puk, puk, jest tu moze jakis elektrykkk?

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Anna

puk, puk, jest tu moze jakis elektrykkk?

Post autor: Anna »

hm. dziś miniś i ja pojechalismy do garazu, zeby go zostawić pod ciepłym kocykiem do wiosny. no i tak jak pojechalismy, tak wrocilismy:):) bardzo tajemnicza sprawa... włączyłam awaryjne, straciłam migacze. hmm. nic to. starym informatycznym sposobem "zresetowalam" minisia. odzyskalam migacze, ale..... stracilam swiatła drogowe!!!! o mammmooo, na szczecie z garazu niedaleko do domu, bo tylko 25km, i na szczescie dzialaly dlugie, bo czarnym batmobilem bez swiatel po ciemku to kiepsko by bylo. z gory przepraszam tych ktorych po drodze musialam troche oslepic, ale wiecie -rozumiecie...
no i pytanie. czy ktos z was mial podobny problem? tym razem to na pewno nie wina wilgoci, bo od dwoch dni slonko i sucha droga byla. macie jakis pomysl jak to mozna samemu sprawdzic? czy lepiej minisia do elektryka podesłac? pomocy.........
Anka
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Re: puk, puk, jest tu moze jakis elektrykkk?

Post autor: se7ven »

Sprawdź przełącznik na kierownicy. Jeżeli szwankuje to wymienić ( pasuje od Skody 105-120 elektryk sobie poradzi ). Ale przyczyna jest prawdopodobnie gdzie indziej - zużyta instalacja, zaśniedziałe końcówki i brak przekaźników na światła.
sidi
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: sidi »

Potrzebuje położyć od nowa (od zera) instalacje :???:
ma Ktoś jakiś pomysł :grin:
Lepiej użyć jakiejś istniejącej, czy lecieć według schematu.
Wiadomo że nie będę tego robił ja, ale może Ktoś przechodził przez taki temat!
Pozdrowienia! Dzięki za rady!!
nikt nie mówił że będzie łatwo
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

najlepiej uzyc nowych kabli ( o odpowiednim przekroju a nie rodem z centralki TP ) , nowych wsuwek, nowej skrzynki na bezpieczniki ( na bezpieczniki plytkowe typu MINI, lub MIDI, moze byc uzywana wazne zeby styki nie byly zasniedziale-skorodowane)

dodatkowo zaloz przekazniki na swiatla - oddzielnie dlugie mijania halogeny ew. pompa paliwa jesli jest elektryczna, wiatrak wentylatora jesli masz

mozesz pociagnac ja jak w orginale, ale skrzynke z bezpiecznikami proponuje umiescic w kabinie
ja osobiscie teraz kable pociagnalbym po prawym fartuchu i bezposredniego z niego przechodzilbym do kabiny ( clean look ) wkurza mnie niemilosiernie platanina kabli na scianie grodziowej, nie dosc ze nieestetyczne to dodatkowo utrudnia jakiekolwiek prace w tamtym rejonie
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
sidi
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: sidi »

i to mi sie podoba!
KONKRETNIE i na TEMAT, wielkie DZIĘKI!
nikt nie mówił że będzie łatwo
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

1,5 - 4,0 mm2 i po problemie.
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Konrad K_2 »

po malym strachy porzarowym wyrwalem calą instalacje i robie mniej wiecej tak jak pisze flap
ODPOWIEDZ