Jaki olej dolac?
Moderator: flapjck1
Re: Jaki olej dolac?
musze sie przyjrzec dokladnie, ale zdaje mi sie, ze bardziej na siwo, niz na niebiesko dymi. ale bilans niestety jest taki, ze wypil mi 2 L oleju na 1000 km ! cos trzeba bedzie z tym zrobic.
Coś mi tu nie pasuje.... NIE MA WYCIEKÓW ?? ?? ?? Więc czy to na pewno mini ??
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
nie ma bo zanim zdarzy wyciec to sie wypali
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- minimaniak
- Klubowicz
- Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
- Kontakt:
Trochę sporo a jaki masz przebieg (może czas na choćby pierścienie)
Pozdrawiam Adam
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
wyciekow nie ma, a przebieg jest 87 tys. i tak planuje teraz remont generalny wygladu (blacha i kolor) wiec przy okazji wszystko sie sprawdzi i zajrzy do kazdego zakamarka. poza tym tez lubi duzo paliwa, tak mi sie zdaje ze duzo - na autostradzie zima pali ok. 8-9 l/100km. latem bylo troche lepiej, ok. 6 l/100. heh, moj mini zarloczny i na paliwo i na olej.
- rambo_3m
- Klubowicz
- Posiadane auto: Mini 1,3Spi, Mini 1300 Racing, Vespa PK50, Vespa PX125, Vespa T5
- Kontakt:
A czy to możliwe że mini prawie wogóle nie bierze oleju? Wymieniłem olej jakieś 5 tys. km temu i póki co dolałem tylko jakieś 100ml !!! oleju ?
Wróciłem po x latach nieobecności
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
mozliwe
ale mozliwe tez ze uzupelnia sobie paliwkiem sciakajacym po tlokach
ale generalnie mysle ze mozesz sie cieszyc z faktu posiadania zdrowego silnika
ale mozliwe tez ze uzupelnia sobie paliwkiem sciakajacym po tlokach
ale generalnie mysle ze mozesz sie cieszyc z faktu posiadania zdrowego silnika
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
znowu zajelam sie moim problemem olejowym.
mini byl w zeszlym tygodniu u mechanika, ktory w szczegolnosci przyjrzal sie silnikowi, w zwiazku z tak duza ilosci ubywajacego oleju. mechanik twierdzi, ze po uszczelkach i simeringach nie widac, zeby olej wyciekal. a tez nie zauwazyl zeby go spalal, bo swiece byly zupelnie w porzadku. wiec co? przeciez 2-3 litry na 1000 km to przerazajaca ilosc? na dzien dzisiejszy postanowil wymienic simeringi i zobacze co sie bedzie dzialo. mimo wszystko cos tam nie gra... moze innego mechanika szukac? spotkal sie ktos juz z czyms podobnym?
pozdr.
mini byl w zeszlym tygodniu u mechanika, ktory w szczegolnosci przyjrzal sie silnikowi, w zwiazku z tak duza ilosci ubywajacego oleju. mechanik twierdzi, ze po uszczelkach i simeringach nie widac, zeby olej wyciekal. a tez nie zauwazyl zeby go spalal, bo swiece byly zupelnie w porzadku. wiec co? przeciez 2-3 litry na 1000 km to przerazajaca ilosc? na dzien dzisiejszy postanowil wymienic simeringi i zobacze co sie bedzie dzialo. mimo wszystko cos tam nie gra... moze innego mechanika szukac? spotkal sie ktos juz z czyms podobnym?
pozdr.
co do uzupałniania paliwkiem to moze tak jak u mnie...
dziura w membranie w pompie paliwa -pomimo wycieków oleju przybywało
dziura w membranie w pompie paliwa -pomimo wycieków oleju przybywało
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Bea pisze:znowu zajelam sie moim problemem olejowym.
pozdr.
Czyli masz cały czas świeży olej - dla dobra jednostki napędowej.
A tak na poważnie to mechanik powinien zmierzyć kompresję albo zrobić próbę olejową.
Jeżeli silnik był kiedykolwiek mocno przegrzany to pierścieni już może nie być, prowadnice zaworów i uszczelniacze też mogą puszczać olej. Jak to się zsumuje + lekki wyciek = takie zużycie oleju jest prawdopodobne.
Wygląd świec nic nie ma do rzeczy jak mieszanka jest prawidłowa i nie jeździsz w miejscu.
Piotr Topór pisze:Wygląd świec nic nie ma do rzeczy jak mieszanka jest prawidłowa i nie jeździsz w miejscu.
Wygląd świecy jest jak najbardziej "do rzeczy" Znasz przypadki żeby świece wyglądały "normalnie" gdy silnik spala olej i to w takiej ilości ?
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
w mini jak najbardziej
tam spalanie oleju musi byc bardzo wysokie zeby bylo to widac na swiecy
ps: moj bral 5 l oleju na 400 km ( w tym zawody ) i nie bylo tego na swiecach widac
tam spalanie oleju musi byc bardzo wysokie zeby bylo to widac na swiecy
ps: moj bral 5 l oleju na 400 km ( w tym zawody ) i nie bylo tego na swiecach widac
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Polecam olej Midland XHD 20w50 ,stosuje go od kilku lat i świetnie się sprawdza.Skrzynia biegów jest czysta a na tłokach nie ma nagaru, oczywiście pod pierścieniami. Polecam go wszystkim moim klientom
Szukając go w internecie znalazłem też midlanda performance 20w50 i widze że ma lepsze parametry ale jest sprzedawany w 1, 4 i 204 llitrach a ja kupuje w 60
Szukając go w internecie znalazłem też midlanda performance 20w50 i widze że ma lepsze parametry ale jest sprzedawany w 1, 4 i 204 llitrach a ja kupuje w 60
Ja mam Castrola 20w50 i bardzo ładnie pracuje , skrzynia biegów chodzi gładziutko i jedynka zawsze wchodzi
Pozdrawiam Mireczka
Pozdrawiam Mireczka