący, a chłodnica pracuje jak na załączonym filmie. https://streamable.com/av01m Równe odstępy czasowe. Zacząłem szukać w sieci, czy może być to rezystor obrotów, czy też czujnik temperatury ? Dodam że chłodnica została wymieniona na nową miesiąc temu (po sprowadzeniu auta) ponieważ okazało się że była rozszczelniona i dojechałem do polski kompletnie bez płynu chłodzącego. Od początku posiadania auta zauważyłem że wskaźnik temperatury silnika po bardzo szybkim czasie pokazuje wartość środkową. Będę wdzięczny za wskazówki.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: mini one
Re: Problem z wentylatorem chłodnicy
Wiatrak do wymiany, parę dni temu miałam ten sam problem...
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: mini one
Dodam, że przez tydzień czasu chodził głośno jak na załączonym filmiku, po tygodniu stoję w korku i nagle wskazówka od temperatury skoczyła na full, zaczęło dymic spod maski i płyn gotował... Padł silniczek wiatraka, obudowa też coś była uszkodzona... Koszt nowego wentylatora z obudową 300zl. Tyle mi wyszło.
-
Zauważyłem dziś że kolektor wydechowy pod maską był gorący już po ok 2 minutach (czy to normalne ? auto stało w chłodnym garażu podziemnym), a wentylator uruchomił się po minucie od odpalenia auta. Wentylator uruchamia się co kilkanaście sekund na maksymalne obroty i przestaje...
Przeglądam jeszcze sieć, czy to może być uszkodzony rezystor wentylatora chłodnicy ? https://allegro.pl/mini-cooper-r50-1-6- ... ml#thumb/3
Naprawa była by napewno tańsza i zostałby oryginalny wentylator, czy idę dobrym tropem ? Jeszcze jedna rzecz nie daje mi spokoju, czy jeżeli rezystor byłby uszkodzony to czy wentylator wogóle by się uruchomił.
Przeglądam jeszcze sieć, czy to może być uszkodzony rezystor wentylatora chłodnicy ? https://allegro.pl/mini-cooper-r50-1-6- ... ml#thumb/3
Naprawa była by napewno tańsza i zostałby oryginalny wentylator, czy idę dobrym tropem ? Jeszcze jedna rzecz nie daje mi spokoju, czy jeżeli rezystor byłby uszkodzony to czy wentylator wogóle by się uruchomił.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Masz klime włączona?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
Takflapjck1 pisze:Masz klime włączona?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Przy wlaczonej klimie wentylator chodzi zawsze
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper 2005
Proszę o pomoc. Co powinno być podłączone do tego małego gniazda z dwoma pinami?
- Załączniki
-
- 47853C1C-1F3B-4B0C-AFDA-52544FB9CCC9.jpeg
- (263.05 KiB) Pobrany 450 razy
- carolef
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper 1 1.6 2006
Też mam taką wtyczkę do niczego nie podłączoną. Ktoś wie po co jest?
- carolef
- Nowy
Chciałbym kupić nowy wentylator chłodnicy do r50 1.6 116km, tzn. cały zestaw, wentylator z tym plastikiem i rezystorem. Na allegro są różne ceny, od 300 zł do 800 zł. Jaki wybrać? NRF, HELLA, NISSENS?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Ja takiej wtyczki nie mam, myślę że to zależy od rocznika lub od wyposażenia. Obejrzyj film od 6:23, gość mówi od czego te kablecarolef pisze:Też mam taką wtyczkę do niczego nie podłączoną. Ktoś wie po co jest?
https://www.youtube.com/watch?v=Lk6julH42oc
- carolef
- Nowy
Na zagranicznym forum doczytałem, że ta wtyczka jest od przekaźnika. Do 2003 roku był w wentylatorze a po 2003 w aucie. Pisali nawet, że wiatrak z tą wtyczką może nie działać w mini po 2003.
-
- Swój Człowiek
Mógł ktoś wymieniać już cały przód i założył od innego rocznika.
- carolef
- Nowy
Tak było. Cały pas przedni był zmieniany.
-
- Swój Człowiek
To jest brak wiedzy części mechaników którzy zabierają się za Mini. Ja długo wymieniałem drobne części które pochodziły z innych roczników. Nawet nakrętki i śruby bo czasem nawet gwinty były nie takie jak powinny.