Grzeje się silnik

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Miniaka
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini Cooper s r56

Grzeje się silnik

Post autor: Miniaka »

Witam forumowiczów, wierzę że tutaj uda się znaleźć rozwiązanie dziwnego problemu.

Opisując dolegliwość mojego MCS z 2008 r:
Jakiś czas temu auto zagrzało się ni stąd, ni zowąd i wyrzuciło płyn przez korek podczas spokojnej jazdy.
Została wymieniona pompa wody choć stara wydawała się jeszcze dobra, więc wymieniłem też termostat ( nie miałem możliwości sprawdzić czy stary był okej). Prawidło odpowietrzony układ, termostat puszcza przy 105 stopniach.

Problem polega na tym że auto nadal się gotuje zazwyczaj przy powolnej jeździe. Stało się tak już z 4 razy w ciągu miesiąca.

Robiłem też test na CO2 ale nic nie wykazało.
Zostało mi tylko sprawdzenie czy pompa wody pracuje w momencie gdy auto się zagrzeje, ale nie mogę tego wyczuć bo autem jeździ moja dziewczyna.

Macie jakieś pomysły co to może być? Co trzeba sprawdzić?
Miniaka

Re: Grzeje się silnik

Nikt nie ma żadnego pomysłu?

Czy to normalne że gdy odpowietrzam układ na uruchomionym silniku, otwartym zbiorniczku i lekko odkręconym odpowietrzniku w termostacie to przy 96-98C zaczyna rosnąć poziom płynu w zbiorniczku aż wybija?
radar384
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: radar384 »

Witam
A wentylator ci się załącza
Miniaka

Tak wentylator chodzi. Dosyć szybko dochodzi do około 120°C jak już się zagrzeje, w niecała minutę ze 102/103°C,w między czasie wyrzuca komunikat o temperaturze płynu na żółto i pozniejnw czerwono
radar384
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Siemka
Sprawdziłbym czy na pewno pompa dobrze chodzi termostat trochę póżno się otwiera nawet nowe zdarzają się wadliwe co mi jeszcze przychodzi do głowy to czy jest czysta chłodnica może nie masz jednej przyczyny tylko każda część coś dokłada
Miniaka

Siema i dzięki za odpowiedź. Co masz na myśli mówiąc poprawne działanie pompy?
Wyczytałem na angielskim forum że napinacz pompy wody z kołem ciernym też może być tego przyczyną
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

a ja bym sprawdzil czy oba biegi wentylatora Ci pracuja, wydaje mi sie ze w Twoim miniaku startuje dopiero 2gi bieg i dlatego auto swiruje przy niskim obciazeniu i korkach itp
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Miniaka

Wyżej już pisałem że wiatrak chodzi czyli jest sprawny. Pierwszy i drugi bieg działa. Auto jak się zagrzewa to wentylator też chodzi i rozpoczyna od 1 biegu :P
radar384
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Siemka
Mam od niedawna mini więc trochę poruszam się po omacku w papierach mam że też był wymieniany u mnie napinacz może pasek się ślizga i pompa nie do końca poprawnie działa
Miniaka

Dzięki za wszystko odpowiedzi. Zawsze miło :)Dzisiaj znowu się zagotował, szybko spojrzałem pod maskę jak motor jeszcze pracował i pompa niby się kręciła. Więc nie wiem czy to będzie napinacz ale mam nowy więc jutro założę dla pewności.
Miniaka

Napinacz wymieniony ale problem został. Zagrzał się jadąc 100km/h na trasie(nawet wentylator nie pracował). Dolalem około litra wody, odpowietrzylem z grubsza i zauważyłem coś dziwnego. Jadąc jakieś 60km/h na wolnych obrotach temperatura znowu wzrastała, jak osiągnęła 107°C (myślę sobie że przy 105 powinien puścić termostat) więc zredukowałem bieg, dałem w przysłowiowy palnik i od razu temperatura spadła do około 85( termostat puścił).

Już skończyły mi się pomysły na tą bolączkę ale zastanawia mnie dlaczego termostat nie otwiera się na wolnych obrotach(powolna jazda) a jak się pałuje to jest okej?
Działanie termostatu chyba nie ma nic wspólnego z obrotami silnika, prawda?

Dodam tylko że termostat był z niskiej półki cenowej około 350zl

Jakby ktoś miał jakiś pomysł to śmiało pisać bo ja już tracę siły facepalm
Kojot
Posiadane auto: Mini Cooper R56

Post autor: Kojot »

Co sprawdzić jeżeli wentylator się nie załącza automatycznie? Po wysterowaniu przez kompa wentylator startuje.
ODPOWIEDZ