Sportowy filtr powierza ?

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
makrojal
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: Sportowy filtr powierza ?

Post autor: makrojal »

a bo mi się komputer zwiesił przy edycji, myslałem,że tego w takiej formie nie bedzie w ogóle, ale jest :shock:
Outsider

Re: Sportowy filtr powierza ?

Post autor: Outsider »

Witajcie...
Na forum jestem nowy (wrocilem po pewnym okresie hibernacji, wszak wreszcie kupilem upragnione MINI!!:D)
...Do rzeczy. Temat filtrow stozkowych przerabialem nie raz z racji checi montarzu takowego do mojego poprzedniego autka.
Sprawa nie jest taka prosta jak moglaby sie wydawac.
Najlepszym rozwiazaniem (logicznie myslac) jest sportowa wkladka, gdyz praktycznie w ogole nie trzeba kombinowac z przerabianiem czegokolwiek a wkladki robione sa zazwyczaj pod fabryczne uklad wydechowe.
Natomiast zakladajac stozek musisz sie liczyc z kompleksowym przerobieniem dolotu i wydechu, zeby wszystko dzialalo tak, jak dzialac powinno.
Bo co z tego jesli silnik dostanie duzo powietrza (najlepiej zimnego!! Im zimniej tym lepiej)... jesli nie bedzie mogl oproznic komor spalania w rownie szybkim tempie? Zakladajac stozek musisz wziac pod uwage przede wszystkim DLUGOSC dolotu (chodzi glownie o przesuniecie wartosci najwyzszego momentu obrotowego) Tutaj artykul na poparcie moich slow: http://www.godula.pl/laboratorium/strony/ssanie.htm

trzeba go dobrac wrecz idealnie jesli chcemy zeby filtr stozkowy (dobrej jakosci!!! GREEN, K&N...) naprawde cos dal... Druga bardzo wazna sprawa, to jak juz wspominalem wydech... musi byc przelotowy,zeby nie stwarzal zadnych oporow dla spalin wydostajacych sie z silnika... najlepiej byloby wstawic strumienice.. ale tylko i wylacznie zrobiona pod dany egzemplarz samochodu, a nie jakies wynalazki z allegro za 50zl... juz lepsza bedzie zwykla rurka o odpowiedniej srednicy (nie moze byc tez za duza!) W przeciwnym razie wstawienie stozka moze naprawde pogorszyc osiagi samochodu.. i nie da nic po za ciekawym (choc i to nie zawsze) brzmieniem silnika... Zanim wiec ktos zdecydouje sie na taka z pozoru tania przerobke, niech sie dobrze zastanowi czy naprawde warto;)
...Pisze z wlasnego doswiadczenia...
Teraz mam Miniaka 1000 z 91 i jak na jego gabaryty jestem niesamowicie zadowolony z osiagow:) swietne autko w ktorym od razu sie zakochalem:) ...Wymaga jednak dopieszczenia, ale mam na to caaaala zime:)

...wybaczcie brak pl znakow... pisze z pracy, a tutaj mam win en:)
ODPOWIEDZ