Jaki olej najlepiej wlac?
Moderator: flapjck1
Re: Jaki olej najlepiej wlac?
Dla mnie to zbyt dużo gadacie na tak błache tematy OLEJ , OLEJ-cie to . POMOCY-SPRZ?G?O !!! tam się wypowiedzcie.[fade][/fade][fade][/fade]
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
olej, mysle ze akurat ten temat nie jest blachy, no chyba ze masz Miniaka 2 dni i chcesz go dalej odsprzedac to wtedy mozesz wlac olej spozywczy albo nawet nalozyc towot. Mysle ze dla wiekszosci Miniak jest nie tylko przedmiotem sluzacym do przemieszczania z punktu A do punktu B, dlatego kazdy z nas stara sie jak najlepiej serwisowac Miniaka. Ja wlewalem zawsze TEXACO 20W50 mineral, cenowo on nie jest drogi, jakies 80zl za 5L, nie zaobserwowalem rowniez nadmiernego zuzacia i dymienia z rury. Takie moje zdanie.
MJ
olej do MINI
Witam,
Od kilku dni jestem szczesliwym posiadaczem MINI Cooper'a 1.3 gaznik z roku 91.
Kupilem go od minimaniaka z Niemiec. Ma 117 tys przebiegu i caly czas jezdzi na oleju 10w40. Ostatnio ( tj w sirpniu mial przeglad w niemieckim warsztacie zajmujacym sie starymi angolami i zostal zalany olejem 10w40 Castrol GTX Magnatec.
Nie wiem czy pije olej gdyz jestem na biurokratycznym etapie rejestracji. Ale przy zakupie sprzedajacy kilka razy powtarzal iz uzywal przez caly czas uzytkowania 10w40 Castrola.
Dajcie znac czy powinienem zmienic olej czy jezdzic na tym samym?
Dodatkowo samochod byl caly czas uzytkowany. Nie tak jak wiekszosc tanszych Mini z ofert niemieckich ktore w wiekszosci sa wyrejestrowane, wiec chyba stojace.
Przy okazji prosba o namiary na dobry i sprawdzony warsztat w wojewodztwie Pomorskim, ktoremu mozna by bylo powierzyc opieke serwisowa.
Pozdrawiam
ZbyloN
Od kilku dni jestem szczesliwym posiadaczem MINI Cooper'a 1.3 gaznik z roku 91.
Kupilem go od minimaniaka z Niemiec. Ma 117 tys przebiegu i caly czas jezdzi na oleju 10w40. Ostatnio ( tj w sirpniu mial przeglad w niemieckim warsztacie zajmujacym sie starymi angolami i zostal zalany olejem 10w40 Castrol GTX Magnatec.
Nie wiem czy pije olej gdyz jestem na biurokratycznym etapie rejestracji. Ale przy zakupie sprzedajacy kilka razy powtarzal iz uzywal przez caly czas uzytkowania 10w40 Castrola.
Dajcie znac czy powinienem zmienic olej czy jezdzic na tym samym?
Dodatkowo samochod byl caly czas uzytkowany. Nie tak jak wiekszosc tanszych Mini z ofert niemieckich ktore w wiekszosci sa wyrejestrowane, wiec chyba stojace.
Przy okazji prosba o namiary na dobry i sprawdzony warsztat w wojewodztwie Pomorskim, ktoremu mozna by bylo powierzyc opieke serwisowa.
Pozdrawiam
ZbyloN
Re: olej do MINI
zbylon pisze:Przy okazji prosba o namiary na dobry i sprawdzony warsztat w wojewodztwie Pomorskim, ktoremu mozna by bylo powierzyc opieke serwisowa.
Pozdrawiam
ZbyloN
Witaj nad morzem:-) Wszelkie info już pędzi do Ciebie mailem.
- Wojtello
- Wiarus
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Hej
Skonczylo sie na tym, ze wlalem Shella 15w40 - moj mechanik zapewnia ze bedzie OK. Napisze jak przejade rae kilosow i bedzie mozna wyciagnac jakies wnioski:)
Dziekuje wszystkim, ktorzy wzieli udzial w dyskusji i tym samym pomogli mi dokonac wyboru.
Pozdrawiam wszystkich!!
Skonczylo sie na tym, ze wlalem Shella 15w40 - moj mechanik zapewnia ze bedzie OK. Napisze jak przejade rae kilosow i bedzie mozna wyciagnac jakies wnioski:)
Dziekuje wszystkim, ktorzy wzieli udzial w dyskusji i tym samym pomogli mi dokonac wyboru.
Pozdrawiam wszystkich!!
Witam serdecznie
Wlasnie niedawno "wynalazlem" jeszcze jeden olej 20W50, olej jest fatalnie opakowany i gdyby nie zapewnil mnie o jego jakosci czlowiek u ktorego od dawna kupuje oleje pewnie bym go nie wzial. Olej ma nazwe MICRO costam i jest w brzydkiej zielonej 4 litrowej butelce, konfekcjoner opisuje go jako bardzo dobry szwajcarski olej. Od 700 kilometrow jezdzi na nim Mercedes i musze przyznac ze zareagowal na niego bardzo dobrze. Nie jestem jeszcze w stanie powiedziec jak szybko bedzie sie zuzywal bo to bedzie widac dopiero po paru tysiacach. Silnik pracuje jednak na nim gladko , cisnienie zgodnie z oczekiwaniami wzroslo z 2 Bar do 2,3 , nie mam roznicy w odpalaniu przy niskiej temperaturze. Sadze ze jak przyjdzie czas MINI rowniez nim zaleje. Jeszcze jedna dobra rekomandacja , to taka ze robi go firma ktora robi Qaker State.Placilem za niego 62zl/4L.
PZDR
Wlasnie niedawno "wynalazlem" jeszcze jeden olej 20W50, olej jest fatalnie opakowany i gdyby nie zapewnil mnie o jego jakosci czlowiek u ktorego od dawna kupuje oleje pewnie bym go nie wzial. Olej ma nazwe MICRO costam i jest w brzydkiej zielonej 4 litrowej butelce, konfekcjoner opisuje go jako bardzo dobry szwajcarski olej. Od 700 kilometrow jezdzi na nim Mercedes i musze przyznac ze zareagowal na niego bardzo dobrze. Nie jestem jeszcze w stanie powiedziec jak szybko bedzie sie zuzywal bo to bedzie widac dopiero po paru tysiacach. Silnik pracuje jednak na nim gladko , cisnienie zgodnie z oczekiwaniami wzroslo z 2 Bar do 2,3 , nie mam roznicy w odpalaniu przy niskiej temperaturze. Sadze ze jak przyjdzie czas MINI rowniez nim zaleje. Jeszcze jedna dobra rekomandacja , to taka ze robi go firma ktora robi Qaker State.Placilem za niego 62zl/4L.
PZDR
- fil
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
- Kontakt:
artur pisze:jest tez lotos city diesel 20w 50 pozdrowienia
Dowcip dowcipem, ale powiedzmy wyraznie, ze to zarcik, bo jeszcze ktos zaleje miniaka tym 'city diesel'
Pozdry
1957 Oldsmobile 98 (project)
1970 Dodge Challenger T/A
1999 Mini40
v^v /|/|||\|| /\|]|]|[''|''|[]|\| v^v
1970 Dodge Challenger T/A
1999 Mini40
v^v /|/|||\|| /\|]|]|[''|''|[]|\| v^v
wracam do dyskusji
nam ostatnio w sklepie polecili AGIP 15/50. ktos ma jakies przemyslenia?
nam ostatnio w sklepie polecili AGIP 15/50. ktos ma jakies przemyslenia?
TEXACO 20W/50
Mam Mini 1000 i jestem z tego oleju bardzo zadowolony. Polecam!
Mam Mini 1000 i jestem z tego oleju bardzo zadowolony. Polecam!
- Jerzy
- Nowy
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Są 2 polskie oleje 20W50 - Lubro i City Diesel - oba g**** warte, podobnie Tedex. Ja bym tym olejom dał oznaczenie 50W20 - czyli jak zimno gęstre jak smoła, po lekkkim podgrzaniu rzadkie jak spirytus. Lepiej sprawdzał się Shell 20W50 - ale ostatnio niedostępny. Jest spory asortyment olejów syntetycznych 20W50 i te raczej trzymają parametry lepkościowe. W Mini z silnikiem w dobrym stanie śmiało można stosować dobrej klasy oleje 10W40, 15W40, najekonomiczniej wychodzą półsyntetyki. Pełny syntetyk może ponoć powodować szybsze zużycie synchronizatorów - ale czy to prawda trudno stwierdzić - ja bym się raczej dopatrywał zbyt małego tarcia na synchronizatorach i zużycia sprzęgiełek kłowych.
Informacja dodatkowa:
Dla silników A-series podawano wymianę oleju co 10000 km, a dla A+ (wszystkie po 1984 roku) co 20000. Oba silniki nie różnią się istotnie, a wydłużenie przebiegów między wymianami wynikło tak naprawdę ze wzrostu jakosci olejów a nie zmian konstrukcyjnych silnika.
Informacja dodatkowa:
Dla silników A-series podawano wymianę oleju co 10000 km, a dla A+ (wszystkie po 1984 roku) co 20000. Oba silniki nie różnią się istotnie, a wydłużenie przebiegów między wymianami wynikło tak naprawdę ze wzrostu jakosci olejów a nie zmian konstrukcyjnych silnika.
Jerzy
MGF 1,8i, Mini 1380 GTI, Fiat 125p
Potwierdzam opinie Jerzego .Po zastosowaniu City Diesla w wiekowym VW "ogórku" ciśnienie oleju po nagrzaniu spada znacznie a specjalnie wlałem gęściejszy żeby je" podratować".Na Lubro nabrałem się dawno temu w ten sam sposób.Polecam Midland (kiedyś nazywał się Qaker State )20/50 sprawdziłem w Innocenti, w Moto Guzzi i podrasowanym ,nieco zużytym maluchu. Do wspomnianego Vw też miałem zamiar wlać,ale to był świeży nabytek i chciałem sprawdzić co jest wart, czy nie pożre tyle oleju że zbankrutuje.Im gorszy stan silnika tym lepszego oleju on potrzebuje ,Czasami jest to bolesne ekonomicznie.Oczywiście wszystko w granicach rozsądku,bo po przekroczeniu pewnego zużycia silnika żadne czary typu gęściejszy olej nie pomogą.
- Jerzy
- Nowy
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Midland to jest ten "micro oil" o którym pisze Quato - sprawdziłem w moim Mini - zachowuje się dobrze, cenę ma rozsądną.
Jerzy
- rogal
- Super użytkownik
- Posiadane auto: 6 x MINI
- Kontakt:
mój faworyt to SHELL 15w40
Do tego wymiana co 7 tys, korek spustowy z magnesem, rozsądny kierowca i auto jeździ wiecznie.
Ostatnio miałem wykład od znajomego który żukiem przez ostatnie 25 lat na jednym silniku bez szlifu przejechał 400 tys km i jeździ nim nadal.
Do tego wymiana co 7 tys, korek spustowy z magnesem, rozsądny kierowca i auto jeździ wiecznie.
Ostatnio miałem wykład od znajomego który żukiem przez ostatnie 25 lat na jednym silniku bez szlifu przejechał 400 tys km i jeździ nim nadal.
pozdrawiam
Rogal
tel. 695 455 231
---------------------------
Wszystko dla Mini .
http://www.englishcars.pl
Rogal
tel. 695 455 231
---------------------------
Wszystko dla Mini .
http://www.englishcars.pl