Jakie runflaty na zimę?

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

harry

Jakie runflaty na zimę?

Post autor: harry »

Jak w temacie. Do brzydali zakładam LM25. Nie są to runflaty chyba. Nie wiem. Nie wnikałem bo brzydale nie mają systemu runflat a Mini posiada. Do Mini będą okay? W oczekiwaniu na propozycje poparte praktycznym, zimowym doświadczeniem ;-)

Z góry dziękuję za wsparcie.

Pozdrawiam

Harry
Niejeden z nas

Re: Jakie runflaty na zimę?

Post autor: Niejeden z nas »

Hmm mi się jeździ dobrze na Goodyear EAGLE ULTRA GRIP GW-3 ROF, znajomy poleca
Dunlop SP WINTER SPORT 3D ROF... :cool:
qn

Post autor: qn »

Niejeden z nas pisze:Hmm mi się jeździ dobrze na Goodyear EAGLE ULTRA GRIP GW-3 ROF, znajomy poleca
Dunlop SP WINTER SPORT 3D ROF... :cool:

mam równiez Dunlop Winter Sport 3D ROF (H)- znakomicie trzymająca oponka, sprawdzona podczas ostatnich śnieznych dni!
Awatar użytkownika
Miniac
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Miniac »

Harry, system run-flat w Mini realizowany jest za pomocą systemu ABS. Poprzez pomiar predkości obrotowej kół system analizuje czy ciśnienie w kole jest odpowiednie. Krótko : koła czy też opony nie są wyposażone w jakiekolwiek czujniki a co za tym idzie tak naprawdę nie musisz koniecznie kupować opon typu run-flat które mają 2 zasadnicze wady:
- są cholernie twarde i niekomfortowe z powodu bardzo grubych barków opony (aby umozliwiały kontynuowanie jazdy przy zerowym ciśnieniu w kole)
- są dużo drozsze od tradycyjnych opon.

Ja poruszam się na "zwykłych" oponach i odpukać jeszcze nie miałem kapcia na trasie ale na wszelki wypadek woże ze sobą zestaw "mobility go" (tak się to w Mini nazywa :grin: ) : oryginalny komprsorek + specjalny środek do wypełniania przebitej opony + łatki :mrgreen:
Ale dzięki temu mogę przebierać w oponkach które nie mają swoich odpowiedników w wersji Run on flat np. Toyo R888...
...Jeśli nie podoba ci się mój styl jazdy to zejdź z chodnika... :D
Niejeden z nas

Post autor: Niejeden z nas »

Miniac - stosowanie tylko zestawu naprawczego (bez koła zapasowego) zależy od "psychiki" jeżdżącego :roll:
Zestaw naprawczy nie pomoże na dużą dziurę w oponie - ale z drugiej strony jak skończą mi się runflaty to ze względów oszczędnościowych też tak zrobię bo...nigdy w życiu nie udało mi się zrobić duuużej dziury w oponie :-)
Awatar użytkownika
jrock7
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R55 Cooper D

Post autor: jrock7 »

a nie jes tak,ze jak sie zastosuje ten środek do wypełnienia opony - ta opona jest do wyrzucenia? czy da sie wyskrobać z opony ten uszczelniacz?
Awatar użytkownika
Miniac
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Miniac »

jest takie prawdopodobieństwo ze po wypełnieniu tym środkiem będzie po oponie ale nie miałem jeszcze takiej sytuacji więc ... przynajmniej tak mówią oponiarze ale mam dystans do oponi "fachowców" z branży.
Ja jeżdzę na oponach Bridgestone Potenza RE050A (asymetryczne) które mimo że nie są oponami typu run-flat mają bardzo grube ścianki boczne (wzmocnione ścianki zewnętrzne). Wybrałem je ze względu na to, że nie zawijają się pod felgę przy ostrym jeżdzeniu po zakrętach i tak szybko nie wycierają się boki. Ma to takze drugi pozytyw - przy niskim ciśnieniu również zachowują się poprawnie na drodze , jak takie semi - run-flaty. To taki złoty pół srodek który oferuje więcej komfortu i przyczepności pozwalając jeździć bez obaw o unieruchomienie samochodu przez złapanie kapcia.
...Jeśli nie podoba ci się mój styl jazdy to zejdź z chodnika... :D
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

Miniac pisze: złoty pół srodek

Oksymoron - trudne słowo :mrgreen:
Zawodowy Szyderca
michalsz
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Co sądzicie?

Post autor: michalsz »

Witam,

mam pytanko odnosinie zimówek, w tej chwili mam letnie 17" 205/45 Runflat, czy kupic 17" opony zimówki nie runflaty, czy lepiej kupic 16" felgi i do nich opony zimowe?
Czy 17" opona zimowa bedzie sie dobrze spisywać?

Pozdrawiam wszystkich
Michal
bent tech

Post autor: bent tech »

michalsz
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

bent tech pisze:http://www.mini.org.pl/forum/viewtopic.php?t=4020

i wyrzuc te runflaty.

dzieki za link, na zime zmienie koła na 16" opony zwykle, to chybe bedzie dobre rozwiazanie. Jak myślicie?
bent tech

Post autor: bent tech »

michalsz pisze:
bent tech pisze:http://www.mini.org.pl/forum/viewtopic.php?t=4020

i wyrzuc te runflaty.

dzieki za link, na zime zmienie koła na 16" opony zwykle, to chybe bedzie dobre rozwiazanie. Jak myślicie?

to znaczy ze nie kupujesz zimowki?

ja czesto jezdze w gorach to na bank musze miec jakies Blizzaks czy dobre zimowki.
michalsz
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

pisząc zwykle chodzilo mi o zimówki ale nie runflaty :roll:

pozdrawiam
ODPOWIEDZ