felgi ??do mini?? nadaja sie??

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

konsi18

Post autor: konsi18 »

Witam mam takie pytanko:) czy felgi stalowe które są na fotce nadawać sie będą do mini??rozstaw śrub to 4x100 r13", opony to 175/50/R13.
Wiem że w mini są szerszerozstawy śrub niż 4x100 i z tym związane kolejne pytanie czy można założyć takie felgi??-jak można przerobić felgi aby pasowały do mini
Załączniki
869254438.jpg
869254438.jpg (107.74 KiB) Przejrzano 1742 razy
Marci-n

Re: felgi ??do mini?? nadaja sie??

Post autor: Marci-n »

mini ma rozstaw 4x4cala można albo kupić adapter albo na stałe przerobić rozstaw śrub. W ostateczności można przy odnowie felg zmienić w samych felgach rozstaw śrub, co w przypadku tych felg nie powinno byc problemem. Przerabiać miniaka nie polecam. Zostaje adapter jeszcze, ale nie wiem jak z dostępnością.
konsi18

Zapomniałem jeszcze dopisać inne dane tych felg ET 25/RT-13/70410/ZJX13CH. Nie wiem dokładnie o co chodzi z tym ET i czy się one nadają do mini?
Awatar użytkownika
Bankowy
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Bankowy »

Raczej nie.
Pseudospecjaliści będą zalecali Ci zostosowanie nakrętek/śrub pływających, "twardziele" będą radzić, żebyś założył te felgi i normalne nakrętki do nich. Nikt, kto zna choć podstawy mechaniki, miał do czynienia z rozkładem naprężeń lub widział urwaną śrubę (prawidłowo dobraną do felgi) na skutek przykręcenia kluczem pneumatycznym "na chama" - nie doradzi Ci, żebyś montował te felgi do Mini.

Jedyne wyjście - zastosować flansze dystansowe zmieniające rozstaw śrub. Prawdopodobnie będziesz musiał takie flansze dorobić. Ze względu na masy nieresorowane, najlepiej by takie flansze były wykonane z duralu (lub podobnego materiału), fajnie gdyby były jeszcze odelżone i do tego wyważone.

Powodzenia!
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Konrad K_2 »

najrozsadniej to piaste przerobic na 2 rozstawy

znam ludzi którzy wszadzili taki rozstaw do mini - problem w tym ze mini nie ma zadnej czeci centrującej to koło.
Awatar użytkownika
monsterk
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: monsterk »

Najlepiej jak dasz sobie spokój z tymi kołami, jedyne wyjście to dystans. Jak dla mnie to gra niie warta świeczki bo felgi nie są już w idealnym stanie, a opony również nie są idealne, są tam nawet pirelli P7F a to już zabytek i dawno nie robiony. Najlepiej jka uzbierasz kasę i kupisz nowy komplet kół dedykowany do mini
konsi18

nom i chyba tak zrobie ze sie wstrzymam i kupie jakies sloneczka ale używki bo mnie na nowe nie stac:( na takie kola moge przeznaczyc do 800zl najlepiej juz z oponami:) ale jak by ktoś sie interesował tymi kołami to mam nr do ich właściciela:) dzieki za pomoc :)POZDRAWIAM:)
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

jakis phillips
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: markfive »

konsi18 pisze:...rozstaw śrub to 4x100...czy można założyć takie felgi?
Nic dodać. Nic ująć. Argumenty przedstawione w dyskusji są jednoznaczne. 100 mm a 101,6 mm to "prawie to samo". Ale w tym przypadku to "prawie" robi kolosalną różnicę.

Nie można zakładać !
Szpilki kół zastosowane w mini wymagają zachowania maksimum ostrożności nawet przy dokręcaniu fabrycznych nakrętek przy prawidłowym rozstawie. Zdarza się że urywają się gdy są dokręcane na siłę. Piasty w mini nie mają kołnierza centrującego felgę tak jak na przykład metro. Przy innym rozstawie otworów felgi szpilki mogą krzywić się w dowolnym kierunku nie zawsze idealnie centrycznie do środka chociaz i tak każde skrzywienie jest już niebezpieczne i niedopuszczalne.

Nie wypowiadam się na temat specjalnych i wykonanych zgodnie ze sztuką pierścieni dystansowych. Odpowiedż skierowana jest głównie do wszystkich amatorów szybkiej i prostej zamiany felg na inne dowolne dostępne a nie przeznaczone do mini.
ponick

Post autor: ponick »

znam asa, ktory zalozyl felunek na mini o unnym rozstawie otworow wzgledem srub...efekt chyba oczywisty...
ODPOWIEDZ