wymiana pompy wody
Moderator: flapjck1
- marabut1905
- Nowy
- Posiadane auto: Mini 1.3
Re: wymiana pompy wody
Wielkie dzięki za fotki Arti pompa wymieniona mini jedzie na walne
- Lukas
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Austin Mini Flame Red 1989
- Kontakt:
Przy wymianie pompy warto pamiętać o wymianie gumowej rurki łączącej pompę z głowicą, nawet jeśli jest jeszcze w znośnym stanie. One dość szybko parcieją (zwłaszcza te harmonijkowe). Dodatkowy koszt niewielki, a może zaoszczędzić konieczności ponownego wyciągania chłodnicy.
aymoo.pl
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
tylko nie kazdy silnik taka ma, spotkalem sie nawet z litrowka ktora nie miala krocca w glowicy i tym samym pompa byla przez przelewu
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
A dwa, że harmonijkowej nie ma co zakładać, jak już to od razu porządny wąż do wody, do kupienia "z metra" w większości sklepów motoryzacyjnych + porządne opaski.
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
-
- Nowy
- Posiadane auto: Rover Mini '92 1,3 SPI
Kilka dni temu kupiłem Mini '92 1,3. mam wyciek na pompie wody. Już kupiłem nową no a warsztat ma czas dopiero po majówce...
Nie dam rady czekać aż dwa tygodnie i chciałem to sobie sam wymienić. Z tego co widziałem w silniku i czytam tu na forum to musiałbym zdemontować chłodnicę, alternator i będę miał dostęp do tej pompy. Miałby ktoś jeszcze dostęp do tych poglądowych zdjęć co tu były wstawione w 2012. bo mi się nie wyświetlają a chyba mogą mi się przydać.
Demontaż chłodnicy to trudna sprawa? Coś muszę wiedzieć przed przystąpieniem do prac?
Nie dam rady czekać aż dwa tygodnie i chciałem to sobie sam wymienić. Z tego co widziałem w silniku i czytam tu na forum to musiałbym zdemontować chłodnicę, alternator i będę miał dostęp do tej pompy. Miałby ktoś jeszcze dostęp do tych poglądowych zdjęć co tu były wstawione w 2012. bo mi się nie wyświetlają a chyba mogą mi się przydać.
Demontaż chłodnicy to trudna sprawa? Coś muszę wiedzieć przed przystąpieniem do prac?
- Arti
- Wiarus
- Posiadane auto: Rover Mini Balmoral edition
- Kontakt:
www.link.poznan.pl/art/pompa/0.jpg od 0 do 8 bez nr 1
Najtrudniejsze w tym wszystkim to demontaż dolnego węża od chłodnicy bo dostęp średni. Ale trochę gimnastyki i dasz radę.
Najtrudniejsze w tym wszystkim to demontaż dolnego węża od chłodnicy bo dostęp średni. Ale trochę gimnastyki i dasz radę.
Pozdrawiam,
Arti
Arti
-
- Nowy
Dzięki, zaczynam jutro.
Jak się trochę pogimnastykujesz to nawet dolnego węża nie będziesz musiał demontować.
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
jak sie uprzec to chlodnicy wogole nie trzeba wyjmowac
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
U mnie też jest wyciek z okolic pompy... Jest jakaś metoda, żeby rozpoznać, czy pompa jest trafiona, czy leci tylko przez uszczelnienie z blokiem i wystarczy wymiana uszczelki?
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
patrzec, jak cieknie pompa to otwor odpowietrzajacy w pompie jest zapyzialy albo wrecz leci z niego, mega rzadko leci przodem spod wiatraka
-
- Nowy
Zdemontowałem pompę. Faktycznie nie było z tym super dużego problemu nawet dla początkującego jak ja. Wyjąłem alternator, wiatrak i chłodnicę. Wszystko muszę przeczyścić i dookoła pompy i chłodnicy też -wszędzie 30-letni nagar, trochę się naczyszczę.
Montaż zdaje się być prostrzy bo łatwiej będzie założyć dolny wąż do chłodnicy.
W moim przypadku ciekło z uszczelki... tzn z miejsca gdzie kiedyś była. Obyłoby się bez wymiany pompy, mogłem wykombinować uszczelkę/uszczelnienie. Ale w sumie to nie jest super wielki koszt.
Stara pompa w środku jest metalowa, nowa już plastikowa....
Montaż zdaje się być prostrzy bo łatwiej będzie założyć dolny wąż do chłodnicy.
W moim przypadku ciekło z uszczelki... tzn z miejsca gdzie kiedyś była. Obyłoby się bez wymiany pompy, mogłem wykombinować uszczelkę/uszczelnienie. Ale w sumie to nie jest super wielki koszt.
Stara pompa w środku jest metalowa, nowa już plastikowa....
No właśnie - otwór suchutki.flapjck1 pisze:patrzec, jak cieknie pompa to otwor odpowietrzajacy w pompie jest zapyzialy albo wrecz leci z niego, mega rzadko leci przodem spod wiatraka
Ale chyba i tak profilaktycznie, po tylu latach, warto zainwestować w nową pompę.
Czy miejsce styku z blokiem warto dodatkowo posmarować jakimś uszczelniaczem "w smarze"?
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
uszczelka papierowa i odrobina silikonu, tylko pozwol mu zeschnac sie powierzchniowo zanim przylozysz uszczelke do bloku
-
- Nowy
namęczyłem się z tą wymianą pompy, bo tak jak tu było napisane dolny wąż do chłodnicy podłączyć/założyć to była jakaś masakra. Zero miejsca ale się udało - pełen sukces, nie cieknie. Dla mnie to pierwsza naprawa w tym samochodzie więc tym bardziej świętuję. Przy okazji wyczyściłem wszystko dookoła, podorabiałem śruby mocujące chłodnicy bo łepki były już okrągłe a nie sześciokątne. Jak już miałem zdjęte to wszystko to wymieniłem też pasek klinowy no i właśnie .... pytanko:
Początkowo wszystko było ok ale po 1 dniu pasek zaczął piszczeć przy wyższych obrotach. Rozumiem, że to kwstia napięcia? Muszę go napiąć "alternatorem"? Czy coś jeszcze posprawdzać?
Początkowo wszystko było ok ale po 1 dniu pasek zaczął piszczeć przy wyższych obrotach. Rozumiem, że to kwstia napięcia? Muszę go napiąć "alternatorem"? Czy coś jeszcze posprawdzać?