Wymiana Akumulatora
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Clubman 1.6i
Wymiana Akumulatora
witam
Jestem na etapie wymiany akumulatora i mam do was pytanie,czy muszę kupować akumulator AGM czy nie,moje auto to
Mini cooper clubman
1.6 120km 2007r
silnik N12b16a
I jak to jest z tymi akumulatorami trzeba po wymianie robić adaptację czy nie? Jak to zrobić? wystarczy inpa?
Jestem na etapie wymiany akumulatora i mam do was pytanie,czy muszę kupować akumulator AGM czy nie,moje auto to
Mini cooper clubman
1.6 120km 2007r
silnik N12b16a
I jak to jest z tymi akumulatorami trzeba po wymianie robić adaptację czy nie? Jak to zrobić? wystarczy inpa?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Clubman
Re: Wymiana Akumulatora
Jeżeli masz odzyskiwanie energii / system start/stop lub jeżeli tak przewiduje system to tak. Ładowanie zwykłego aku spowoduje jego uszkodzenie i konieczność zakupu nowego. Może to być po miesiącu lub roku, ale będzie
-
- Nowy
- Posiadane auto: almera
Podłączam się do tematu, Rozważam zakup nowego akumulatora z komunikatu "samochód na podnośniku" + info data i godzina nie zgadza się. Mini Coper 2007 z systemem Start/Stop, może ktoś podpowiedzieć jakiego akumulatora szukać ?
- Xeper
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper R56 2010
N16 122KM
British Racing Green :) - Lokalizacja: WGM
- Kontakt:
Hej, temat trzeba rozpatrywać w 2 scenariuszach:
1. Mini z IBS (Intelligent Battery System)
2. Mini bez IBS
Najprostsza opcja, to kupić nowe aku o takiej samej technologii i pojemności co oryginał. Np. u mnie AGM 70Ah.
Jeśli nie masz IBS to wkładasz nowy i zapominasz o temacie. Jeśli masz IBS, to trzeba zresetować sterownik, żeby IBS wiedział, że aku jest nowy i dopasuje do niego charakterystykę ładowania. Żeby zrobić reset potrzebne jest narzędzie serwisowe. Nie da się tego zrobić bez tego narzędzia.
Trudniejsza opcja, to założyć nowy aku o innej pojemności i technologi niż oryginał. Np. zamiast AGM 70Ah wsadzić Ca-Ca 65Ah
Jeśli masz IBS, to trzeba jak poprzednio zresetować sterownik, ale też ustawić nowe parametry pojemności i typu akumulatora. Żeby to zrobić potrzebne jest narzędzie serwisowe i trochę więcej wiedzy: tzn. gdzie są te wartości, które trzeba dopasować do nowego aku i jak je zmienić.
1. Mini z IBS (Intelligent Battery System)
2. Mini bez IBS
Najprostsza opcja, to kupić nowe aku o takiej samej technologii i pojemności co oryginał. Np. u mnie AGM 70Ah.
Jeśli nie masz IBS to wkładasz nowy i zapominasz o temacie. Jeśli masz IBS, to trzeba zresetować sterownik, żeby IBS wiedział, że aku jest nowy i dopasuje do niego charakterystykę ładowania. Żeby zrobić reset potrzebne jest narzędzie serwisowe. Nie da się tego zrobić bez tego narzędzia.
Trudniejsza opcja, to założyć nowy aku o innej pojemności i technologi niż oryginał. Np. zamiast AGM 70Ah wsadzić Ca-Ca 65Ah
Jeśli masz IBS, to trzeba jak poprzednio zresetować sterownik, ale też ustawić nowe parametry pojemności i typu akumulatora. Żeby to zrobić potrzebne jest narzędzie serwisowe i trochę więcej wiedzy: tzn. gdzie są te wartości, które trzeba dopasować do nowego aku i jak je zmienić.
R56 Cooper Racing British Green 2010
https://www.mini.org.pl/viewtopic.php?f=75&t=18228
-
- Nowy
- Posiadane auto: almera
Dziękuję za info.
Cześć,
Jak sprawdzić czy mam IBS lub też nie?
Mam aku od nowości (2007) i też przymierzam się do wymiany.
Pozdrawiam
Jak sprawdzić czy mam IBS lub też nie?
Mam aku od nowości (2007) i też przymierzam się do wymiany.
Pozdrawiam
- Xeper
- Swój Człowiek
N16 122KM
- Kontakt:
Klema minusowa zakończona jest elementem IBS, który wygląda mniej więcej tak:m@rtini pisze:Jak sprawdzić czy mam IBS lub też nie?
Cześć,
Auto malo jeżdzi i postanowilem poczekac z wymianą akumulatora...Zawsze odpala bez najmniejszego problemu
Ale mam ostatnio taki objaw.
Reset zegarka kazdorazowo po wyłączeni zaplonu
Data zostaje, ale godzina jest resetowana.
Naładowanie aku z prostownika przez całą noc nic nie dalo.
Czy to problem akumulatora czy coś innego?
Pozdrawiam !
Auto malo jeżdzi i postanowilem poczekac z wymianą akumulatora...Zawsze odpala bez najmniejszego problemu
Ale mam ostatnio taki objaw.
Reset zegarka kazdorazowo po wyłączeni zaplonu
Data zostaje, ale godzina jest resetowana.
Naładowanie aku z prostownika przez całą noc nic nie dalo.
Czy to problem akumulatora czy coś innego?
Pozdrawiam !
Załączam zdjecie.
Czy to jest model akumulatora z IBS?
Czy to jest model akumulatora z IBS?
- Załączniki
-
- 20211112_111052.jpg (58.73 KiB) Przejrzano 324 razy
Nie było pytania. Nawet na zdjęciu widać IBS. Więc trzeba w komputerze reset zrobić
- Pulaw
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper S R56 1.6 Turbo 175 Koni
Witam, czyli jeśli mam ibs i wymienię akumulator na taki sam z takimi samymi parametrami to nie trzeba resetować ibs?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Xeper
- Swój Człowiek
N16 122KM
- Kontakt:
Niestety trzeba. IBS to zaawansowany układ i steruje zarządzanie energią auta w zależności od wielu parametrów, w tym w zależności od wieku akumulatora. I słusznie, bo wraz ze starzeniem się akumulatora, zmieniają się jego realne parametry i IBS stara się to brać pod uwagę.