temperatura oleju

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

kaja

temperatura oleju

Post autor: kaja »

Witam,
Jako, ze miniaka ma od niedawna i niewiele jeszcze o nim wiem to prosze o pomoc - wskaznik temperatury oleju jest tuz przy niebieskim polu co rozumiem oznacza ze temp. oleju jest za niska. Co to moze oznaczac, jak mam to sprawdzic i co zrobic?
Rover Mini '92, 1.0
dzieki
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: temperatura oleju

Post autor: Sadam »

oleju czy cieczy chłodzącej? przy niebieskim polu tzn. ledwo ponad nim?
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Awatar użytkownika
icemac
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: icemac »

Sadam pisze:oleju czy cieczy chłodzącej? przy niebieskim polu tzn. ledwo ponad nim?

też skłonię sie do cieczy chłodzącej ;)

jak jest ledwo nad niebieskim to tak jak u mnie działa, bo ma działać ;)
a jak chcesz mieć dobrze to musisz wymienić regulator napięcia w "desce rozdzielczej"

P.S.
dumnie to zabrzmiało - dokładniej w budzikach
Awatar użytkownika
monsterk
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: monsterk »

icemac, takie wskazanie nie muszą być spowodowane awarią stabilizatora napięcia, może być zepsuty termostat bądz wogóle go nie ma w miniaku.

Kaja, temperature silnika najlepiej sprawdzić poprzez nagrzewnice powietrza we wnętrzu pojazdu. Jeżeli silnik ma taką temperature jak wskazuje wskażnik to powietrze z nagrzewnicy będzie ledwo ciepłe. Jeżeli będzie leciało bardzo gorące powietrze z nagrzewnicy to znaczy że zepsuł się albo czujnik wkręcony w głowice albo wskażnik.Możliwe że i stabilizator napięcia ale on też ma wpływ na wskazania poziomu paliwa. A paliwo wskazuje ci właściwie?
kaja

dzieki chłopaki.. :lol:
no wiec jest tak:
pewnie macie racje, że chodzi o temp. cieczy chłodzącej i przy niebieskim polu oznacza w rzeczywistości tuż nad nim, tak było do soboty - w sobotę wskazówka była na niebieskim polu i długo nie chciała się podnieśc....
jesli chodzi o wskaznik paliwa to nie jestem do konca przekonana,ze wskazuje OK, zadam "blondynkowate" pytanie - ile sie powinno max zmiescic w moim baku? wtedy bedzie mi najlatwiej stwierdzic czy wzkaznik pokazuje prawde (ze jak jest niby pusto to serio jest pusto..)
temperature silnika chetnie sprawdze (jutro) ale byloby mi łatwiej jak opiszecie mi gdzie jest nagrzewnica??
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

zimno bylo w sobote? bo nie pamietam :D jesli tak to prawdopodobne jest ze masz walniety termostat albo nie masz go wcale :)

jesli masz mini z koncowki lat produkcji to w baku miesci sie rowne 34 litry ( pod korek )

a nagrzewnica to takie cos czarne z plastiku albo blachy miedzy nogami twoimi a nogami pasazera, na niej jest taki maly panelik z wlacznikiem dmuchawy i dzwigienka do przestawiania kierunku nadmuchu powietrza ogrzanego
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
icemac
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

monsterk pisze:icemac, takie wskazanie nie muszą być spowodowane awarią stabilizatora napięcia, może być zepsuty termostat bądz wogóle go nie ma w miniaku.

to taka pierwsza myśl ;)

jeśli termostat byłby padnięty to silnik by się przegrzewał (jakby termostat się nie otwierał).

u mnie jest podobnie wskazówka lekko ponad niebieskie, a powietrze w nagrzewnicy mam gorące ;) jak "klimę" włączę
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

termostat moze sie zepsuc tak ze bedzie zawsze otwarty :P
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
icemac
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

flapjck1 pisze:termostat moze sie zepsuc tak ze bedzie zawsze otwarty :P

bajerujesz ;)
kaja

flapjck1 pisze:zimno bylo w sobote? bo nie pamietam :D jesli tak to prawdopodobne jest ze masz walniety termostat albo nie masz go wcale :)

jesli masz mini z koncowki lat produkcji to w baku miesci sie rowne 34 litry ( pod korek )

a nagrzewnica to takie cos czarne z plastiku albo blachy miedzy nogami twoimi a nogami pasazera, na niej jest taki maly panelik z wlacznikiem dmuchawy i dzwigienka do przestawiania kierunku nadmuchu powietrza ogrzanego

w sobote raczej zbyt goraco nie było :lol: a do tego maluszek nie ruszał się od tygodnia, ale stał w garażu..
miniak jest z 92 roku i jak wyjezdze paliwo wg wskaznika to zobacze ile wejdzie do baku i dam znac.

co do nagrzewnicy to pewnie moglam sama wpaśc na to, ze to własnie o tym mówicie :o ale cóz...sprawdze wieczorem jak z temp. powietrza

[ Dodano: Wto 16 Paź, 2007 ]
icemac pisze:
monsterk pisze:icemac, takie wskazanie nie muszą być spowodowane awarią stabilizatora napięcia, może być zepsuty termostat bądz wogóle go nie ma w miniaku.

to taka pierwsza myśl ;)

jeśli termostat byłby padnięty to silnik by się przegrzewał (jakby termostat się nie otwierał).

u mnie jest podobnie wskazówka lekko ponad niebieskie, a powietrze w nagrzewnicy mam gorące ;) jak "klimę" włączę

sprawdzę powietrze i trzymam kciuki żeby było gorace..

[ Dodano: Wto 16 Paź, 2007 ]
witam, sprawdziłam i powietrze z nagrzewnicy mam gorące...to chyba dobrze :?:
pojezdziłam troszkę i odpaliłam "klime" no i od razu powietrze było gorace a wskazówka delikatnie ruszyła sie z niebieskiego pola lekko nad i tak już została.
To co myslicie? jest OK?
tak jak juz pisałam wskazanie ilości paliwa sprawdze dopiero jak mi wskaznik pokaze ze nie ma juz nic - teraz pokazuje połowe...

a tak przy okazji czy to narmalne, ze jak miniego odpalam to potrzebuje chwilę (on, nie ja :grin: ) żeby się rozbujac i przez pierwszy kilometr ledwo "ciągnie" i troszkę się krztusi? potem, jak się rozgrzeje to juz jest ok...

pozdrowionka
Awatar użytkownika
minimaniak
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
Kontakt:

Post autor: minimaniak »

Co do paliwa to jak wskazówka wejdzie na czerwone pole będziesz i tak miała ponad 10litrów - czasem do 15 (taka rezerwa :wink: )
Pozdrawiam Adam

TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
morti bytom

Post autor: morti bytom »

a co to pierwszych kilometrów to musisz wziasc pod uwage ze silnik musi sie rozgrzac i pracuje na ssaniu a wtedy jest podawana wieksza dawka paliwa i otwierajac przepustnice na maxa to nie dziw ze nie jedzie bo sie zalewa

jak sie zagrzeje silnik po paru km to ssanie sie wylacza i smiga juz jak milo czyli wszystko w najleprzym porzadku :D
kaja

wygląda na to że just jest OK, szybciutko się rozgrzewa i potem smiga bez problemów...
pozdrawiam
K
ODPOWIEDZ