Sprężarka w Mini ?
Moderator: flapjck1
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Sprężarka w Mini ?
Witam,
Uprzejmie pytam czy ktos z forumowiczow mial jakies doswiadczenia (pozytywne albo negatywne) z mini z zamontowana sprezarka (superchargerem).
Kazde info sie przyda, z gory dzieki.
Uprzejmie pytam czy ktos z forumowiczow mial jakies doswiadczenia (pozytywne albo negatywne) z mini z zamontowana sprezarka (superchargerem).
Kazde info sie przyda, z gory dzieki.
Most sports only need one ball. Mine takes both.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Re: Sprężarka w Mini ?
Czyzbym planowal pierwsze w kraju mini ze sprezarka ?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Czyli jednak cos wiesz...Na pewno sie nie chcesz podzielic choc troche ?
Na theminiforum temat dosc banalnie potraktowany, choc swoj dzial ma.
Nieledwie moznaby wywnioskowac z tego co sie czyta,ze to jest bolt on i jedziemy ile dala fabryka...Z doswiadczenia z doladowanymi silnikami wiem jednak ze to troszke zbyt optymistyczne podejscie. Pytanie moje brzmi przede wszystkim dlaczego tak malo osob sie za temat zabiera skoro to naprawne spory gain w mocy ? Jak pokazal przyklad jednego z forumowiczow nawet zastosowanie ekstremalnie drogiej glowicy ardena i weberow (za siano przekraczajace wielokrotnie koszta sprezarki i wzmocnienia bebechow) oraz rozwiercenie silnika do granic (i zmniejszenie jego zywotnosci) dalo tylko 100 koni.
To 'tylko' moze brzmi bunczycznie, ale 1275 z doladowaniem wyciaga bez problemu 125 i mam doniesienia o autach z przebiegami po 40 tys mil bez awarii...
Gdzie jest haczyk ?
Na theminiforum temat dosc banalnie potraktowany, choc swoj dzial ma.
Nieledwie moznaby wywnioskowac z tego co sie czyta,ze to jest bolt on i jedziemy ile dala fabryka...Z doswiadczenia z doladowanymi silnikami wiem jednak ze to troszke zbyt optymistyczne podejscie. Pytanie moje brzmi przede wszystkim dlaczego tak malo osob sie za temat zabiera skoro to naprawne spory gain w mocy ? Jak pokazal przyklad jednego z forumowiczow nawet zastosowanie ekstremalnie drogiej glowicy ardena i weberow (za siano przekraczajace wielokrotnie koszta sprezarki i wzmocnienia bebechow) oraz rozwiercenie silnika do granic (i zmniejszenie jego zywotnosci) dalo tylko 100 koni.
To 'tylko' moze brzmi bunczycznie, ale 1275 z doladowaniem wyciaga bez problemu 125 i mam doniesienia o autach z przebiegami po 40 tys mil bez awarii...
Gdzie jest haczyk ?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
sprezarka jest ciezka do upchniecia w roundnose
w clubmanie nie ma tego klopotu
poza tym w lhd jest to trudniejsze niz w rhd ze wzgledu na pompe sprzegla i ew. hamulcowa wchodzaca w kolizje z kompresorem
aha wydaje mi sie ze jesli kompresor to i wtrysk - latwiej to wystroic na jakims standalone
sprezareczka to jesli dobrze pamietam eaton m65
jesli cos zle to mnie saint poprawi
w clubmanie nie ma tego klopotu
poza tym w lhd jest to trudniejsze niz w rhd ze wzgledu na pompe sprzegla i ew. hamulcowa wchodzaca w kolizje z kompresorem
aha wydaje mi sie ze jesli kompresor to i wtrysk - latwiej to wystroic na jakims standalone
sprezareczka to jesli dobrze pamietam eaton m65
jesli cos zle to mnie saint poprawi
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Silnik w zasadzie bebechy bedzie mial nowe, blok lekki szlif, wal nowy.
Polerowanie wchodzi w gre jak najbardziej.
Pieniadze pieniedzmi, ustalam tylko w co je wlozyc zeby nie trzeba bylo co 5 tysiecy silnika otwierac ?
Co do tych 40tys mil, to pomylka mialo byc 14 tysiecy (Zrodlo - http://www.theminiforum.co.uk/forums/in ... pic=122746) Nie mam wszak powodu by nie wierzyc w to. W zasadzie mnie jednak ten problem nie dotyczy, bo pewnie za 5 lat to taki przebieg mi sie trafi w miniaku.
Przech*je na theminiforum twierdza,ze skrzynia jak drop gear prostozebny bedzie i szpera to wytrzyma sporo. (Zrodlo - http://www.theminiforum.co.uk/forums/in ... pic=133713 ).
Widze,ze atmosfera jest na zasadzie - nie rob bo sie nie uda A ja lubie udowadniac,ze sie uda Wszystko kwestia odpowiedniego przygotowania odpowiednich komponentow z odpowiednich materialow.
Sa auta ktore na seryjnych blokach duzo mniej nadajacych sie do modow niz mini robia 300% mocy i jezdza nimi ludzie codzien do pracy Kwestia dobrej pracy i nie ciecia po jakosci.
Tak czy siak dzieki za koment.
pzdr
Polerowanie wchodzi w gre jak najbardziej.
Pieniadze pieniedzmi, ustalam tylko w co je wlozyc zeby nie trzeba bylo co 5 tysiecy silnika otwierac ?
Co do tych 40tys mil, to pomylka mialo byc 14 tysiecy (Zrodlo - http://www.theminiforum.co.uk/forums/in ... pic=122746) Nie mam wszak powodu by nie wierzyc w to. W zasadzie mnie jednak ten problem nie dotyczy, bo pewnie za 5 lat to taki przebieg mi sie trafi w miniaku.
Przech*je na theminiforum twierdza,ze skrzynia jak drop gear prostozebny bedzie i szpera to wytrzyma sporo. (Zrodlo - http://www.theminiforum.co.uk/forums/in ... pic=133713 ).
Widze,ze atmosfera jest na zasadzie - nie rob bo sie nie uda A ja lubie udowadniac,ze sie uda Wszystko kwestia odpowiedniego przygotowania odpowiednich komponentow z odpowiednich materialow.
Sa auta ktore na seryjnych blokach duzo mniej nadajacych sie do modow niz mini robia 300% mocy i jezdza nimi ludzie codzien do pracy Kwestia dobrej pracy i nie ciecia po jakosci.
Tak czy siak dzieki za koment.
pzdr
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Aha - co do kompresora i wtrysku to trudno sie nie zgodzic. W zasadzie to ja bardzo lubie standalony, ale uparlem sie, ze ma byc klasycznie i bedzie HIF44. Jest gdzies pewien czlowiek co to twierdzi,ze strojenie tego mu niestraszne jak sie sprawdzi to dam namiar
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Nie ma zadnych przeslanek wg ktorych moj setup mialby nie dac rady do tego co planuje (mam na mysli skrzynie). Proste zeby to podobno parodia, a nie slyszalem zeby ktos 5biegowego KADA ladowal do sprezarki. Ale jak trzeba bedzie to moze byc i KAD
Aha - a o gatkach wspomne mechanilkowi.
Aha - a o gatkach wspomne mechanilkowi.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Polecam sobie obczaic specyfikacje miniakow ze sprezarkami u brytoli. Jak znajdziesz kogos z klowa skrzynia na ulice to blagam Cie - podziel sie. Chce poznac tego czlowieka
Klowa skrzynie juz mam. I nie chce drugiej;)
Klowa skrzynie juz mam. I nie chce drugiej;)
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Klowa mam i caly czas uzywam. Nie pisalem ze w mini Darek, ja jakies tam informacje mam o motoryzacji...ze skrzynia...ze kola...ze to nie do miasta Mini buduje na ulice i to juz mowilem od dawna....nie kminie co jest niejasne
EDIT - z walkiem oczywiscie pomylka (jest 274).
EDIT - z walkiem oczywiscie pomylka (jest 274).
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Zapamietam, dzieki za pogawedke.
Aha - i dobranoc
Aha - i dobranoc
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
ja zauwazylem ze czesto ludzie myla skrzynie z prostymi zebami ze skrzynia klowa...
generalnie skrzynia w mini ( seryjna z dyfrem xpinem ) u mnie jak na razie wytrzymala kilka tysi km z silnikiem o mocy okolo 70 KM, pora w nia zajrzec teraz
generalnie skrzynia w mini ( seryjna z dyfrem xpinem ) u mnie jak na razie wytrzymala kilka tysi km z silnikiem o mocy okolo 70 KM, pora w nia zajrzec teraz
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Andrews_poz pisze:Aha - co do kompresora i wtrysku to trudno sie nie zgodzic. W zasadzie to ja bardzo lubie standalony, ale uparlem sie, ze ma byc klasycznie i bedzie HIF44. Jest gdzies pewien czlowiek co to twierdzi,ze strojenie tego mu niestraszne jak sie sprawdzi to dam namiar
chyba troche nie zagra podcisnieniowy gaznik w cisnieniowym układzie.
chyba ze zwykly gaznik przed kompresorem , ale nie wiem jak to bedzie dzialac
rozwiazanie to jakis solex dis 32 (chyba 32)
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
flapjck1 pisze:ja zauwazylem ze czesto ludzie myla skrzynie z prostymi zebami ze skrzynia klowa...
Tobie 2 razy czy trzy poszedł silnik a skrzynia dalej ta sama
Pozatym to jest Eaton M45 a nie 65, 65-tka jest za duża. Jest jeszcze fajna SC12 i SC14 z 4AGZE Toyoty , oraz ciekawe AMR300 i AMR500 z subarki.
Wtrysk jest łatwiejszy do zestrojenia, ale czemu w takim razie dziesiątki miniakowych turbolotów dalej gania na gaźnikach? Jest haczyk.
Z tego co JA wiem, to nie jest pierwszy projekt, ale czego to ludzie nie mówią i nie robią po pijaku... .
Konrad, to prawdopodobnie będzie podciśnieniowy układ to raz, a dwa, jest wersja hiff44 uszczelniana. (zresztą tak jak i Solexa 40 z lotusa Esprit)
Zawodowy Szyderca
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Saint mnie wyprzedził z tym podciśnieniem.
Będzie grało
Będzie grało
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
u Czarka przy 100KM i 140Nm skrzynia seryjna wybuchła a przy standartowej mocy tez wybucha bo kilka robiłem