Wibracje z przodu podczas jazdy

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Piotrek14
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini One r56

Wibracje z przodu podczas jazdy

Post autor: Piotrek14 »

Witam wszystkich.
Jestem posiadaczem Mini One r56 1.4 z 2007 roku. Mam problem i opiszę go poniżej.
Ostatnio moja żona uderzyła w krawężnik prawą stroną, mocniej przednim kołem ( felga się przytarła na rancie). I od tamtej pory gdy jadę powyżej 40km/h prosto i gdy jadę na zakręcie w lewą stronę są odczuwalne wibracje pod pedałem gazu i pod nogami pasażera ( w sumie to czuć te wibracje z przodu samochodu, z tyłu nie wiem bo jeszcze nie siedziałem podczas jazdy. Gdy podczas jazdy w prawo wibracji nie ma! A i te wibracje podczas jazdy nie są jednostajne, tylko takie wwrrr..... wwrrr.....wwrrr......wwrrr( kurde nie wiem jak to opisać). Normalnie podczas jazdy samochód nie ucieka w żadna stronę, podczas hamowania też nic nie bije, stuków żadnych też nie ma. Myślałem że może problem może leży w felgach lub oponach, ale pozmieniałem i dalej to samo. Jedyne co mi przychodzi teraz do głowy to że może piasta została skrzywiona podczas uderzenia. Mieszkam za granicą i chciałem jechać do Polski ale teraz mam obawy. Proszę pomóżcie!!!!
r53dxb002
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R53

Re: Wibracje z przodu podczas jazdy

Post autor: r53dxb002 »

bez paniki... piasty się raczej nie krzywią od jazdy po krawężnikach ;-) elementy zawieszenia i felgi - tak...
podjedź do wulkanizatora, wyważ felgę, zobacz czy w ogóle da się ją wyważyć czy jest taka krzywa, że trzeba jej dorzucić 100g na stronę...

jak wulkanizator jest ogarniety, to będzie też miał sprzęt do sprawdzania zbieżności to będzie też musiał zrobić minimalne oględziny - czy końcówki drążków nie mają luzu, czy swożnie w wahaczach nie mają luzu itd... po założeniu czujników będzie widać czy koła są tam, gdzie być powinny, czy prawa strona z przodu jest krzywa - w najgorszym przypadku będziesz musiał wymienić końcówkę drążka albo wahacz jeśli okaże się, że coś tam z nim jest nie tak.
Piotrek14

Wczoraj zmieniłem na kola zimowe, i dalej to samo
Piotrek14

Dziś podnioslem samochód i wyczułem luz na kole tylnim( ta strona która spotkała się z krawężnikiem) czy to może powodować wibracje?
r53dxb002
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R53

Post autor: r53dxb002 »

tak. Ale na odległość nikt Ci niczego nie zdiagnozuje.

Jest jakiś powód dla którego unikasz wizyty u mechanika i szukasz odpowiedzi na forum? :(
jbond
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Cooper D

Post autor: jbond »

Piotrek14 pisze:Dziś podnioslem samochód i wyczułem luz na kole tylnim( ta strona która spotkała się z krawężnikiem) czy to może powodować wibracje?
Jakikolwiek luz w elementach zawieszenia może powodować wibracje.
Stukajaca końcówka, tuleja itp.
Tym bardziej, jak sam wyczułeś luz , tzn że coś jest nie tak.
Znalazłeś przyczynę ?
Piotrek14

Zamówiłem piastę z łożyskiem, i czekam na przesyłkę. Dałem raz samochód do mechanika tu w Szwajcarii, nie dość że zapłaciłem sporo kasy to nic nie naprawił! W następnym tygodniu dotrze paczka i będę zmieniał.
ODPOWIEDZ