Wymiania oleju
Moderator: flapjck1
Wymiania oleju
Właśnie się zbieram do zamówienia oleju na wymianę Midland 20W50 i tak się zastanawiam ile oleju wchodzi do Miniaka tzn. czy wystarczy mi taki baniaczek 4 litry czy bedzie trzeba dokupić drugą mniejszą butelke...?
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: Wymiania oleju
4,8 litra przy manualnej skrzyni, 5,0 przy automacie.
Pozdrawiam
P.s. Ściągnij sobie z działu Downolad manuala z wydawnictwa Haynes, tam jest bardzo dużo informacji.
Pozdrawiam
P.s. Ściągnij sobie z działu Downolad manuala z wydawnictwa Haynes, tam jest bardzo dużo informacji.
Zawodowy Szyderca
sam wlasnie zamowilem 2x4L tegoz oleju z Allegro... Pytalem kilku osob - ponoc niezly, przez jakis czas zreszta jezdzilem na oleju tej marki zalanym do poprzedniego mojego autka. Bylo ok:)
Teraz pytanie (bo nie chce zakladac nowego tematu):
Kiedy kupilem mini, wlasciciel powiedzial ze jezdzil na polsyntetyku 10w40... i zauwazylem ze niestety na tym oleju co nie co go ubywa:/ ...Czy jesli zmienie na mineralny (ww) to jest szansa,ze obejdzie sie bez remontu i silniczek oleju bral juz nie bedzie?
pozdrawiam:)
Teraz pytanie (bo nie chce zakladac nowego tematu):
Kiedy kupilem mini, wlasciciel powiedzial ze jezdzil na polsyntetyku 10w40... i zauwazylem ze niestety na tym oleju co nie co go ubywa:/ ...Czy jesli zmienie na mineralny (ww) to jest szansa,ze obejdzie sie bez remontu i silniczek oleju bral juz nie bedzie?
pozdrawiam:)
- icemac
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
@Outsider
może tego oleju Ci nie bierze tylko gdzieś on sobie wykapuje. Zobacz czy masz sucho pod silnikiem (półosie, drążek zmiany biegów, sprzęgło) i nie zostawiasz nigdzie mokrych oleistych plam.
Mój nie bierze, ale oleju ubywa, bo wychlapuje
może tego oleju Ci nie bierze tylko gdzieś on sobie wykapuje. Zobacz czy masz sucho pod silnikiem (półosie, drążek zmiany biegów, sprzęgło) i nie zostawiasz nigdzie mokrych oleistych plam.
Mój nie bierze, ale oleju ubywa, bo wychlapuje
heh... No coz, mini to mimo wszystko nie moj pierwszy samochod, a z poprzednimi tez roznie bywalo:) wiec jako takie doswiadczenie motoryzacyjne mam:P ..pierwsze co zrobilem, to sprawdzilem czy gdzies nie kapie, po dluzszej trasie zostawilem karton pod silnikiem... zero sladow oleju. Owszem silnik jest troche spocony tu i owdzie, ale to nic groznego... Olej nie skrapla sie ni to na wylaczonym ni na wlaczonym silniku:)
Co lepsze... Silnik nie dymi na bialo w czasie jazdy, czy to na nizszych czy na wyzszych obrotach, nie pokazuje jakichs sladow nadmiernego wyeksploatowania.
Stad tez moje poprzednie pytanie.. czy wymiana na, jakby nie patrzec, gestszy olej cos da. Bo zdazylem wyczytac na forum,ze mini powinno smigac na mineralu 20w50 gdyz jest to najlepszy kompromis pomiedzy smarowaniem skrzyni i silnka na raz...
Co lepsze... Silnik nie dymi na bialo w czasie jazdy, czy to na nizszych czy na wyzszych obrotach, nie pokazuje jakichs sladow nadmiernego wyeksploatowania.
Stad tez moje poprzednie pytanie.. czy wymiana na, jakby nie patrzec, gestszy olej cos da. Bo zdazylem wyczytac na forum,ze mini powinno smigac na mineralu 20w50 gdyz jest to najlepszy kompromis pomiedzy smarowaniem skrzyni i silnka na raz...
- icemac
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Outsider pisze:Stad tez moje poprzednie pytanie.. czy wymiana na, jakby nie patrzec, gestszy olej cos da. Bo zdazylem wyczytac na forum,ze mini powinno smigac na mineralu 20w50 gdyz jest to najlepszy kompromis pomiedzy smarowaniem skrzyni i silnka na raz...
powinno dać, bo olej trzeba stosować taki jak jest w instrukcji, tym olejem jest także "zasilana" skrzynia, więc powinien być dobry.
Olej zamowiony, filtr rowniez... jak tylko przyjdzie paczka zabieram sie za wymiane... zobaczymy czy po tym zabiegu wszystko bedzie ok... Jesli nie:( coz, czeka mnie troszke bardziej kosztowny remoncik silnika. Zapewne nie ja pierwszy spotykam sie z tym problemem. Jesli wiec musialbym go remontowac to jaki mniej wiecej bylby tego koszt? i Co trzeba byloby zmienic?:)
...btw: czy ktoś z Was stosowal kiedys specyfiki zwane ceramizerami?? Pytam, bo chcialbym odwlec remont...
...btw: czy ktoś z Was stosowal kiedys specyfiki zwane ceramizerami?? Pytam, bo chcialbym odwlec remont...