problem - dlaczego gaśnie?
Moderator: flapjck1
problem - dlaczego gaśnie?
Panowie i Panie,
Potrzebuję Waszej pomocy. A oto co się zadziało:
Jechałam sobie jak zwykle, droga pod górkę była, czerwone światło, mini ładnie się zatrzymał i juz nie ruszył. Prąd był, akumulator pełniutki, i nic. Pobiegłam parę km do stacji benzynowej z nadzieją, ze jak doleję paliwka to ruszy. Ale nic z tego. Nie odbyło się bez holowania. Kopułka sucha, kabelki nowe, świece też, iskra jest. I paliwko też. Przy sprawdzaniu świec okazalo się, ze dwie pierwsze od prawej strony są suche. Kapnęłam tam parę kropelek benzyny i miniak odpalił, ale na krótko. podczas jazdy jakby się krztusił i przygasał, zwłaszcza na 4 biegu - słychać takie puff puff i klapa. Operacja z podlewaniem świec była 2x na 20 km. Co to mogło się zadziać? Bardzo proszę pomóżcie... Miniak stoi sobie teraz na parkingu i czeka na pomoc. Paliwko na stadtoilu zwykle, olej w gaźniku jest, w silniku tez uzupełniam.
Acha, dzięki pomocy Adama sprawdzilam, ze po odpięciu kabelka od gaźnika i odpaleniu, paliwko sika az strach. to co teraz?
Ania
Potrzebuję Waszej pomocy. A oto co się zadziało:
Jechałam sobie jak zwykle, droga pod górkę była, czerwone światło, mini ładnie się zatrzymał i juz nie ruszył. Prąd był, akumulator pełniutki, i nic. Pobiegłam parę km do stacji benzynowej z nadzieją, ze jak doleję paliwka to ruszy. Ale nic z tego. Nie odbyło się bez holowania. Kopułka sucha, kabelki nowe, świece też, iskra jest. I paliwko też. Przy sprawdzaniu świec okazalo się, ze dwie pierwsze od prawej strony są suche. Kapnęłam tam parę kropelek benzyny i miniak odpalił, ale na krótko. podczas jazdy jakby się krztusił i przygasał, zwłaszcza na 4 biegu - słychać takie puff puff i klapa. Operacja z podlewaniem świec była 2x na 20 km. Co to mogło się zadziać? Bardzo proszę pomóżcie... Miniak stoi sobie teraz na parkingu i czeka na pomoc. Paliwko na stadtoilu zwykle, olej w gaźniku jest, w silniku tez uzupełniam.
Acha, dzięki pomocy Adama sprawdzilam, ze po odpięciu kabelka od gaźnika i odpaleniu, paliwko sika az strach. to co teraz?
Ania
- icemac
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: problem - dlaczego gaśnie?
sprawdź kable od zapłonu
ja dziś miałem podobny przypadek
ale u mnie zawinił kabel który odpiął się od kondziora
teraz sie z trgo mogę śmiać, ale na CPN-ie na autostradzie nie było mi do śmiechu
ja dziś miałem podobny przypadek
ale u mnie zawinił kabel który odpiął się od kondziora
teraz sie z trgo mogę śmiać, ale na CPN-ie na autostradzie nie było mi do śmiechu
Się zmienia ... Clubman + MM = mają się dobrze
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
ja bym jeszcze sprawdził przerwe na stykach przerywacza, ostnio często naprawiam aparaty zapłonowe w których krzywka jest sucha i przerywacz jest wytarty- czyli gubi przerwę.
wszystkie kabelki nowiutkie i oki. raczej cos sięvzadzialo między gażnikiem a silnikiem, tylko co?
- masta
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Ja bym sprawdził jeszcze filtr paliwa (chyba że go nie ma) u mnie wymiana pomogła, a objawy były bardzo podobne.
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
Jeśli to filtr, to paliwo by jej nie sikało po odpięciu od gaznika, a sika.
Może trzeba przeczyścić gaznik. Daj go do dobrego fachowca niech czyści i ustawi.
Może trzeba przeczyścić gaznik. Daj go do dobrego fachowca niech czyści i ustawi.
- masta
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
no tak, fakt. nie doczytałem dokładnie. to pozostaje sprawdzenie gaźnika i miejmy nadzieje że wszystko będzie już dobrze.
Dzięki za radę. Mam nadzieję ze znajdę jakiegoś fachowca od gaźnika.. i ze uda się naprawić miniaka pozdrawiam!
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
jeśli to nie gaznik, to i tak czyszczenie nie zaszkodzi i trzeba je robić cyklicznie.
- drszajba
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
hmm nie wiem, czy to o to chodzi, u mnie miałem problemy z odpaleniem miniaka z powodu zużytego zaworka w gaźniku, tylko, że u mnie silnik bardziej zalewało paliwem i podczas jazdy czuć było benzynę,
wenn ist das Nunstuck git und Slotermeyer ? Ja, Beierhund das Oder die Flieperwaldt gersput!
no i sprawa się wyjaśniła. Moj miniak co prawda gaźnik miał czysty, ale skręcony był tylko na 2 śrubkach zamiast 4ech, podobnie z kolektorem - ruszało się wszystko nawet po naciśnięciu ręką, a co dopiero podczas jazdy na super równych polskich drogach. no i jak biedak miał ładnie jeździć, jak dostawał paskudnego dodatkowego powietrza z każdej możliwej strony? na szczęście juz śrubki dorobione i przykręcone. Mam pytanie, skąd bierzecie calowe śrubki? bo to mój chyba największy problem, zresztą panów mechaników tez.. w życiu nie słyszałam zeby ktoś tak klął jak mój mechanik, jak mu spadła nakrętka i nie mógł jej znaleźć dajcie znac.
pozdrawiam!!!
pozdrawiam!!!
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Jak ktoś nie uważa, to się odzywa zespół Turreta Śrubki calowe, ma np kol Rogal. Ja czasem kupuje w sklepie Wiking w Krakowie na bodajże Dobrego Pasterza (okolice parku wodnego i multikina). Chyba tylko oni tym handlują w Grodzie. dalej to chyba Wrocław.
Zawodowy Szyderca