Problem z wskazówka temperatury i cisnieniem opon
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini Cooper S
Problem z wskazówka temperatury i cisnieniem opon
Witam. Zakupiłem dziś Mini Coopera S z 2003 roku i w drodze do domu na autostradzie , przy jakiś 120 km/h zgasł silnik i zaświeciła się kontrolka od ciśnienia opon i temperatura skoczyła do maxa. Zjechałem i okazało się że się nie zagotowal . Wskazówka została w pozycji maximum i nie chce odpalic. Świeci się ciśnienie opon i nie da się tego skasować i do tego się świeci ASC i nie reaguje na wyłączenie .
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Re: Problem z wskazówka temperatury i cisnieniem opon
Musisz sczytać kody błędów. Za mało informacji, nic nie piszesz czy świeci się kontrolka silnika. Według moich przygód tak czasem się zachowywał gdy przegrzały się bezpieczniki i nie łączyły ale wtedy świecił się tryb serwisowy jeszcze.
-
Napisałem wszystko co się świeci. Nic więcej nie ma. Jutro podjadę na komputer i zobaczę co tam wyskoczy
-
- Swój Człowiek
Podsumowując: pierwszy problem jaki miałem objawiał się zapalaniem lampek i gaśnięciem silnika.
Po przekręceniu kluczyka w stacyjce nie słyszałem pompki paliwowej, jak ruszałem przy bezpiecznikach pod maską to zapalał silnik.
Podobny objaw miałem przy uszkodzonym sterowniku pompy ABS, skończyło się wymianą sterownika
Kolejny raz jak zobaczyłem te same kontrolki padł czujnik ABS
ważne: przy problemie z bezpiecznikami komputer pokazywał "prognozę pogody" co chwila inne błędy wyskakiwały a podzespoły były sprawne.
Po przekręceniu kluczyka w stacyjce nie słyszałem pompki paliwowej, jak ruszałem przy bezpiecznikach pod maską to zapalał silnik.
Podobny objaw miałem przy uszkodzonym sterowniku pompy ABS, skończyło się wymianą sterownika
Kolejny raz jak zobaczyłem te same kontrolki padł czujnik ABS
ważne: przy problemie z bezpiecznikami komputer pokazywał "prognozę pogody" co chwila inne błędy wyskakiwały a podzespoły były sprawne.
-
- Swój Człowiek
Jeśli nie ogarnąłeś tematu to po pracach związanych z układem kierowniczym trzeba zsynchronizować kątów skrętu. Nie umiem tego fachowo nazwać ale robiłem to u siebie. Przy błędzie związanym z kątami skrętu również zapalają się te lampki. Może ktoś grzebał już przy pompie ABS i na komputerze nie zweryfikował swoich prac.
-
Dzięki, problem okazał się w komputerze . Coś tam się uszkodziło . Co dokładnie to nie wiem .