Zakupy z UK po brexit

Zgodnie z nazwą, wszystko co tylko wpadnie Wam do głowy, niekoniecznie związane z MINI.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
toldi
Nowy
Nowy
Posiadane auto: mini
Kontakt:

Zakupy z UK po brexit

Post autor: toldi »

Hej,

Być może to pytanie już padło a ja za slabo szukalem ...

Mianowicie planuje zakupy (prywatne, nie firmowe) na minispares.com i chciałbym się Was dopytać o to czy spedytor/kurier naliczy oprócz podatku VAT jeszcze extra cło do mojej paczki czy jednak ograniczy się tylko do VATu?
Z tego co wyczytałem w internetach to UK niby została w uni celnej więc de facto cło nie powinno być naliczone, ale dotyczy to tylko produktów wytworzonych na terenie UK lub UE - ale do tego potrzebny jest stosowny zapis stanowiący o pochodzeniu produktów który musi się pojawić na fakturze.

Więc ... czy jakaś dobra duszyczka przerabiała już zakupy z UK po fantastycznym brexicie, mierzyła się z tym problemem i mogła by się podzielić informacjami?

Z góry dzięki za odpowiedź :)
klasyczna pierdoła -> reinkarnacja
Awatar użytkownika
artur_rat
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MINI 1300

Re: Zakupy z UK po brexit

Post autor: artur_rat »

Nie wiem jak będziesz miał w przypadku tych części ale u nas do firmy przychodziło i przychodzi kilka przesyłek z UK i ostatnio do każdej doliczane jest cło czasami przekraczające wartość przesyłki ;-(
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

normalnie paczka wpada w urzad celny, pol biedy jak wydaja szybko ale czasami sie trzeba z nimi naużerać.
nie mowiac o tym ze poczta polska potrafi konwencjonalnie paczke zgubic
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

ps: rada od kolegi z przesylek kurierskich, zamow minimum palete towaru, wtedy odprawia szybko bo im miejsce zabiera, jak paczuszka mała to pizgna gdzies w róg i kiedy sie do niej dokopia :P
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
hubi_pl
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini One R50 1.6 130KM, Porsche Panamera 4S

Post autor: hubi_pl »

artur_rat pisze:Nie wiem jak będziesz miał w przypadku tych części ale u nas do firmy przychodziło i przychodzi kilka przesyłek z UK i ostatnio do każdej doliczane jest cło czasami przekraczające wartość przesyłki ;-(
może obsługa celna przekracza wartość bo cło nie może przekroczyć wartości.
MikeCZ
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini 1275

Post autor: MikeCZ »

Tak dla informacji, właśnie dotarła paczuszka z MiniSport (wysłana 23.4.), cena jakie 25GBP bez VAT + 10GBP za wysyłkę Royal Mail i... Poczta Polska nic po mnie nie chciała przy odbiorze :D Nie wiem czy się im nie chciało bawić za taką kwotę albo jeszcze coś dojdzie że mam zapłacić...? Zobaczymy :)
Chris11
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Chris11 »

Raczej już nic nie przyjdzie, bo gdybyś miał zapłacić cło, to najpierw dostałbyś pismo o konieczności zapłaty zanim paczka wyjdzie z urzędu.

Chociaż teraz na szybko sobie przeczytałem, że w przypadku kurierów to oni clą paczki, czyli też dostałbyś info przed odbiorem.
ODPOWIEDZ