Hej,
Kupiłem mini z ww. silnikiem (120KM), przebieg nie jest duży jak na jego lata (nie podaję na razie celowo), natomiast zastanawiam się (bo nie znalazłem konkretnego info ani w instrukcji ani na forum) czy i kiedy należy wymienić rozrząd (chodzi mi o konkretny przebieg a nie objawy typu odgłosy rozrządu, błędy itp.) z tego co się dowiedziałem jest tam łańcuch, ale jest określony jakiś czas wymiany przez producenta?
Kwestia wymiany i kosztów są drugorzędne, bo po prostu jeśli są zalecenia to to zrobię (albo jakieś przesłanki, typu nowe auto to wymień rozrząd, nawet jeśli to łańcuch). No i co wymienić jak już, żebym miał pewność, że wszystko zostało zrobione.
Z resztą jak ktoś ma jakieś podpowiedzi na "pakiet startowy" po zakupie używanego mini to chętnie poznam.
Cooper 1.2 (120KM) rozrząd czy i kiedy?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: F60 SD, R55 JCW
Re: Cooper 1.2 (120KM) rozrząd czy i kiedy?
Rozumiem, że przejrzałeś forum i nie znalazłeś takich podstawowych informacji? Czy po prostu łatwiej napisać pytanie niż zapoznać się z wiedzą użytkowników gromadzoną latami do której masz bezpłatny dostęp?
Po drugie to chyba taki risercz, warto było zrobić przed zakupem MINI...
Po drugie to chyba taki risercz, warto było zrobić przed zakupem MINI...
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini Cooper R56 Lightning Blue 2007/8
Dobrze mnie rozumiesz, szukałem w instrukcji, nie znalazłem, być może brakuje jakiejś strony, nie weryfikowałem. Wyszukiwarki użyłem w pierwszej kolejności i jedyne co znalazłem to obserwacja ewentualnych objawów, a ja pytam o profilaktykę, natomiast jeśli potrafisz użyć jej lepiej i mógłbyś wskazać miejsce gdzie tego nie znalazłem, to byłbym wdzięczny; zakup uważam zdecydowanie za udany, a jedyne co chcę to utrzymać bieżący bardzo dobry stan
-
- Swój Człowiek
pierwszy z brzegu przykład
https://mini.org.pl/viewtopic.php?f=72& ... ąd#p170803
https://mini.org.pl/viewtopic.php?f=72& ... ąd#p170803
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini Cooper R56 Lightning Blue 2007/8
Wielkie, dzięki choć czytałem już ten wątek. Dalej nie mam tam konkretnej liczy w odpowiedzi a raczej sugestie obserwacji zużytego rozrządu, albo ja czegoś nie widzę. U mnie nic się nie dzieje, tematy z objawami już przejrzałem, chodziło mi raczej o wiedzę czy producent jakoś się do tego ustosunkował i podał konkret typu wiek auta (rozrządu) lub jego przebieg.
W związku z tym mam drugie pytanie, być może odp na nie gdzieś jest ale żeby pociągnąć temat. Czy w razie wystąpienia objawów jest to równoznaczne z uszkodzeniem silnika? Czy jak coś wystąpi to zmieniamy rozrząd i jest Ok?
W związku z tym mam drugie pytanie, być może odp na nie gdzieś jest ale żeby pociągnąć temat. Czy w razie wystąpienia objawów jest to równoznaczne z uszkodzeniem silnika? Czy jak coś wystąpi to zmieniamy rozrząd i jest Ok?
-
- Swój Człowiek
dopoki nie dojdzie do kolizji zaworow z tlokami to bedzie problemu