Mini 1991 skrzynka bezpeczników - schemat?

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

kamini

Mini 1991 skrzynka bezpeczników - schemat?

Post autor: kamini »

Skrzyneczka była czyszona i odpitęta i teraz ktore kabelki z którmi? Bo chyba coś źle podłączone bo aku sie rozładowuje po 2 godzinach

A jest tam jakis kabelek na którym jest bezpiecznik i on robi za jakś pętle jakby zwarcie tak było wcześniej ale coś mi nie pasuje.

I może kabelki "nie do pary" podłączone

Ma ktoś jakiś schemat?
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Mini 1991 skrzynka bezpeczników - schemat?

Post autor: markfive »

kamini pisze:...Ma ktoś jakiś schemat?

Ma ! - opis jaki jest Ci potrzebny znajdzieszw tym miejscu
kamini

O Super! Dziękuję!

a u mnie miedzy 3-4 na zewnętrznych wsuwkach jest równolegle podłaczony bezpiecnzik chyba15 albo 20 A po co on tam?
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

kamini pisze:...między 3-4 na zewnętrznych wsuwkach jest równolegle podłaczony bezpiecznik chyba15 albo 20 A po co on tam?

Prawdopodobnie jest to zdublowane zabezpieczenie. Powodu nie znam. Może orginalny bezpiecznik często się przepalał, może ma kiepski styk na mocowaniu i raz łączył raz nie i ktoś zabezpieczył to dodatkowym obejściem.
Prawidłowo dla 3-4; bezpiecznik 25 A - zabezpiecza sygnał dźwiękowy, sygnał świetlny, sygnalizator niesprawności układu hamulcowego. Działanie niezależne od wyłącznika zapłonu.
Aby sprawdzić co jeszcze zabezpiecza w Twoim samochodzie trzeba wyjąć ten bezpiecznik oraz odłączyć ten dodatkowy i sprawdzić co przestało po tym zabiegu działać. Moze były jakieś zmiany w instalacji i coś gdzieś dalej jest podpięte pod ten sam obwód. Co, tego nie wiem. Może radio ?
kamini

Jakoś w ostatnich dniach strasznie zaczął grzać się bezpiecznik 2 od dołu, aż skrzyneczka zaczęła się podtapiać i grzeje się też włacznik świateł, bo bez tego bezpecznika nie ma świateł i nie działa obrotomierz, co się może dziać?

Może grzeje się już od momentu czyszczenia skrzyneczki ale nie zostało wczesniej zauwazone, no i wtedy było -20 a nie -2
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

problemy z instalacja elektryczną - mini classic

Na drugim bezpieczniku od dołu prawidłowo powinno być:
dmuchawa ogrzewania, wycieraczki, spryskiwacz szyby, radio. Działanie przy zwolnionej blokadzie kierownicy lub włączonym zapłonie

Światła nie mają nic wspólnego z tym bezpiecznikiem. Spróbuje jeszcze dokładnie przejrzeć schemat rocznika bo tylko tyle mogę na odległość. Jak bedę miał jakieś dodatkowe info dam znać.
kamini

Z lewym poborem nie ma problemu bo aku trzyma ladnie nawet po kilka dniach, tyle że ten bezpeicnzik się grzeje, może przelączyć kabelki do swiatel nizej albo wyzej? bo akurat do drugiego od dolu są podlczone 4 wsuwki, a skrzyneczka teraz jest nowa zalozona i nowe wsuwki te ktore byly mocno zasniedziale.
Kermitt

Post autor: Kermitt »

Czołem! Ma ktoś może elektroniczną wersję schematu instalacji elektrycznej do mini SPI 1994?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

poszukaj czegos co sie nazywa "RAVE" jest gdzies na forum roverki.pl podlinkowane
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
mazak234

Post autor: mazak234 »

flapjck1 pisze:poszukaj czegos co sie nazywa "RAVE" jest gdzies na forum roverki.pl podlinkowane

http://www.roverki.pl/modules.php?op=mo ... echnika#30
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Kermitt pisze:Czołem! Ma ktoś może elektroniczną wersję schematu instalacji elektrycznej do mini SPI 1994?

Odbierz pocztę ze swojego maila. Masz tam pdf z interesującym tematem całościowym. Niestety schemat, który Cię interesuje musisz odczytac sobie sam z fragmentów tam zamieszczonych. Nie ma jednego schematu tylko i wyłącznie dla mini SPI rocznik 94. Przynajmniej ja do takiego nie dotarłem. Ostatnie lata produkcji mini są niezwykle skąpo udokumentowane z powodu niewielkiej ilościowo produkcji.

Powodzenia w odczytywaniu życzę :grin:
Kermitt

Post autor: Kermitt »

Wielkie dzięki! Pozdrawiam!
kamini

Re: problemy z instalacja elektryczną - mini classic

markfive pisze:Na drugim bezpieczniku od dołu prawidłowo powinno być:
dmuchawa ogrzewania, wycieraczki, spryskiwacz szyby, radio. Działanie przy zwolnionej blokadzie kierownicy lub włączonym zapłonie

Światła nie mają nic wspólnego z tym bezpiecznikiem. Spróbuje jeszcze dokładnie przejrzeć schemat rocznika bo tylko tyle mogę na odległość. Jak bedę miał jakieś dodatkowe info dam znać.

No i wychodzi na to ze jak oepnei sie ten jeen kabelek to przestaje dzialac dmuchawa i swiatla, wiec swiatla ewientnie sa do neigo podlaczone, i dzialaja tylko po przekreceniu kluczyka, bez stacyjki swiatla nie dzialaja, czyli cos musi byc w kabinie naknocone?

Bo jakos prze wymiana skrzyneczki bezpiecznikowej swiatla chyba dzialaly zawsze, nawet bez stacyjki, ale os tam pod desk rozdzielcza tez bylo grzebane, bo deska byla sciagana zeby sie dostac do wlotow powietrza

ta tak sie grzeje ten bezpiecnzik ze nie wiem czy instalacja miedziana sie nei przegrzeje i kable sie nie spala...

aha a zarowki H4 bo jak byly w zeszlym roku takie bulwy wsazone to prawie nie swiecily
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: problemy z instalacja elektryczną - mini classic

kamini pisze:...swiatla ewientnie sa do neigo podlaczone, i dzialaja tylko po przekreceniu kluczyka, bez stacyjki swiatla nie dzialaja, czyli cos musi byc w kabinie naknocone?
...tak sie grzeje ten bezpiecnzik ze nie wiem czy instalacja miedziana sie nei przegrzeje i kable sie nie spala...
...aha a zarowki H4

I tu masz gotową odpowiedź. Po pierwsze w fabrycznej instalacji światła świecą bez kluczyka. Jest to obwód niezależny. Czasami komuś wydaje się, że aby nie zapominać o włączaniu świateł i wyłączaniu po opuszczeniu auta wystarczy przepiąć kabelek w instalacji w inne miejsce. To poważny błąd - światła a szczególnie reflektory stanowią bardzo duże obciążenie, jeszcze większe po zastosowaniu żarówek halogenowych (moc niby taka sama w W ale większy pobór prądu).
Po drugie na tym samym obwodzie jeszcze dwa kolejne mocno obciążające instalację odbiorniki to dmuchawa i wycieraczki.
Aż trudno uwierzyć, że kable jeszcze się nie zesmażyły i nie czuć w samochodzie spalonej izolacji.

W instalacji mini przed SPI i w starszych modelach napięcie na światła podawane jest bezposrednio z zacisku "plus" na rozruszniku grubym brązowym przewodem bez zadnych zabezpieczeń "po drodze" do głównego przełącznika klawiszowego na środku deski. Stamtąd jednym przewodem na tzw. pozycyjne i tam jest zabezpieczenie. Drugim przewodem na przełącznik krótkie długie przy kierownicy po lewej i dalej do przodu niebieski z białym paskiem i niebieski z czerwonym. Na tych przewodach po drodze są tzw bezpieczniki liniowe. I tak to powinno być.
kamini

A tam pod deską te kable od świateł są na jakies wtyczki czy bezpośrednio do włącznika idzie do bezpiecznika? Bo jak pod desk sa na jakies takie wtyczki jak pod dywanem, to moze cos przypadkiem jest zle podłączone, albo takie wtyczki sa tez gdzies kolo zbiorniczka plynu od "wspomagania" sprzegla - w tym miejscu sa jakies o lamp?
ODPOWIEDZ