mini a diesel

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

konk

mini a diesel

Post autor: konk »

witam
jestem tu nowy i chcialbym wszystkich serdecznie przywitac
jestem zainteresowany kupnem mojego pierwszego miniaka (tego od BMW) z silnikem wysokopreznym
chciabym usyskac troche informacji natury techniznej: jakie spalanie , awaryjnosc jak z serwisem (kosztami) i oczywiscie na co zwracac uwage przy zakupie
z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi
Voyth

Re: mini a diesel

Post autor: Voyth »

Wszystko jest na forum - użyj wyszukiwarki i poczytaj, co Cie interesuje - awaryjność, częste wady, spalanie i na co zwracać uwagę przed zakupem - wpisuj frazy w wyszukiwarkę i sobie posprawdzaj ;)
konk

przeczytalem forum "od deski do deski" i musze stwierdzic ze temat diesla w mini jest traktowany nieco po macoszemu. wlasciwie to wcale sie nie dziwie bo klekot pod maska auta o sportowym rodowodzie to profanacja. niestety moje miesieczne przebiegi (6-7tys) zmuszaja mnie do poszukiwania mini z takim wlasnie silnikiem.
potrzeba mi jedynie porady kogos kto takim autkiem sie toczy na co zwracac uwage przy zakupie badz co badz nie taniego samochodu
tricky10

Post autor: tricky10 »

A ja nie uwazam to za dobry pomysl. Silniki 1.4 i nawet diesel dlugo ci nie wytrzyma.
A poza tym:

1. Kupno diesla to wieksze ryzyko - wlasciciele diesli niestety ale nie potrafia uzytkowac takich silnikow
2. Koszty mini + diesel sa napewno wysokie jezli dojdzie do jakies awarii . Ogolnie jest drogo

3. Kup sobie cos z wiekszym silnikiem :D
4. Ja mam benzynke na gaz oczywisice mini - to tez jest jakas alternatywa !
5. Zbyt duze przebiegi nie polecam ! Sam robilem 5 misiecznie ( aktulanie juz nie ) wiec dobrze ci radze
konk

nie polecasz zbyt duzych przebiegow... masz na mysli sporo jezdzic mini? patrz-awaryjnosc-koszty napraw?

a do jakiego silniczka podlaczyles gaz i jaka to instalka?
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Jeśli myślisz o miniakach do 2006 roku, to 1,4 75KM Toyoty awaryjny nie jest, ale zdecydowanie za słaby. Przy większych przebiegach, trasach to będzie po prostu niewygodne. Jak już kiedyś pisałem, spalanie odpowiada osiągom.
Nowym Cooperem D jeździ się bardzo przyjemnie, nie wiem tylko jak ze spalaniem, ale nowoczesny, mały Diesel nie spali dużo.
Doprecyzuj może jakiego modelu szukasz - <2006 czy powyżej.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2009, 15:44 przez pididi, łącznie zmieniany 1 raz.
static
Voyth

Post autor: Voyth »

Ja jeździłem Clubmanem D i jestem miło zaskoczony - 110 KM ma kopa ładnego jak na tą masę, jest świetnie wytłumiony no i przede wszystkim nie słychać z zewnątrz aż tak tego diesla :razz: Spalania też nie znam, bo jechałem może godzine :D
ress
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: ress »

Voyth pisze:Ja jeździłem Clubmanem D i jestem miło zaskoczony - 110 KM ma kopa ładnego jak na tą masę, jest świetnie wytłumiony no i przede wszystkim nie słychać z zewnątrz aż tak tego diesla :razz: Spalania też nie znam, bo jechałem może godzine :D

zgadzam sie w 100%, jakbym mial kupowac mini do jazdy na co dzien i duzych przebiegow to tylko tego z nowym dieslem 110KM (@chip zrobi z niego 130KM spokojnie). To ten sam silnik, ktory jest w peugeotach nowych (m.in. w 308 http://www.roadlook.pl/testy/peugeot-30 ... eczmy.html ).

Jechalem Cooperem D i jestem milo zaskoczony (na co dzien jezdze Cooperem S 170KM) - fajna dynamika, cichy i moment przyzwoity, a spalanie mialem kolo 7-8 (przy dynamicznej jezdzie, glownie droga szybkiego ruchu).

Gdyby nie fundusze, to od razu kupilbym http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8946674 :) super jest! no ale za 100k to juz mozna wybierac i przebierac, a przy tym budzecie sa juz naprawde swietne alternatywy :)
konk

niestety fundusze pozwalaja mi rozgladac sie jedynie za autkiem 2004-2006. takze tylko ten 1.4.:(
niedawno znalazlem poliftingowy model i ma napisane nie 75KM a 88KM- jest to jakas modyfikacja czy juz inny silnik?
konk

juz dozytalem w sieci- to ten sam silnik ze zmodyfikowana turbina...
na moje potrzeby (trasa 120-130 km/h) tyle wystarczy.nie zamierzam sie scigac a jedynie dojezdzac do pracy czyms ciekawszym niz dotychczas (ford ka-60KM)
po jednym przekreceniu kluczyka jade 100km mniej wiecej ze stala predkoscia wiec autka u mnie robia calkiem spore przebiegi bez wiekszych awarii
dlatego ponawiam pytanie: jak szanowni forumowicze widzielibyscie mini d w takiej roli?
TomSky
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: TomSky »

kupuj, kupuj i jeszcze raz kupuj - do Twoich celów taki diselek bedzie jak znalazł - oczywiście pod warunkiem ze znajdziesz autko w dobrym stanie
tricky10

Post autor: tricky10 »

hmm.. Zastanow sie naprawde powaznie.
Zapomnialem dopisac ze jak robisz takie pzrebiegi to wszystke czesci bedziesz czesciej wymienial, a czesci do mini to masakra ( dostepnosc, jakosc niektorych , cena ) Zastanow sie porzadnie nie napalaj sie. Ci ktorzy robia 1k miesiecznie to moga sobie tak mowic. Ja jezdzilem duzo jak ty i nie polecam !

Co do gazu to IV genereacja na sterowniku STAG-300 do silnika 1.6 116KM chodzi jak igla zrobilem juz 60kkm. Ale namawiac cie nie bede bo sa zwolennicy i pzreciwnicy. Pamietaj tylko ze akutalne instalacje to nie to co kiedys ! Cena gazu jest niska i mniej podatna na jakies gieldowe zwyzki. Tylko dobrego mechaniora od gazu bys musial znalezc lpg.info.pl
Awatar użytkownika
hello
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: '96 Sportspack
Kontakt:

Post autor: hello »

jeśli szukasz auta taniego w eksploatacji (a koniecznie chcesz 1.4d wiec na to wyglada) to sprawdz sobie dokladnie ceny czesci i serwisu, bo robiac duze przebiegi serwis predzej czy pozniej go odwiedzisz i moze byc niemila niespodzianka... inna kwestia to ze jechalem 1.4 75KM i to jest naprawde slabiutki silnik
konk

faktycznie jest taka spora roznica w cenach serwisu diesla i benzyniaka?
wiem: czestrza wymiana (drozszego) oleju, poza tym filtry (podobne ceny) diesel ma rozrzad na lancuch wiec wymiana odpada i co jeszcze?...
konk

poza tym ten 88KM ma 11,5 do 100km/h to chyba nie najgorzej, co?
ODPOWIEDZ