Przyczepa/laweta pod mini
Moderator: flapjck1
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Przyczepa/laweta pod mini
jakie sa opcje kupienia/ zrobienia przyczepy pod mini zeby móc ją ciągnąc na kategorii B?
Re: Przyczepa/laweta pod mini
ładowność do 1000 kg i można wozić na kat. B (tzn. bez dodatkowych uprawnień.)
Ostatnio zmieniony 28 sty 2010, 20:50 przez liczi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
prawnie ja wiem jak to wygląda ale czy jedna oś wystarczy na 660 kilowe mini i czy wtedy znajde jednoosiową przyczepe ważącą na tyle mało i mającą tak duża ładowność, no i nie jest konieczna jedna oś na 2 osiówce tez moge latać na B byle lekka i ładowna była
- macko
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: mini
- Kontakt:
Hej. Dowiadywałem się w tym temacie u jednego z producentów i... nie wygląda to różowo, tzn, na kat. B (zgodnie z prawem) się nie da.
Chodzi o to, że Kierowca Kat. B jest ograniczony DMC (Dopuszczalną Masą Całkowitą) czyli przyczepy+tego co na niej do 750 kg. Wtedy przyczepka jest rejestrowana jako lekka i taka może być "ciągana" przez kierowcę z Kat B. A że mini będzie ważył te swoje 650 kg, a przyczepka też musi swoje ważyć - między 200 a 300 kg, to jak widzicie już przekraczamy DMC lekkiej przyczepki. Na przyczepkę ciężka potrzebne są już uprawnienia.
macko
Chodzi o to, że Kierowca Kat. B jest ograniczony DMC (Dopuszczalną Masą Całkowitą) czyli przyczepy+tego co na niej do 750 kg. Wtedy przyczepka jest rejestrowana jako lekka i taka może być "ciągana" przez kierowcę z Kat B. A że mini będzie ważył te swoje 650 kg, a przyczepka też musi swoje ważyć - między 200 a 300 kg, to jak widzicie już przekraczamy DMC lekkiej przyczepki. Na przyczepkę ciężka potrzebne są już uprawnienia.
macko
maćko
- Sadam
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
nie do konca, przepisy są różnie interpretowane, jest też takie podejście, że zestaw nie może przekraczać 3,5t czyli tego co normalnie można na kat. B jeździć, 3,5t to w tym wypadku DMC obu pojazdów razem, a ponadto DMC przyczepy nie może być większe niż masa własna auta ciągnącego
czyli jest możliwość ciągnięcia autem powiedzmy 1400kg przyczepy o DMC=1400kg pod warunkiem, że DMC auta nie będzie większe niż 2100kg
i nie istotne jest tu czy przyczepa ma jedną czy dwie osie
kiedyś temat zgłębiałem, ale na chwilę obecną nie wiem które dokładnie należy stosować, może warto przedzwonić na Policję i się dowiedzieć
a inna sprawa, że B+E to bardzo przydatna opcja, ale tutaj też oczywiście trzeba się trzymać przepisu DMC przyczepy nie większa niż masa własna auta
czyli jest możliwość ciągnięcia autem powiedzmy 1400kg przyczepy o DMC=1400kg pod warunkiem, że DMC auta nie będzie większe niż 2100kg
i nie istotne jest tu czy przyczepa ma jedną czy dwie osie
kiedyś temat zgłębiałem, ale na chwilę obecną nie wiem które dokładnie należy stosować, może warto przedzwonić na Policję i się dowiedzieć
a inna sprawa, że B+E to bardzo przydatna opcja, ale tutaj też oczywiście trzeba się trzymać przepisu DMC przyczepy nie większa niż masa własna auta
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas

- macko
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: mini
- Kontakt:
tak. ale tu chodzi o kwestię zarejestrowania przyczepy. Jeżeli zostanie zarejestrowana jako ciężka, DMC powyżej 750kg to ponoć wymagane są uprawnienia B+E (do tego przyczepa musi przechodzić przeglądy okresowe).
Jak ktoś ma chwilę to niech zgłębia temat i wrzuca wyniki. Jestem żywo zainteresowany.
maciek
Jak ktoś ma chwilę to niech zgłębia temat i wrzuca wyniki. Jestem żywo zainteresowany.
maciek
maćko
LUDZIE co za głupoty mówicie! NIE ma czegoś takiego jak przyczepa jednoosiowa dwuosiowa to jest nieistotne. Poczytajcie przepisy. Interpretacja jest chociażby tutaj http://www.motofakty.pl/artykul/kategoria_b.html
Na kategorię B można mieć auto 3500kg i przyczepę 750kg lub auto 1500kg z całkowitą masą 2000kg, które może ciągnąć przyczepę maksymalnie własnej masy czyli 1500kg co daje 3500kg i jest to zgodne z prawem. Mówicie o STARYCH przepisach. W całym internecie są brednie odnośnie ciągnięcia przyczepy. Kiedyś sąd na prośbę KGP wydał interpretację istniejących przepisów. B+E trzeba mieć np jeżeli auto ma 2000kg i przyczepa 2000kg, ale na B można poruszać się zespołem pojazów o łącznej masie do 3500kg i jest to jasno zapisane. KONIEC KROPKA.
Na kategorię B można mieć auto 3500kg i przyczepę 750kg lub auto 1500kg z całkowitą masą 2000kg, które może ciągnąć przyczepę maksymalnie własnej masy czyli 1500kg co daje 3500kg i jest to zgodne z prawem. Mówicie o STARYCH przepisach. W całym internecie są brednie odnośnie ciągnięcia przyczepy. Kiedyś sąd na prośbę KGP wydał interpretację istniejących przepisów. B+E trzeba mieć np jeżeli auto ma 2000kg i przyczepa 2000kg, ale na B można poruszać się zespołem pojazów o łącznej masie do 3500kg i jest to jasno zapisane. KONIEC KROPKA.
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
ok
to mój samochód ciągnący ma:
1466 kg masy własnej i 1600 kg masy całkowitej z przyczepą
czyli swobodnie moge szukać przyczepy o masie własnej ok 900 kg?
to mój samochód ciągnący ma:
1466 kg masy własnej i 1600 kg masy całkowitej z przyczepą
czyli swobodnie moge szukać przyczepy o masie własnej ok 900 kg?
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Cięzka od lekkiej różni się tylko tym, że ta pow. 750kg musi mieć hamulec najazdowy (ilość osi nieistotna).macko pisze:tak. ale tu chodzi o kwestię zarejestrowania przyczepy. Jeżeli zostanie zarejestrowana jako ciężka, DMC powyżej 750kg to ponoć wymagane są uprawnienia B+E (do tego przyczepa musi przechodzić przeglądy okresowe).
maciek
DMC zespołu nie może przekraczać 3500kg. Zakładając, że Mini waży w zależności od wersji 650-750kg należy zakupić przyczepę o ładowności 800-1000kg. Typowy Niewiadów, który ma ładowność 1000kg waży 400kg czyli DMC=1400kg.
Jest tu jeszcze jeden "haczyk" - auto musi być przystosowane do ciągnięcia takiej przyczepy (O.1 rubryka w dowodzie rejestracyjnym) + rubryka F.1 DMC auta. Suma tych dwóch nie może przekraczać 3500kg.
W Polsce różnica w DMC przyczepy a zapisem w dowodzie rej. (ok. 200kg) jest podczas kontroli drogowej raczej nieistotna, za granicą już bardzo i grożą za to surowe konsekwencje finansowe.
Przykładowe DMC przyczep w autach:
FIAT Doblo 1,9JTD - 1000kg
FIAT Multipla 1,9JTD - 1300kg
Ford Focus 1,8TdCi - 1200kg
JEEP GC 4,7 - 2500kg ( w USA 3500kg )
Trzy pierwsze można eksploatować z przyczepami o takich DMC na kat. B
JEEP moze ciągnąć przyczepę o DMC 730kg na kat. B a powyżej już trzeba mieć E.
Reasumując trzeba wiedzieć jaka przyczepa do jakiego auta jeżeli się ma tylko kat. B
lub zrobić kat. E i wtedy nie ma problemów.

- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
O1 w dowodzie mam 1600kg a dopuszczalna masa całkowita zestawu pojazdów 3570 kg
wiec wychodzi ze idealnie
teraz kwestia wyboru odpowiedniej przyczepy i przerobienia na małą lawetke
Jakies sugestie?
wiec wychodzi ze idealnie
teraz kwestia wyboru odpowiedniej przyczepy i przerobienia na małą lawetke
Jakies sugestie?
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Wychodzi idealnie przy DMC przyczepy 1500kg.
Przyczepa 3x1,5m i ciągniesz miniaka. Jedyne co musisz dorobić jeżeli nie będzie to laweta -najazdy.
Przyczepa 3x1,5m i ciągniesz miniaka. Jedyne co musisz dorobić jeżeli nie będzie to laweta -najazdy.

- LUPER
- Zarząd
- Posiadane auto: mini i MINI
Ten temat też dość długo rozeznawałem i wygląda to tak jak piszą: SADAM, MARCI-N i SE7VEN.
Dla ciebie Konrad optymalna przyczepa nie może przekraczać DMC 1530kg i mieścisz się w kat B, czyli tak jak pisze se7ven
Ja osobiście mam samochód który ma:
O1=1500kg (DMC przyczepy z hamulcem najazdowym)
F1=2260kg (DMC pojazdu)
Czyli ja mogę mieć przyczepę o DMC max 1240kg aby łapać się na katB, ale jestem w tej komfortowej sytuacji że mam E do B i teraz mogę ciągnąć przyczepę tak jak w dowodzie czyli 1500kg.
Jak by ktoś pytał co daje E do B to to że w najbardziej sprzyjających warunkach DMC zestawu pojazdów (sam. + przyczepa) może wynieść 7ton przy założeniu że DMC przyczepy jest mniejsze bądź równe pojazdowi który ją ciągnie
Przy kat B jest możliwość by zestaw pojazdów przekroczył DMC 3,5t, a no taki że za np busem o wadze DMC do 3,5tony można ciągnąć przyczepę do 750kg
Co do przyczep to znalazłem firmę która robi przyczepy/lawety na zamówienie,
jeszcze co prawda nie wycenili mojego projektu ale postaram się do nich zadzwonić i przypomnieć, jak uzyskam od nich info to napiszę
Na razie to znalazłem nową lawetę jednoosiową do 1,5t za 6500zł
Dla ciebie Konrad optymalna przyczepa nie może przekraczać DMC 1530kg i mieścisz się w kat B, czyli tak jak pisze se7ven
Ja osobiście mam samochód który ma:
O1=1500kg (DMC przyczepy z hamulcem najazdowym)
F1=2260kg (DMC pojazdu)
Czyli ja mogę mieć przyczepę o DMC max 1240kg aby łapać się na katB, ale jestem w tej komfortowej sytuacji że mam E do B i teraz mogę ciągnąć przyczepę tak jak w dowodzie czyli 1500kg.
Jak by ktoś pytał co daje E do B to to że w najbardziej sprzyjających warunkach DMC zestawu pojazdów (sam. + przyczepa) może wynieść 7ton przy założeniu że DMC przyczepy jest mniejsze bądź równe pojazdowi który ją ciągnie
Przy kat B jest możliwość by zestaw pojazdów przekroczył DMC 3,5t, a no taki że za np busem o wadze DMC do 3,5tony można ciągnąć przyczepę do 750kg
Co do przyczep to znalazłem firmę która robi przyczepy/lawety na zamówienie,
jeszcze co prawda nie wycenili mojego projektu ale postaram się do nich zadzwonić i przypomnieć, jak uzyskam od nich info to napiszę
Na razie to znalazłem nową lawetę jednoosiową do 1,5t za 6500zł
Mini Cooper 1,3 93r - czerwony
Mini Cooper 1,3 90r - granatowy
Mini Clubman estate 1,3 81r - srebrny
MIni Clubman cooper 1,6D 10r - hot chocolate
Mini Cooper 1,3 90r - granatowy
Mini Clubman estate 1,3 81r - srebrny
MIni Clubman cooper 1,6D 10r - hot chocolate
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
JAKIS LINK / KONTAKT?LUPER pisze:Na razie to znalazłem nową lawetę jednoosiową do 1,5t za 6500zł
ja znalazłem takie do przebudowy
http://www.przyczepy.gda.pl/towarowe/to ... lawety.php
WitamKonrad K_2 pisze:JAKIS LINK / KONTAKT?LUPER pisze:Na razie to znalazłem nową lawetę jednoosiową do 1,5t za 6500zł
ja znalazłem takie do przebudowy
http://www.przyczepy.gda.pl/towarowe/to ... lawety.php
Jestem producentem przyczep samochodowych. Jeśli jest Pan w dalszym ciągu zainteresowany lawetą pod mini proszę o kontakt: e-mail: przyczepy@zppt.pl . Na stronie internetowej można znaleźć wiele zdjęć przyczep które wykonaliśmy: www.zppt.pl
Pozdrawiam
Informacje o DMC
A na tej stronie można znaleźć informacje o DMC [url=http://giełdaprzyczep.pl]przyczepy samochodowe[/url]