Potężny pobór prądu

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

tomazik
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Clubman

Potężny pobór prądu

Post autor: tomazik »

Dziwna sprawa - auto na postoju pobiera 9A - wystarczy że przejadę odstawię auto i nie zapalę bo mam 5 V na nowym akumulatorze. Czary - nie wiem co ale mega zjada prąd - musi być zwarcie - jakiś pomysł?
Kreinto
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Countryman R60

Re: Potężny pobór prądu

Post autor: Kreinto »

Jeśli żadna żarówka się nie świeci to lepiej sprawdź szybko wszystko co się da zanim się zapali.
Najpierw po kolei wyjmuj bezpieczniki żeby znaleźć, który to obwód. Jeśli żaden, szukaj fizycznie, po nitce (kablu od aku) do kłębka.
tomazik
Nowy
Nowy

Sterownik świec żarowych po wyciągnięciu i włożeniu ponownie spowodowal ze zniknal problem. Chyba nie bylo stykow lub sie konczy.
tomazik
Nowy
Nowy

Dalej nic - rozładował się::)
Kreinto
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Countryman R60

Post autor: Kreinto »

tomazik pisze:Sterownik świec żarowych po wyciągnięciu i włożeniu ponownie spowodowal ze zniknal problem. Chyba nie bylo stykow lub sie konczy.
Raczej już po nim. Na chwilę może być OK ale raczej problem będzie wracał. Przy czym to wcale nie musi być jego wina. Trzeba sprawdzić czy dostaje sygnał o konieczności załączenia żarzenia? Jeśli tak to przyczyna jest gdzie indziej. Nie znam dokładnie konstrukcji Diesla ale myślę, że steruje tym ECU na podstawie danych z czujnika temperatury i zapłonie. Przyczyną może być więc być zupełnie gdzie indziej niż się pierwotnie wydaje.
ODPOWIEDZ