Czarny dym
Moderator: flapjck1
Czarny dym
Witam
Mam pytanie odnosnie spalin w moim mini. Odpalilem go po 2 latach przestoju. Wszystko co moglem zrobic (wymiana oleju, nowe swiece, filtry) wymienilem. Po odpaleniu z wydechu wydobywal sie czarny dym jak z diesla (nie niebieski). Po kilkudziesieciu minutach na wolnych obrotach dalej jest tak samo. Ze spalin czuc benzyne.
W czym moze byc problem?
Pozdrawiam
Mam pytanie odnosnie spalin w moim mini. Odpalilem go po 2 latach przestoju. Wszystko co moglem zrobic (wymiana oleju, nowe swiece, filtry) wymienilem. Po odpaleniu z wydechu wydobywal sie czarny dym jak z diesla (nie niebieski). Po kilkudziesieciu minutach na wolnych obrotach dalej jest tak samo. Ze spalin czuc benzyne.
W czym moze byc problem?
Pozdrawiam
Re: Czarny dym
zbyt bogata mieszanka... jak masz SPI to sprawdź czujnik temp. (czy wskaźnik temp sie podnosi przede wszystkim) - u mnie to było przyczyną...
Moje mini to 1.0 gaznik. Moze pomoze tu regulacja gaznika? Jak z tym walczyc?
no to niech się wypowiedzą znawcy gaźników ale tak czy siak obstawiam zbyt bogatą mieszankę zapewne bez regulacji gaźnika się nie obejdzie
- icemac
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
nie wiem jaki masz gaźnik, ale:
są dwie śruby którymi możesz sobie "pokręcić":
- górna odpowiada za obroty
- dolna/boczna odpowiada za skład mieszanki - i to właśnie tą śrubą regulujesz skład, a później obroty
są dwie śruby którymi możesz sobie "pokręcić":
- górna odpowiada za obroty
- dolna/boczna odpowiada za skład mieszanki - i to właśnie tą śrubą regulujesz skład, a później obroty
Się zmienia ... Clubman + MM = mają się dobrze
Dolna boczna śrubka owszem ale pod warunkiem,że jest to gażnik HIF. W SU jest to śruba
umieszczona pod gażnikiem w jego osi.Jej wkręcanie zubaża mieszankę zaś wykręcanie
wzbogaca.
umieszczona pod gażnikiem w jego osi.Jej wkręcanie zubaża mieszankę zaś wykręcanie
wzbogaca.
Dzieki za porady ... sprawdze jak to jest u mnie z gaznikiem.
Ale czy zbyt bogata mieszanka moze miec wplyw na czarny kolor spalin? Moze przyczynie sie do tego rowniez to, ze dlugo stal biedaczek nie ruszany i wszystko sie przepala na nowo?
Pzdr
Ale czy zbyt bogata mieszanka moze miec wplyw na czarny kolor spalin? Moze przyczynie sie do tego rowniez to, ze dlugo stal biedaczek nie ruszany i wszystko sie przepala na nowo?
Pzdr
no wlasnie tym sie charakteryzuje zbyt bogata mieszanka ze kopci na czarno, koncowka wydechu jest okopcona a takze swiece...
Sprawdz czy z chwilą podejścia każdego z tłoków do górnej pozycji tworzy się przerwa na platynkach w aparacie zapłonowym- możesz mieć podjechane platynki i będzie gubił iskrę-podobnie bło u mnie i też było czuć zapach beny-a teraz jest all right