Mini Cooper SC Restomod
Moderator: flapjck1
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Mini Cooper SC Restomod
Witam,
Po zasiegnieciu jezyka w odpowienim dziale niniejszego forum nabylem Mini 1,3 z 1994 roku.
Kolor czarny, stan oceniam na b. dobry (blacharka i silnik). Zawieszenie bez szalu,
troche partaniny w elektryce (okazuje sie przy rozbieraniu auta), ale nie o to chodzi
W tym temacie bede zamieszczal fotorelacje z odbudowy/renowacji i modyfikacji.
Wszystkie pytania na ktore odpowiedzi nie znajde nigdzie indziej rowniez bede tu zamieszczal zeby nie zasmiecac innych dzialow - bedzie tego pewnie sporo.
Serdecznie prosze o rady i slowna pomoc przy tym zaawansowanym projekcie.
Ogolne zalozenia projektu w duzym skrocie :
- Auto jest w trakcie rozbierania do przyslowiowej srubki, niedlugo ma wizyte u lakiernika i blacharza aby usunac kazda niedoskonalosc blacharska i lakiernicza
- Nie jest to odbudowa do oryginalu (purystow przepraszam lecz budowa customa
- Wnetrze lacznie z deska robione przeze mnie - zapraszam do sledzenia postepow
Aha - pewnie bedzie to jedno z pierwszych aut z coiloverami i wyrzuconym tylnim wozkiem w PL, takze mam nadzieje,ze sie wszyscy czegos nauczymy
Fotki wrzucam pro forma (galeria w koncu) bo w stanie obecnym sie nie ma czym chwalic.
Bedzie ich duzo i czesto, pozdrowienia !
Po zasiegnieciu jezyka w odpowienim dziale niniejszego forum nabylem Mini 1,3 z 1994 roku.
Kolor czarny, stan oceniam na b. dobry (blacharka i silnik). Zawieszenie bez szalu,
troche partaniny w elektryce (okazuje sie przy rozbieraniu auta), ale nie o to chodzi
W tym temacie bede zamieszczal fotorelacje z odbudowy/renowacji i modyfikacji.
Wszystkie pytania na ktore odpowiedzi nie znajde nigdzie indziej rowniez bede tu zamieszczal zeby nie zasmiecac innych dzialow - bedzie tego pewnie sporo.
Serdecznie prosze o rady i slowna pomoc przy tym zaawansowanym projekcie.
Ogolne zalozenia projektu w duzym skrocie :
- Auto jest w trakcie rozbierania do przyslowiowej srubki, niedlugo ma wizyte u lakiernika i blacharza aby usunac kazda niedoskonalosc blacharska i lakiernicza
- Nie jest to odbudowa do oryginalu (purystow przepraszam lecz budowa customa
- Wnetrze lacznie z deska robione przeze mnie - zapraszam do sledzenia postepow
Aha - pewnie bedzie to jedno z pierwszych aut z coiloverami i wyrzuconym tylnim wozkiem w PL, takze mam nadzieje,ze sie wszyscy czegos nauczymy
Fotki wrzucam pro forma (galeria w koncu) bo w stanie obecnym sie nie ma czym chwalic.
Bedzie ich duzo i czesto, pozdrowienia !
- Załączniki
-
- Mini w trakcie rozpruwania :)
- scaled.DSC_0089.JPG (55.78 KiB) Przejrzano 4179 razy
-
- Roznica wielkosci kol jest powalajaca :)
- scaled.DSC_0092.JPG (41.16 KiB) Przejrzano 4179 razy
Ostatnio zmieniony 03 cze 2011, 18:00 przez Andrews_poz, łącznie zmieniany 1 raz.
Most sports only need one ball. Mine takes both.
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: Rover Mini Cooper 1994 1,3 (ongiś SPI) Retro Custom
Andrews_poz pisze:Aha - pewnie bedzie to jedno z pierwszych aut z coiloverami i wyrzuconym tylnim wozkiem w PL, takze mam nadzieje,ze sie wszyscy czegos nauczymy
A zdziwiłbys się
jak będziesz je zakładał z tyłu, to wzmocnij górne mocowania amortyzatorów, żeby nie wpadły do środka.
W jakim kierunku chcesz pójść? Chrom i alu, carbon i racer, połacie skóry i drewno? No chyba że na razie nic nie mówisz
Powodzenia, śledzić temat będę na pewno.
Zawodowy Szyderca
- humin
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Re: Mini Cooper SC Restomod
hehe dokładnie zdziwiłbyś się
nakreśl chociażby pobieżnie swoją ogólną wizję, a w szczególności zmiany w silniku, jeśli jakiekolwiek zamierzasz dokonać
nakreśl chociażby pobieżnie swoją ogólną wizję, a w szczególności zmiany w silniku, jeśli jakiekolwiek zamierzasz dokonać
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Jesli sie zdziwie to tylko pozytywnie - przyznawac sie kto ma beam axle zalozone w aucie, to bede meczyl, bo troche pytan mam
Wzmocnione beda mocowania amortyzatorow, postaram sie rozeprzec kielichy z tylu (pewnie inny zbiornik paliwa bedzie) i wzmocnione mocowanie wozka przedniego do podlogi.
Co do kierunku - z zewnatrz chrom, alu i pinstripe (moze).
Felgi deep polish, nadkola sportpack (nie te niemieckie co mam teraz ).
Srodek - cobra classic, zegary magnolia, wnetrze jasna skora (ale bez polaci wielkich).
Deska to niespodzianka - wzor mam z lat 70tych, zainspirowany z theminiforum.
Jesli chodzi o engine bay - bedzie przede wszystki czysto i swiecaco, aluminiowa chlodnica,
wiatrak revoteca elektryczny, elektroniczny zaplon, wydech kompletny rc40 z decatem.
Co do glowicy nie mam jeszcze konkretow, tloki pewnie Mega, reszta wyjdzie w praniu.
NA PEWNO nie bedzie 'borowany' silnik.
Poki co 90 % materialow mam w garazu i jak tylko auto zjedzie od lakiernika to zaczynam skladanie.
Ma ktos jakies doswiadczenia z beam axle z plmini ? i z colioverami protecha ?
http://www.minispares-online.co.uk/?cat ... od_id=2539
Pozdrawiam !
Wzmocnione beda mocowania amortyzatorow, postaram sie rozeprzec kielichy z tylu (pewnie inny zbiornik paliwa bedzie) i wzmocnione mocowanie wozka przedniego do podlogi.
Co do kierunku - z zewnatrz chrom, alu i pinstripe (moze).
Felgi deep polish, nadkola sportpack (nie te niemieckie co mam teraz ).
Srodek - cobra classic, zegary magnolia, wnetrze jasna skora (ale bez polaci wielkich).
Deska to niespodzianka - wzor mam z lat 70tych, zainspirowany z theminiforum.
Jesli chodzi o engine bay - bedzie przede wszystki czysto i swiecaco, aluminiowa chlodnica,
wiatrak revoteca elektryczny, elektroniczny zaplon, wydech kompletny rc40 z decatem.
Co do glowicy nie mam jeszcze konkretow, tloki pewnie Mega, reszta wyjdzie w praniu.
NA PEWNO nie bedzie 'borowany' silnik.
Poki co 90 % materialow mam w garazu i jak tylko auto zjedzie od lakiernika to zaczynam skladanie.
Ma ktos jakies doswiadczenia z beam axle z plmini ? i z colioverami protecha ?
http://www.minispares-online.co.uk/?cat ... od_id=2539
Pozdrawiam !
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Andrews_poz pisze:Jesli sie zdziwie to tylko pozytywnie - przyznawac sie kto ma beam axle zalozone w aucie, to bede meczyl, bo troche pytan mam
Pozdrawiam !
Pytaj śmiało
Ale do jakiego celu to ma służyć?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Generalnie auto jest robione na takiego customa do polatania weekendami bez jakiegos kacenia. Zadnych torow, ale pewnie po rownym chetnie sobie polatam troche szybciej.
Pytania sie pewnie pojawia pozniej, poki co nabylem to - https://www.plminishop.com/view_product ... EAM&page=1 (brytole polecali) i coilovery protecha.
Jak ktos ma patant (najlepiej z foto:) ) na wzmocnienie tylnich kielichow, tylnia rozporke i wzmocnienie mocowania przedniego wozka to za wrzucenie ma piwo
Z gory dzieki i pozdrawiam!
Pytania sie pewnie pojawia pozniej, poki co nabylem to - https://www.plminishop.com/view_product ... EAM&page=1 (brytole polecali) i coilovery protecha.
Jak ktos ma patant (najlepiej z foto:) ) na wzmocnienie tylnich kielichow, tylnia rozporke i wzmocnienie mocowania przedniego wozka to za wrzucenie ma piwo
Z gory dzieki i pozdrawiam!
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
na przedni wózek patent jest prosty, sztywne mocowania
natomiast moim skromnym zdaniem jak auto ma służyć do jazdy normalnej to coilovery to jedynie droga rzecz by mieć, żeby mieć, bo seryjne zawieszenie jest bardzo dobre jeśli tylko wprowadzi się kilka poprawek, ale to tylko moje zdanie
natomiast moim skromnym zdaniem jak auto ma służyć do jazdy normalnej to coilovery to jedynie droga rzecz by mieć, żeby mieć, bo seryjne zawieszenie jest bardzo dobre jeśli tylko wprowadzi się kilka poprawek, ale to tylko moje zdanie
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
Andrews_poz pisze:
I jak ...? Będzie piwo ...?
- Załączniki
-
- tył2.jpg (33.11 KiB) Przejrzano 4000 razy
-
- tył1.jpg (67.18 KiB) Przejrzano 4000 razy
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Będzie ! A jakże. Dosc hardkorowa opcja jednakowoz.
Myslalem raczej o jednej poprzeczce i do tefo te 'zastrzaly'.
Jeszcze jedno - ten niebieski wahacz to jakies cudo ? EDIT - no wlasnie cos mi tu nie pasi (ze stronami).
Dzisiaj przybyli kurierzy w liczbie gromadnej, wiec wklejam fotki - takie cus bedzie w srodku.
Pozdrawiam !
Myslalem raczej o jednej poprzeczce i do tefo te 'zastrzaly'.
Jeszcze jedno - ten niebieski wahacz to jakies cudo ? EDIT - no wlasnie cos mi tu nie pasi (ze stronami).
Dzisiaj przybyli kurierzy w liczbie gromadnej, wiec wklejam fotki - takie cus bedzie w srodku.
Pozdrawiam !
- Załączniki
-
- 3.jpg (46.99 KiB) Przejrzano 3984 razy
-
- 2.jpg (47.8 KiB) Przejrzano 3984 razy
-
- 1.jpg (50.5 KiB) Przejrzano 3984 razy
- Bankowy
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Zegar zacny
- Gibki Staruszek
- Maniak
szpaner jeden .......................................................................
-
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Gibki...ktoś się nie bał i Ci podłogę w bagażniku zaje****
- Gibki Staruszek
- Maniak
AleXander pisze:Gibki...ktoś się nie bał i Ci podłogę w bagażniku zaje****
...proszę .... to nie moja .... padam ....