Hej,
Być może to pytanie już padło a ja za slabo szukalem ...
Mianowicie planuje zakupy (prywatne, nie firmowe) na minispares.com i chciałbym się Was dopytać o to czy spedytor/kurier naliczy oprócz podatku VAT jeszcze extra cło do mojej paczki czy jednak ograniczy się tylko do VATu?
Z tego co wyczytałem w internetach to UK niby została w uni celnej więc de facto cło nie powinno być naliczone, ale dotyczy to tylko produktów wytworzonych na terenie UK lub UE - ale do tego potrzebny jest stosowny zapis stanowiący o pochodzeniu produktów który musi się pojawić na fakturze.
Więc ... czy jakaś dobra duszyczka przerabiała już zakupy z UK po fantastycznym brexicie, mierzyła się z tym problemem i mogła by się podzielić informacjami?
Z góry dzięki za odpowiedź
Zakupy z UK po brexit
Moderator: flapjck1
- toldi
- Nowy
- Posiadane auto: mini
- Kontakt:
Zakupy z UK po brexit
klasyczna pierdoła -> reinkarnacja
- artur_rat
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI 1300
Re: Zakupy z UK po brexit
Nie wiem jak będziesz miał w przypadku tych części ale u nas do firmy przychodziło i przychodzi kilka przesyłek z UK i ostatnio do każdej doliczane jest cło czasami przekraczające wartość przesyłki ;-(
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
normalnie paczka wpada w urzad celny, pol biedy jak wydaja szybko ale czasami sie trzeba z nimi naużerać.
nie mowiac o tym ze poczta polska potrafi konwencjonalnie paczke zgubic
nie mowiac o tym ze poczta polska potrafi konwencjonalnie paczke zgubic
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
ps: rada od kolegi z przesylek kurierskich, zamow minimum palete towaru, wtedy odprawia szybko bo im miejsce zabiera, jak paczuszka mała to pizgna gdzies w róg i kiedy sie do niej dokopia
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- hubi_pl
- Nowy
- Posiadane auto: Mini One R50 1.6 130KM, Porsche Panamera 4S
może obsługa celna przekracza wartość bo cło nie może przekroczyć wartości.artur_rat pisze:Nie wiem jak będziesz miał w przypadku tych części ale u nas do firmy przychodziło i przychodzi kilka przesyłek z UK i ostatnio do każdej doliczane jest cło czasami przekraczające wartość przesyłki ;-(
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini 1275
Tak dla informacji, właśnie dotarła paczuszka z MiniSport (wysłana 23.4.), cena jakie 25GBP bez VAT + 10GBP za wysyłkę Royal Mail i... Poczta Polska nic po mnie nie chciała przy odbiorze Nie wiem czy się im nie chciało bawić za taką kwotę albo jeszcze coś dojdzie że mam zapłacić...? Zobaczymy
Raczej już nic nie przyjdzie, bo gdybyś miał zapłacić cło, to najpierw dostałbyś pismo o konieczności zapłaty zanim paczka wyjdzie z urzędu.
Chociaż teraz na szybko sobie przeczytałem, że w przypadku kurierów to oni clą paczki, czyli też dostałbyś info przed odbiorem.
Chociaż teraz na szybko sobie przeczytałem, że w przypadku kurierów to oni clą paczki, czyli też dostałbyś info przed odbiorem.