Lampy MKII w budzie MKIV

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
Austin
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper SPI
Kontakt:

Lampy MKII w budzie MKIV

Post autor: Austin »

Witam!

Mam pytanie do osób, które dokonały takowej zmiany albo próbowały.
Bo teoretycznie wydawało mi się, że się da ale po wstępnej przymiarce już nie jestem taki tego pewny...

Pozdrawiam
I o to chodzi, i o to chodzi...
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Lampy MKII w budzie MKIV

Post autor: markfive »

Austin pisze:...pytanie do osób, które dokonały takowej zmiany albo próbowały.
Zakładam, że pisząc lampy MkII masz na myśli pierwsze "duże" lampy "prostokątne" bez świateł cofania.
Otóż nie ma żadnego problemu z zamianą na takie lampy nawet w budzie ostatniej serii. Trzeba mieć w komplecie oryginalne "kształtowe" podkładki gumowe do tych lamp. Kostki elektryczne do połączenia z instalacją będą wymagać dostosowania do istniejacej w samochodzie.
Zasadnicza róznica polega na sposobie mocowania lamp "od wewnątrz bagażnika" Lampy MkII miały mocowanie przy pomocy "łapek /obejm" dociskanych nakrętkami jak w nowszych. Łapki te jednak były elementem osobnym nie połączonym na stałe z karoserią.

W nowszych modelach z lampami MkIII i wyzej do MkVI łapki / obejmy przyspawane są na stałe i posiadają kształt i rozstaw otworów dostosowany do nowego typu lamp.

I to cała filozofia. Łapki / obejmy mozna sobie dorobić z kawałka wąskiego płaskownika o grubości 2 - 3 mm
_michal_
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: _michal_ »

w którymś Mini Magazynie z zeszłego roku jest opis modyfikacji ze zdjeciami krok po kroku - jutro zrobie zdjęcie i wrzuce tutaj
a "real mini" is definitely not big, plastic and german
MaCk_Willys

Post autor: MaCk_Willys »

U mnie, buda z 86 lampy mk2 weszły bez najmniejszych problemów na standarodwe mocowania lamp mk3. Oczywiście musiałem nabyć nowe uszczelki.
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: markfive »

MaCk_Willys pisze:U mnie, buda z 86 lampy mk2 weszły bez najmniejszych problemów na standarodwe mocowania lamp mk3
Tak, buda z 86 ma otwory do mocowania tylnych lamp wykonane z taką tolerancją wymiarową, że możliwe jest bezproblemowe zakładanie jednych i drugich lamp. Być może w nowszych budach wystarczy nieco dogiąć mocowania lub rozpiłować otwory pod śruby.
Generalnie najważniejsza sprawa to identyczny kształt wytłoczki błotnika / tylnej ściany nadwozia i cała lampa dobrze przylega do karoserii. Jeżeli nie przylega to znaczy, że tył był "bity" i źle wyprostowany.
Awatar użytkownika
Austin
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper SPI
Kontakt:

Post autor: Austin »

Witam!

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi...

1. MiniMagazine znalazłem - June 2009 - Artykuł - How To: Retro makeover gdzie oprócz tylnych lamp jest jeszcze info na temat zmiany grila.

2. Lampy mam kompletne razem z "łapkami/obejmami" problem polega na zniszczonych podkładkach gumowych, dlatego nie byłem przekonany do końca, że pasują... Muszę kupić nowe i będzie OK.

Pozdrawiam
I o to chodzi, i o to chodzi...
ODPOWIEDZ