sprzegło

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

maniek

sprzegło

Post autor: maniek »

witam

mam mały problem ze sprzęglme strasznie sie slizga wiecie moze gdzie moge je zregenerowac bo slyszalem ze nowe kosztuje 700 zl bo to jest mokre sprzęgło. dzieki
Awatar użytkownika
monsterk
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: sprzegło

Post autor: monsterk »

ktoś ci głupot naopowiadał.
Jak chcesz fachowej informacji to zadzwoń.
Pozdrawiam Michał 0601229396
ponick

Post autor: ponick »

nie znalazlem innego topicu o sprzegle, a potrzebuje porady...
mam problem mianowicie taki, ze sprzeglo cos nie dziala.konkretnie chodzi mi o to ze po wcisnieciu sprzegla nie da rady wrzucic biegu, chyba ze zapre sie na pedale z calej sily i pomieszam dzwignia zmiany biegow...
czy to moze byc kwestia podciagniecia linki, tudziez jej zmiana, czy wyrasta przede mna wizja zmiany sprzegla?

samochod b.dlugo stal zanim go kupilem(moze to ma znaczenie)
kocioł
Zarząd
Zarząd
Posiadane auto:

Post autor: kocioł »

Witam
Ja mam ten sam problem -podczas rannego uruchamiania lub podczas dłuższej jazdy bez zmiiany biegu nie mogę wrzucić na żadne przełożenie.Im zimniej na zewnątrz tym gorzej.Problem znika gdy parę razy podpompuję sprzęgłem.Chyba mam zapowietrzone ale na razie nie mam kiedy się za to zabrać i na 100% nie wiem czy to jest przyczyną.

HEJOO!
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

Dokładnie takie są objawy zapowietrzenia ale umnie dodatkowo wyskoczyła potrzeba wymiany reperaturki siłownika sprzęgła, pompa była ok.
ponick

hmm..no ok , ale jezdze nim od zeszlej soboty, i do wczoraj wieczora nie bylo problemu.jak sie nagrzeje autko nic sie nie zmienia, dalej jest ten sam problem..nie ma mozliwosci redukowania, wyzej wchodza biegi, ale zeby np zredukowac z 4 na 3, albo niedajboze na 2 to zapomnijcie...

moze ktos powie cos na ten temat?
Awatar użytkownika
rogal
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: 6 x MINI
Kontakt:

Post autor: rogal »

Jeszcze jedna przyczyna złego wysprzęglania. Złe wyregulowanie ramienia które łaczy siłownik z osią wchodącą do obudowy sprzegła. Mozliwe że siłownik zaczyna działać zbyt "nisko" i nie starcza ramieniu dorgi aby rozłączyć nasze sprzegło. Pomiędzy ramieniem a obudową jest śruba którą należy ustawic aby "zablokować" owe ramię przed cofaniem się za daleko.

Właśnie złożyłem w swoim Inno nowie sprzęgło. Oczywiście nie obyło sie bez "małych niespodzianek" ale dzieki temu że w takich sytuacjach mogę liczyć na pomocną radę Jerzego wszystko poszło ok. Sprzęgło działa jak marzenie działa tak jak oczekiwałem. Nie za twarde nie za miekkie no i skok jest płyny. Jednym słowem miodzio :mrgreen:
pozdrawiam
Rogal

tel. 695 455 231
---------------------------
Wszystko dla Mini .
http://www.englishcars.pl
Awatar użytkownika
Jerzy
Nowy
Nowy
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

ponick pisze:nie znalazlem innego topicu o sprzegle, a potrzebuje porady...
mam problem mianowicie taki, ze sprzeglo cos nie dziala.konkretnie chodzi mi o to ze po wcisnieciu sprzegla nie da rady wrzucic biegu, chyba ze zapre sie na pedale z calej sily i pomieszam dzwignia zmiany biegow...
czy to moze byc kwestia podciagniecia linki, tudziez jej zmiana, czy wyrasta przede mna wizja zmiany sprzegla?

samochod b.dlugo stal zanim go kupilem(moze to ma znaczenie)

W Mini nie ma linki sprzęgła, napęd jest hydrauliczny. W 70% przypadków przyczyną niewysprzęglania jest zapowietrzenie układu hydraulicznego, w poozostałych luzy mechanizmu który jest na obudowie sprzęgła, bardzo sporadycznie awaria samego sprzęgła n.p. pęknięcie tarczy.
Jerzy
MGF 1,8i, Mini 1380 GTI, Fiat 125p
ponick

ok, dzieki.
Maurycy

Post autor: Maurycy »

U mnie sprzęgło działa jak chce, najpierw nie wysprzęgla i trzeba dwa razy deptać, żeby wrzucić bieg, natomiast po kilku użyciach skok się skraca, jakby ktoś włożył cegłę pod pedał. Trzeba wtedy energicznie kopnąć w pedał, żeby wróciło. Nie jestem pewien, czy to wina siłownika, czy samej pompy :(
kocioł
Zarząd
Zarząd
Posiadane auto:

Post autor: kocioł »

Maurycy pisze:U mnie sprzęgło działa jak chce, najpierw nie wysprzęgla i trzeba dwa razy deptać, żeby wrzucić bieg, natomiast po kilku użyciach skok się skraca, jakby ktoś włożył cegłę pod pedał. Trzeba wtedy energicznie kopnąć w pedał, żeby wróciło. Nie jestem pewien, czy to wina siłownika, czy samej pompy :(

A kiedy wymieniałeś płyn w układzie?
Ja miałem podobne problemy i po wymianie płynu sprzęgło działa bez zarzutu.Po prostu stary był już przepracowany i stracił swoje właściwości

HEJOO!!
Maurycy

Post autor: Maurycy »

Sprzęgło najpierw ciekło, więc płynu pozbyłem się wielokrotnie. Założyłem zestawy regeneracyjne na pompę i siłownik i przez jakiś czas było dobrze, chociaż musiałem dociskać pedał mocno do samej podłogi. Problemy zaczęły się po miesięcznym postoju w warsztacie.
innocenti

Post autor: innocenti »

W osi obudowy sprzęgła, na elemencie ktory przenosi ruch z dzwigni na łożysko jes duża nakrętka z kontrą.Służy do regulacji skoku wysprzęglania-konkretnie ogranicza ten skok żeby np w przypadku pompowania pedałem nia "przegwałcić" czegoś w samym sprzęgle.Bywa że kontra poluzuje się , nakrętka dokręca się samoistnie i ogranicza nadmiernie skok tego elementu co powoduje "ciągnięcie " sprzęgła.
Układ hydrauliczny sterowania sprzęgła (podobnie jak hamulcowy i każdy inny) nie zapowietrza się bez powodu , tak że odpowietrzanie jest często usuwaniem skutków a nie przyczyn i problem powraca.
pepos

Post autor: pepos »

Witam, mam pytanko odnosnie sprzegla, jak popuszczam pedal sprzeglo to przy samym koncu u samej góry slychac takie klikniecie klik i to nie zawsze, wszystko dziala jak nalezy, biegi wchadza, pedal chodzi plynnie, wysprzegla prawdilowo, poprostu moze te klikniecie wskazuje na jakis luz czy cos sie moze zuzywa, jak by ktos mial takie cos albo wie co to moze byc prosze o odpowiedz. :wink:
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

moze byc ze masz sprezynki absorbera tarczy sprzegla trafione juz stad stukanie
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
ODPOWIEDZ