Czarny dym

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Kycu

Czarny dym

Post autor: Kycu »

Witam

Mam pytanie odnosnie spalin w moim mini. Odpalilem go po 2 latach przestoju. Wszystko co moglem zrobic (wymiana oleju, nowe swiece, filtry) wymienilem. Po odpaleniu z wydechu wydobywal sie czarny dym jak z diesla (nie niebieski). Po kilkudziesieciu minutach na wolnych obrotach dalej jest tak samo. Ze spalin czuc benzyne.
W czym moze byc problem?

Pozdrawiam
Wujek_sknerus

Re: Czarny dym

Post autor: Wujek_sknerus »

zbyt bogata mieszanka... jak masz SPI to sprawdź czujnik temp. (czy wskaźnik temp sie podnosi przede wszystkim) - u mnie to było przyczyną...
Kycu

Moje mini to 1.0 gaznik. Moze pomoze tu regulacja gaznika? Jak z tym walczyc?
Wujek_sknerus

no to niech się wypowiedzą znawcy gaźników ale tak czy siak obstawiam zbyt bogatą mieszankę :) zapewne bez regulacji gaźnika się nie obejdzie
Awatar użytkownika
icemac
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: icemac »

nie wiem jaki masz gaźnik, ale:

są dwie śruby którymi możesz sobie "pokręcić":
- górna odpowiada za obroty
- dolna/boczna odpowiada za skład mieszanki - i to właśnie tą śrubą regulujesz skład, a później obroty
Się zmienia ... Clubman + MM = mają się dobrze :twisted:
kamal1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: kamal1 »

Dolna boczna śrubka owszem ale pod warunkiem,że jest to gażnik HIF. W SU jest to śruba
umieszczona pod gażnikiem w jego osi.Jej wkręcanie zubaża mieszankę zaś wykręcanie
wzbogaca.
Kycu

Dzieki za porady ... sprawdze jak to jest u mnie z gaznikiem.
Ale czy zbyt bogata mieszanka moze miec wplyw na czarny kolor spalin? Moze przyczynie sie do tego rowniez to, ze dlugo stal biedaczek nie ruszany i wszystko sie przepala na nowo?

Pzdr
Wujek_sknerus

no wlasnie tym sie charakteryzuje zbyt bogata mieszanka ze kopci na czarno, koncowka wydechu jest okopcona a takze swiece...
omron0

Post autor: omron0 »

Sprawdz czy z chwilą podejścia każdego z tłoków do górnej pozycji tworzy się przerwa na platynkach w aparacie zapłonowym- możesz mieć podjechane platynki i będzie gubił iskrę-podobnie bło u mnie i też było czuć zapach beny-a teraz jest all right :wink:
Kycu

Dzieki. Zrobie tak jak piszecie i odezwe sie.
ODPOWIEDZ