otwieranie drzwi z kluczyka

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

maciejbrot

otwieranie drzwi z kluczyka

Post autor: maciejbrot »

Witam.

Mam pytanie. Nie posiadam kluczyka z pilotem do mojego MINI, wiec muszę za każdym razem gmyrać przy drzwiach kluczykiem. Przyzwyczaiłem się już do tego małego dyskomfortu, jednak gryzie mnie jeden problem. Mianowicie: kiedy otworzę już sobie drzwi i ruszę moim potworem po przekroczeniu 20km blokują mi się drzwi - ale tylko od strony pasażera! Pytałem elektryka i mówił, że to może być wina tego, że otwieram kluczykiem.

A... Jak przełączę dźwignie blokady drzwi w konsoli, to też zamykają się tylko prawe drzwi.

Czy któryś z szanownych posiadaczy MINI R53 mógłby to sprawdzić. Zastanawiam się nad zamówieniem dodatkowego kluczyka w ASO (500zł :shock: ) i bardzo bym się zdenerwował, gdyby mi się drzwi pasażera tylko otwierały.
tys0nik

Re: otwieranie drzwi z kluczyka

Post autor: tys0nik »

U mnie czy przekręcam czy otwieram z kluczyka otwierają się z obu stron a po ruszeniu i przekroczeniu 18 km/h blokują też z dwóch stron, używając przełącznika na konsoli również to samo :)))
maciejbrot

no tak. czyli coś u mnie spaprane. ma ktoś może pomysł co może być przyczyną?

nie wiem, czy może mieć to związek, ale w tych samych drzwiach nie działa mi również sterowanie lusterka góra-dół (na boki jest ok). wymieniałem już cały środek lusterka, podpisałem też inny moduł sterowania lusterkami i jest to samo.
Ostatnio zmieniony 06 sie 2009, 22:34 przez maciejbrot, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

silownik od centralnego? walnieta wiazka w slupku?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
maciejbrot

da się naprawić samemu? czy ASO?
tys0nik

Post autor: tys0nik »

ściągnij tapicerkę i zobacz co się dzieje może jakiś kabelek przetarty lub coś się wypięło....
ja np miałem problem że po założeniu zestawu HID xenon nie działała regulacja wysokości świateł, dzwoniłem i pytałem mechaników nikt nie wiedział czemu,
postanowiłem zaglądnąć sam na te światła i okazało się że jeden kabelek był nie wciśnięty do końca
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

dokladnie - pokombinuj sam. coś masz z elektroniką zamka, w którymś temacie ktoś pisał o ryglowaniu drzwi, możliwe, że jakiś układzik się zalał/zepsuł.. cokolwiek.
możesz dorwać na allegro lub w ASO cały mechanizm, ktoś tam pisał ile to w aso kosztowało, pamiętam, że spora kwota.
raczej to nie jest wina kluczyka, bo przecież działa a i efekt ten sam z zamykaniem drzwi przełącznikiem. (gwoli ścisłości kluczyk 500zł + programowanie 300zł : ) )

jeżeli nie masz alarmu w aucie to możesz założyć alarm za około 400-500 zł i będziesz miał alarm + zamykanie drzwi pilotem + automatycznie domykanie szyb z pilota. all in one
maciejbrot

w moim MINI posiadam już seryjny alarm.

czy mimo tego założyć inny? z tego co napisał dawid wynika, że zakup nowego alarmu jest 50% tańszy od kluczyka w ASO.
macra

Post autor: macra »

a musisz kupować kluczyk w ASO? podejrzewam, że grot można przełożyć ze starego.. a jak nie to poszukać czystego.

http://allegro.pl/item700567788_mini_co ... uczyk.html

http://allegro.pl/item698383322_orygina ... uczyk.html

sprawdź tylko jaką masz częstotliwość, a zaprogramować możesz w każdej jednej "dziupli" co alarmy montuje!

co do montowania drugiego alarmu, to był to standard w autach z koncernu VAGa, bo każdy fabryczny alarm rozbrajał nie tylko poprzez naciśnięcie guzika w kluczyku, ale też poprzez przekręcenie bębenka w zamku :neutral:
ODPOWIEDZ