Problem z wycieraczkami

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

live4adrenaline

Problem z wycieraczkami

Post autor: live4adrenaline »

Witam....

jestem jak narazie szczesliwym posiadaczem miniacza z 10/2006 r z tym, ze zakupilem go ze swiadomym problemem. Otoz...

wycieraczki nie dzialaja poprawnie w zadnym z wybieranych trybow...i po paru sekundach dzialania zatrzymuja sie w pozycji srodkowej....nie mozna ich potem zaden sposob doprowadzic do stanu poczatkowego.... po dwoch wlaczeniach i wylaczeniach silnika ponownie sie wlaczaja z tym, ze jest problem z ich zatrzymaniem..takze jedynym sposobem doprowadzenia ich do pozycji startowej jest wylaczenie silnika w momencie gdy sa schowane...

nie wiem jak to w ogole " ugrysc" a w aso troche beda za to wolac..

czy mieliscie juz takie problemy ??

wydaje mi sie, ze cos nie gra ze sterownikami...ale to tylko moje podejrzenia.

bede wdzieczny za info

pozdr

PS.

niedlugo zamieszcze fotki nowej zdobyczy :D
Piecho

Re: Problem z wycieraczkami

Post autor: Piecho »

Mam podobny problem, tylko, że gdy ja włącze wycieraczki, machają one przez nieokreśloną ilość czasu i nagle zatrzymują się w obojętnie której pozycji.
Nawet jak wyjme kluczyk ze stacyjki to dalej chodzą, nie wiem co jest.
live4adrenaline

suuper by bylo jakby sie ktos z expem wypowiedzial .... :(
live4adrenaline

qrcze..... takie spore forum...i zadnego speca od elektroniki ???

problem w tym, ze mini jest tak nietypowym autkiem, iz az strach oddawac go w rece pierwszego lepszego zakladu specjalizujacego sie w elektromechanice samochodowej..

czy ktos moze cos polecic z rejonow Katowic / Gliwic ??
Piecho

Post autor: Piecho »

Odświeżam i pytam:

Gdzie mogę znaleźć nowy sterownik lub jak ten naprawić ??
darek93

Post autor: darek93 »

Witam,

Wyglada na to, ze mam ten sam problem. Nie mam pierwszego biegu wycieraczek. Przednia i tylna wycieraczka chodza jak chca i nie zatrzymuja sie nawet po wylaczeniu silnika. Zatrzymuja sie w dowolnym miejscu na szybie.

Czy udalo wam sie dojsc do przyczyny tego problemu?

Moje problemy zaczely sie po jednej z ostatnich ulew i zwariowala mi elektryka. Mialem podejrzenia, ze jest to komputer ale wczoraj wszystko rozebralem i komputer jest suchy oraz w jego okolicy nie ma sladow wilgoci. Pozniej wszystko wrocilo do normy a teraz od kilku dni (troche wieksza wilgotnosc w powietrzu) i pojawiaja sie kolejne kwiatki.

Macie moze namiary na dobrego elektryka w Warszawie, co moze podlaczyc sie do komputera w MIni?

pozdrawiam,
Darek
darek93

czy wiecie gdzie jest sterownik wycieraczek w Mini? Czy jest to cos co mozna samemu wymienic?
robrob
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: robrob »

kolego z warszawy sprawdz www.4mini.pl może oni ci pomogą z elektryką
kristof600

Post autor: kristof600 »

Witam Wszystkich!
Koledzy mam taki problem, jadąc w deszczu przy włączonych przednich wycieraczkach stanęły one na chwile w górnej pozycji, zjechały do początku podniosły się do połowy szyby i już tak zostały.... nie wiem co sie stało ale dalsza jazda była niemożliwa...
sprawdziłem:
- bezpieczniki,
- przekaźniki,
- ramię przełącznika który je włącza ( tylna i sprysk działa),
nie wiem co się stało, może macie jakieś sugestie? może silniczek się przepalił? jeśli tak to podpowiedzcie jak go wymontować bo jest w podszybiu strasznie upchany i nie ma dojścia za bardzo...

w serwisie silniczek kosztuje 490zł (razem z tymi ramionami aluminiowymi bo inaczej nie sprzedają) a za wymianę chcą 870zł...

jesli wiecie jak sie do niego dobrać to proszę o pomoc!! , przez te kratki może na podszybiu? albo całość trzeba zdemontować? na prawdę nie wiem...

dodam jeszcze że w moim przypadku nie pomaga odłączenie akumulatora ani wyłaczenie silnika, porostu zero reakcji na bodźce nic...cisza...

gdzie sie znajduje ten sterownik wycieraczek?
dzięki!
darek93

W moim przypadku padl komputer BC1 - m. in. steruje praca wycieraczek . Woda dostawala sie do kabiny i zalewala komputer, ktory znajduje sie w nogach pasazera. U mnie pomoglo uszczelnienie kabiny (linka maski, kable, itp) oraz wymiana komputera.
kristof600

gdzie dokładnie w nogach pasażera, (zaraz idę go szukać) gdzie kupowałeś ten komputer i ile on mniej więcej kosztuje? czy prawda że jak wymienie ten komputer to będe miał problemy z kluczykamia?
kristof600

ten pan to dokładnie bardzo opisuje:
http://forum.minicooper.org/showthread.php?t=9924
darek93

Komputer kupilem na allegro z rozebranego samochodu. Do mini R50 pasuje praktycznie kazdy BC1 oprocz tych ktore dedykowane sa do wersji cabrio - ok 12 roznych serii komputera. Zadzwonilem do serwisu podalem nr komputera i powiedzieli mi czy bedzie pasowal czy nie.

Mi sie trafilo i pasowal najtanszy- 190 zl + 25 zl przesylki.

Komputer znajduje sie w zaglebieniu na nogi, za plastikiem progu w okolicy dzwigni otwierania klapy.
kristof600

A musiałeś go programować czy wystarczy podłączyć i wszystko śmiga? gdzie porobiłeś te uszczelnienia żeby więcej się to nie powtórzyło? (od strony komory silnika czy od środka i w jakich miejscach?)

Schemat i nr. tej cześci:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=61&fg=25
darek93

Oddalem samochod do serwisu BMW Osowiecki (nieautoryzowany) i to oni wszystko robili. Samemu to doszedlem jedynie do momentu wymontowania komputera... a to niewiele dalo bo nic wiecej nie bylem w stanie zdiagnozowac, poza tym, ze bylo wilgotno wokol kabli i stykow.

Jesli chodzi o uszczelnianie to raczej bylo od srodka bo demontowali deske. Co do programowania to nie mam pojecia co robili. Na pewno nie dziala pilot i oni nie byli w stanie go zsynchronizowac. Na forum ktos pisal, ze jest szansa na zgranie pilota z nowym BC1 ale chyba czeka mnie wizyta w ASO. Na razie kluczyk mi nie przeszkadza.
ODPOWIEDZ