kilka pytań o Coopera

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

lala_mini

kilka pytań o Coopera

Post autor: lala_mini »

hej, od kilku dni jestem szczęsliwym posiadaczem Coopera, z początku 2006 roku... i podczas drugiego dnia jazdy tym cudem powstało kilka istotnuch pytań:

1. regulacja świateł - po naprawde dlugich poszukiwanach niemoge znalesc tego magicznego przycisku, światła nagle zaczely swiecic bardzo wysoko, wiem ze oslepiam wszystkich dookola, tirowcy mnie 'delikatnie' o tym informuja na kazdym kroku... prosze o szczegolowa instrukcje, slyszalam cos o samopoziomowaniu, jak sprawdzic czy to wlasnie mam?

2. 17 calowe felgi - co o tym myslicie? Prosze o opinie tych ktorzy na takich jezdza, jest to znosne? warte poswiecenia z wygody jazdy ;) ? (przy okazji jak ktoś ma do sprzedania prosze o info)

3. Jak zamienić temp na celcjusza (manualna klimatyzacja, więc niemam przycisku AUTO)
Voyth

Re: kilka pytań o Coopera

Post autor: Voyth »

1. Jeśli masz lampy xenonowe to nie ma regulacji poziomowania w środku. Jeśli masz zwykłe H7, to pokrętło od regulacji znajduje się pod lewym nawiewem przy drzwiach - od kolumny kierowniczej w dół i na lewo. I tak zawsze jak włączasz światła to powinny się automatycznie skalibrować do obciążenia :roll:

2.Jest twardo, oj twardo. Na pewno szybciej można pojechać, lepiej w zakrętach się prowadzi, dopóki nie pojawią się poprzeczne nierówności - wtedy bardzo ucieka i czuć jak zmienia tor jazdy.

3. W ASO można przerpogramować komputer z tego co wiem... Chodzi Ci tylko o wyświetlanie temperatury zewnętrznej ?
Phantomas

Post autor: Phantomas »

lala_mini pisze:2. 17 calowe felgi - co o tym myslicie? Prosze o opinie tych ktorzy na takich jezdza, jest to znosne? warte poswiecenia z wygody jazdy ;) ? (przy okazji jak ktoś ma do sprzedania prosze o info)

Moja "Miniówka" jeździła od chwili zakupu na 17stkach - powiem szczerze, że strasznie mnie wytłukło... ale nie miałem porównania.
Teraz zimą miałem 16stki - i komfort jazdy był ZDECYDOWANIE większy. Przyszła wiosna - i prawdę mówiąc ---> szukam nowych opon letnich na alufelgi 16stki :twisted: Bo ulice w Częstochowie, są tragiczne...na 16stkach tłucze się człowiek bardzo i 17stek poprostu się boję... :razz: Osobiście nie polecam - ładna dopasowana 16stka do miniówki, pasuje równie ślicznie jak 17stka...a jeździ się przyjemniej :)

Pozdrawiam
Piter
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Nawet dobra 15 robi robotę :razz:
Załączniki
9-2.jpg
9-2.jpg (105.97 KiB) Przejrzano 1271 razy
Voyth

Mmmmm... świetnie wygląda - coś w deseń Cult Style :wink:

Felgi przepiękne, ale prawie 5000 zł za komplet to naprawde drogo :roll:
matthew90

Post autor: matthew90 »

pididi przez Ciebie nie będe mógł spać :sad:
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Nie RM, ale RS - 2500 zł. Jest też komplet za 2250.
http://moto.allegro.pl/item972905853_bb ... ratis.html
:razz:

A RMy są za 950zł obecnie, cena minimalna już osiągnięta, też w 4x100.

Edit:
matthew90 pisze:pididi przez Ciebie nie będe mógł spać :sad:

A masz! :mrgreen:
Phantomas

Post autor: Phantomas »

Dla porównania: 17stka letnia i 16stka zimowa :)
Załączniki
a tak wygląda zimowa 16stka - AKTUALNE
a tak wygląda zimowa 16stka - AKTUALNE
Obraz 017s.jpg (396.07 KiB) Przejrzano 1231 razy
Tak wyglądała u mnie 17 stka :)
Tak wyglądała u mnie 17 stka :)
mini2 small.jpg (420.54 KiB) Przejrzano 1231 razy
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

Piter - zdecydowanie lepiej wygląda na zimówkach !!

co do felg- wszystko zależy od modelu, np felga ze sporym rantem zawsze jest optycznie mniejsza, ja jeżdżę na 17 i innych nie chcę (mowa o wizualnych aspektach).
Jeżeli miałbym dużo forsy, to bym jeździł na BBS LE MANS najlepiej 18", ale coś za coś.

Pdiddy pokazał idealnie, że i 15 może być optycznie większa i wyglądać zajebiście..

poniżej moje stare MINI w porównaniu zimowej 15 i letniej 17.. wg mnie różnica spora
Załączniki
oldold.jpg
oldold.jpg (94.82 KiB) Przejrzano 1213 razy
lala_mini

dzięki chłopcy za podpowiedź, zacznę na poważnie brać pod uwagę 16stki, w Szczecinie drogi też nie są zbyt piękne ;)

a co do regulacji lamp... 'blondynkom' nie jestem, przycisku po prostu nie mam, czyli są samopoziomujące. Czy to prawda, że takie są tylko przy ksenonach?

Jak już mówiłam mam zwykłe lampy, ale... autko jest ze stanów, wiem, że przód był bity, ma włożone europejskie lampy, może w ramach oszczędności włożono zwykłe zamiast ksenonów? Jak myślicie, po czym można to poznać ?

Tak czy siak lampy dalej szaleją i świecą za bardzo w góre, byłam dzisiaj w warsztacie i nie potrafili mi pomóc, chyba czeka mnie wizyta w serwisie bmw...
Awatar użytkownika
hello
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: '96 Sportspack
Kontakt:

Post autor: hello »

jak nie masz regulacji tam gdzie napisali Ci wyżej że powinna być to najbardziej prawdopodobna opcja jest taka że auto miało ksenony a po dzwonie włożyli normalne lampy
lala_mini

a myślicie, że ten błąd bierze się stad, że to nie ksenony? czy przez zderzenie? Może jak wstawię ksenony, to się uspokoi? i tak miałam to w planie... ale na później :)
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

wrzuć zdjęcia samochodu - tak będzie najprościej udzielić Ci odpowiedzi. Z zewnątrz i wewnątrz.
Voyth

Masz odpowiedni dział na forum - sprzedam. Może tam zamieścisz ogłoszenie, a nie tu w temacie :wink:
speedfight

Post autor: speedfight »

dobra ale tutaj tez chyba nie jest dział do wstawiania zdjęć jakie kto ma felgi na swoim aucie i kto jakie chciałby mieć ,tylko pomoc koleżance która jest nową posiadaczką MINI :mrgreen:
zgadza sie?? :wink:
ODPOWIEDZ