Szukam części i porady [Cooper S R56]

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Gontiboy
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper S R56 184km

Szukam części i porady [Cooper S R56]

Post autor: Gontiboy »

Cześć. To mój pierwszy post na tym forum i pierwszy MINI w garażu.
W tym tygodniu stałem się szczęśliwym posiadaczem Coopera S 2010r. Autko petarda, można by napisać igła lecz muszę w nim wymienić kilka rzeczy.

Pierwsza to wybierak, lewarek skrzyni biegów. Nie wybija biegów ale ma całkiem spory luz prawo-lewo kiedy jest na biegu. Ma ktoś, albo zna kogoś kto ma coś takiego na sprzedaż w dobrym stanie?. Na Allegro coś jest ale generalnie nikt nie podaje tam przebiegu.

Druga sprawa, amortyzatory. Chce odrazu wymieć amortyzatory z przodu. Ktoś wymieniał ostatnio? Jakąś firmę możecie polecić?

Po 3, autko ma najechane 160 tyś, poradzicie koledzy może jeszcze na co zrobić uwagę, bo chciałbym autko wyremontować i trochę się nim pobawić. Sprzęgło, turbina są wporzadueczku (przynajmniej na teraz)

Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi. Pozdrawiam
Gontiboy
Nowy
Nowy

Re: Szukam części i porady [Cooper S R56]

PS. Czy ktoś mi może powiedzieć czy to normalne że wentylator chłodnicy załącza się co chwile na wolnych obrotach zaraz po rozruchu?
Awatar użytkownika
Xeper
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper R56 2010
N16 122KM
British Racing Green :)
Kontakt:

Post autor: Xeper »

Gontiboy pisze:Pierwsza to wybierak, lewarek skrzyni biegów. Nie wybija biegów ale ma całkiem spory luz prawo-lewo kiedy jest na biegu. Ma ktoś, albo zna kogoś kto ma coś takiego na sprzedaż w dobrym stanie?. Na Allegro coś jest ale generalnie nikt nie podaje tam przebiegu.
Chyba najlepiej zapytać przez Allegro co do stanu, numeru częsci, przebiegu, etc. W razie problemu masz podstawę do wnoszenia reklamacji przez Allegro
Gontiboy pisze:Po 3, autko ma najechane 160 tyś, poradzicie koledzy może jeszcze na co zrobić uwagę,

Zacząłbym od rozrządu oraz sprawdziłbym nagar na kanałach dolotowych. Potem wymiany płynów eksploatacyjnych, w tym skrzyni biegów. I jeśli chodzi dobrze i nie ma błędów, to pojeździć, popatrzeć, posłuchać... wczuć się w auto. Coś na pewno się pojawi wcześniej lub później :)
Tu troche materiałów pomocniczych związanych z utrzymaniem:
https://www.newtis.info/tisv2/a/en/r56- ... intenance/
Gontiboy pisze:PS. Czy ktoś mi może powiedzieć czy to normalne że wentylator chłodnicy załącza się co chwile na wolnych obrotach zaraz po rozruchu?
Klima włączona? U mnie (Cooper nieS) wentylator włącza się co chwilę gdy klima działa.
R56 Cooper Racing British Green 2010
https://www.mini.org.pl/viewtopic.php?f=75&t=18228
Gontiboy
Nowy
Nowy

Wow! dziękuje bardzo mi pomogłeś.
Wymieniłem wybierak, znalazłem na Allegro za trochę ponad 100 zł w bardzo dobrym stanie.
Dobrze ze podpowiedziałeś o wyczyszczeniu nagaru. Silnik co prawda działa ok i nic nie dymiło ale teraz mam wrażenie ze jest jeszcze lepiej. Poza tym dobrze się złożyło bo musiałem wymienić uszczelkę miski olejowej wiec wszytko za jednym razem.

Wielkie dzięki jeszcze raz, link który wysłałeś już dodany do ulubionych ;)
ODPOWIEDZ