Klima w MINI

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Piecho

Klima w MINI

Post autor: Piecho »

Siemka.

Powiedzcie mi proszę, gdzie się włącza w mini klime :roll:
Na karcie w serwisie pisało "Klimatyzacja", więc pomyślałem, że to ten przycisk z płatkiem śniegu go włącza, ale kurcze cały czas zamiast mrozu było... zimnawo w środku.

Gdy oglądałem wnętrze innych Mini, zobaczyłem przy włącznikach halogenów włącznik z napisem A/C. Czy jeżeli autko go nie ma, to nie ma klimatyzacji ?
Voyth

Re: Klima w MINI

Post autor: Voyth »

Klimę włączasz przekręcając środkowe pokrętło minimalnie na stopień 1 i naciskasz płatek śniegu :wink: Zapala się zielona dioda w przycisku płatka śniegu. Jeżeli masz środkowe pokrętło nawiewu na pozycję 0 i naciśniesz płatek, to klima nie zadziała :roll:

Przy pstryczkach od szyb i halogenów jest lub nie ma przycisk ASC od kontroli trakcji. Nie ma to nic wspólnego z klimą :P
Awatar użytkownika
jrock7
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R55 Cooper D

Post autor: jrock7 »

Tez mialem ten "problem" na pocztku.
Okazalo sie, ze nie bylo chlodziwa....
Po uzupelnieniu - smiga i mrozi :-)

Pozdrowienia!
Cammel

Post autor: Cammel »

Witam,
ile kosztuje uzupełnienie klimatyzacji ?
Awatar użytkownika
jrock7
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R55 Cooper D

Post autor: jrock7 »

z tego co pamietam to jakies grosze...
W kazdym, dobrym warsztacie zrobia to na poczekaniu.

Pozdrowienia!
DZAKO

Post autor: DZAKO »

a występuje u Was problem z zapachem w klimie,
mianowicie jak przez dzień dwa nie używa to nic nie czuć , a jeśli powiedzmy rano włączę to też nie, ale drugie uruchomienie klimy w tym samym dniu (po 2 -3 godzinach)to przez pierwsze 2 minuty strasznie kabani zanim zacznie chłodzić?
Voyth

Prawdopodobnie masz albo do wymiany filtr kabinowy (pod schowkiem) albo do odgrzybienia klimatyzację (około 100 zł i 3 godziny roboty w warsztacie) :wink:
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

a te odgrzybiacze w sprawy'u za 30zl to dobre sa? co rozpyla sie na 15 minut i wlacza dmuchawe.. dziala to jakos?
Voyth

Przy w miare nowym samochodzie są dobre, ale przy starszym (około 5 lat) to lepiej oddać samochód do warsztatu do odgrzybienia całego układu, a nie tylko odświeżać nawiewy :roll: Zaleca się robić przegląd klimy raz na 2 lata łącznie z odgrybianiem ;)
Klaudia

Post autor: Klaudia »

mam dokładnie ten sam problem z niezbyt miłym zapachem z klimy, w zeszłym roku pojechałam na odgrzybianie, to właśnie spsikali wnętrze auta jakimś niby sprayem, i włączyli dmuchawy na maksa co jak się okazało niezbyt pomogło bo w tym roku jest ten sam zapach, dlatego niewarto było wydawać nawet na to 40 zł....
DZAKO

dzięki , filtr był niedawno wymieniamy czyli chyba trzeba będzie odgrzybić
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

a najprosciej to wymienic filtr kabinowy i robic to regularnie :)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Klaudia

Post autor: Klaudia »

dokładnie ja niedawno tj. ok 2 tyg temu wymieniałam i nie pomogło :)
DZAKO

w poniedziałek bede w serwisie w poznaniu to sie podpytam o te "zapachy" pozdrawiam
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R56

Post autor: 137jastr »

Klaudia pisze:dokładnie ja niedawno tj. ok 2 tyg temu wymieniałam i nie pomogło :)

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=64&fg=10
Ostatnio zmieniony 20 lut 2011, 17:21 przez 137jastr, łącznie zmieniany 1 raz.
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
ODPOWIEDZ