Składamy do kupy: MINI Cooper R50 i MINI One

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Phantomas

Re: Składamy do kupy: MINI Cooper R50 i MINI One

Post autor: Phantomas »

Postaram się nie chwalić, ale żałuję, że tak późno wytłumaczono mi "wajchę" :razz: :twisted: Bardzo przydatne... :)

Dzięki za pomoc :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2010, 16:49 przez Phantomas, łącznie zmieniany 1 raz.
Voyth

Post autor: Voyth »

Do jazdy na codzień ma być w pozycji poziomej czyli nie widzisz przełącznika, a jak Cię coś oślepia to pociągasz do siebie i wtedy widzisz pod lusterkiem ten język.
Awatar użytkownika
sezar
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini'91 New Mini Cooper S '03
Kontakt:

Post autor: sezar »

druga fota wygląda mi na nadajnik GPS
Awatar użytkownika
Jasiek
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Jasiek »

sezar pisze:druga fota wygląda mi na nadajnik GPS

nie nadajnik ,a odbiornik - dokładnie jest to antena zewnętrzna do nawigacji .
powinna być montowana raczej na zewnątrz :mrgreen:

z drugiej strony powinna być końcówka o przekroju okrągłym średnicy 5mm.
next to sex i love my MINI best
Phantomas

Ok:) Dziękuję za odpowiedzi:)

Mam jeszcze kilka pytań :twisted:
Na forum był poruszany temat wyboru świec i ilości km po której przekroczeniu w ramach inspekcji wymienia się świece.
Chciałbym jednak żebyście mi podpowiedzieli jak często powinno się te świece wymieniać? (wymieniałem jakiś czas temu, nie mam problemów, pytam pro forma na przyszłość)
Jak często powinno się wymieniać filtry (filtr powietrza, filtr kabinowy), bo filtr paliwa to pewnie przy wymianie oleju... Czy jakieś filtry pominąłem?
Na co jeszcze zwrócić uwagę i co jaki czas - przy użytkowaniu BMW MINI. (olej i płyn chłodniczy, to ja wiem).

Chciałbym, żebyście mi podpowiedzieli - mechanik wspominał kiedyś, że warto by było wymienić/zakupić - "zestaw naprawczy cylinderka hamulcowego" co to jest/ z czym to się je/ gdzie kupić i ile może kosztować?

Czy da się wymienić podświetlenie panelu klimatyzacji (jeśli tak, to jak?) - czy wiąże się to z zakupem nowego panelu, gdy podświetlenie siądzie połowicznie...

I czy wymiana kierownicy samej w sobie, wiąże się z wymaganą pomocą mechanika? Nie trzeba nic w komputerze przestawiać? Da się bez problemowo zrobić to samemu?

Pozdrawiam serdecznie
i dziękuję za ewentualną pomoc
Piter

[edit] zapomniałem... ;) jeszcze pytanko o: chlapacze :twisted: Czy ktoś z klubowiczów/forumowiczów skusił się na zakup chlapaczy/błotochronów jak zwał tak zwał, na tył Miniaka? Wydaje mi się, że takie "cuś" ograniczyłoby notoryczne maksymalne brudzenie tyłka miniówki :razz: Do MINI da się takie chlapacze dokupić? Ile może kosztować, gdzie kupić i najważniejsze, jak to wygląda?? Czy bardzo psuje estetykę? ... Są oryginalne chlapacze do MINI?

Pytanko jeszcze w sprawie grilla do MINI. Mam tradycyjny chromowany grill, jednak bardziej by mi się podobał taki jak na zdjęciu poniżej - mam na myśl zarówno część grilla w masce jak i "pasek" w zderzaku. Chciałbym zakupić gdzieś dokładnie taki - składający się z 4 pasków poziomych, tyle że nie chromowany jak w oryginale, ale właśnie czarny. Czy ktoś wie, gdzie można kupić czarny grill z 4ma paskami poziomymi, chromowaną obwódką, i dolny pasek na zderzak też czarny z chromem na zewnątrz?

Do tego przydałaby się czarna siatka na "grill"/wlot w zderzaku na dole....
Załączniki
a taki chciałbym mieć - przykładowe MINI z fajnym grillem
a taki chciałbym mieć - przykładowe MINI z fajnym grillem
973524316.jpeg (76.97 KiB) Przejrzano 1673 razy
taki grill ja mam...
taki grill ja mam...
953395247.jpeg (124.66 KiB) Przejrzano 1673 razy
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2010, 16:49 przez Phantomas, łącznie zmieniany 1 raz.
ja_ja

Post autor: ja_ja »

PiterGehry pisze:Ok:) Dziękuję za odpowiedzi:)

Ale z ciebie picuś - glancuś...jak panienka!?
Phantomas

ja_ja pisze:

Ale z ciebie picuś - glancuś...jak panienka!?

jakiś problem? Patrząc na wypieszczonego miniaka w Twojej sygnaturze, sam nie wiem, kto tu jest panienką :razz:
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

grill

http://allegro.pl/item977136900_grill_a ... ooper.html
http://allegro.pl/item971820455_mini_on ... grill.html

i wiele innych na allegro, dół ciężej znaleźć, pytaj w MOTO M5 - ja kiedyś od nich brałem i mieli w dobrej cenie

siatke możesz sam pomalować albo dać do lakierni proszkowej, odpinasz ją po zdjęciu zderzaka
Voyth

Mam jeszcze kilka pytań :twisted:
Na forum był poruszany temat wyboru świec i ilości km po której przekroczeniu w ramach inspekcji wymienia się świece.
Chciałbym jednak żebyście mi podpowiedzieli jak często powinno się te świece wymieniać? (wymieniałem jakiś czas temu, nie mam problemów, pytam pro forma na przyszłość)
Jak często powinno się wymieniać filtry (filtr powietrza, filtr kabinowy), bo filtr paliwa to pewnie przy wymianie oleju... Czy jakieś filtry pominąłem?
Na co jeszcze zwrócić uwagę i co jaki czas - przy użytkowaniu BMW MINI. (olej i płyn chłodniczy, to ja wiem).

Czy da się wymienić podświetlenie panelu klimatyzacji (jeśli tak, to jak?) - czy wiąże się to z zakupem nowego panelu, gdy podświetlenie siądzie połowicznie...

zapomniałem... ;) jeszcze pytanko o: chlapacze :twisted: Czy ktoś z klubowiczów/forumowiczów skusił się na zakup chlapaczy/błotochronów jak zwał tak zwał, na tył Miniaka? Wydaje mi się, że takie "cuś" ograniczyłoby notoryczne maksymalne brudzenie tyłka miniówki :razz: Do MINI da się takie chlapacze dokupić? Ile może kosztować, gdzie kupić i najważniejsze, jak to wygląda?? Czy bardzo psuje estetykę? ... Są oryginalne chlapacze do MINI?

Pytanko jeszcze w sprawie grilla do MINI. Mam tradycyjny chromowany grill, jednak bardziej by mi się podobał taki jak na zdjęciu poniżej - mam na myśl zarówno część grilla w masce jak i "pasek" w zderzaku. Chciałbym zakupić gdzieś dokładnie taki - składający się z 4 pasków poziomych, tyle że nie chromowany jak w oryginale, ale właśnie czarny. Czy ktoś wie, gdzie można kupić czarny grill z 4ma paskami poziomymi, chromowaną obwódką, i dolny pasek na zderzak też czarny z chromem na zewnątrz?

Witaj.

Po kolei. Ja mam obecnie 75000 i świece po tym przebiegu były czarne. Wymieniłem je tydzień temu na NGK BKR6EQUP - czyli takie same jak są fabrycznie.

Reszta myśle, że co ok. 20000 lub rok. Filtr paliwa niby jest niewymienny. Byłem w sklepie z częściami i w katalogu filtr ten jest jako element niewymienny. Sam chciałem wymienić, ale skoro tak jest, to ok. Bywają czasami całe zestawy na Allegro za ponad 200 zł. Widać też czasami wkłady filtra paliwa.

Podświetlenie panelu klimatyzacji... oj skąd ja to znam :mrgreen: Znajomy elektryk mi to wymieniał, bo bardzo często palą się żarówki pod pokrętłami. Do zdjęcia tego panelu trzeba zdjąć panel pod kierownicą, odkręcić obydwie pionowe "rury" i plastikową osłonę airbagu, żeby swobodnie dała się odgiąć. Należy także odkręcić śruby trzymające uchwyty na kubki. Jest z tym kupa zabawy. Wystarczą same żarówki, nie trzeba nic nowego kupować.

Są oryginalne chlapacze do MINI ale nie zakładaj ich. Są paskudne. Tworzą tak tragiczny kształt, że w zupełności wystarczy jak raz na tydzień go umyjesz :razz:

Co do grilla, to skoro masz chrom pakiet w Twoim MINIaku, to nijak do tego będzie pasował grill z czarnymi żeberkami od One. Masz chrom na grillach, siatce w zderzaku, listwie nad tablicą rejestracyjną, także przemyśl to, bo niestety według mnie to potrzebne jak rybie ręcznik.

Pozdrawiam :wink:
matthew90

Post autor: matthew90 »

PiterGehry pisze:
I czy wymiana kierownicy samej w sobie, wiąże się z wymaganą pomocą mechanika? Nie trzeba nic w komputerze przestawiać? Da się bez problemowo zrobić to samemu?

dołączyłbym się do pytania :wink:
speedfight

Post autor: speedfight »

Z pomocą klucza na pewno:) ale czy od razu mechanik do tego potrzebny???:)
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

pamietajcie aby odlaczyc z godzine wczesniej akumulator, bo inaczej wam airbag wystrzeli :)
Voyth

speedfight pisze:Z pomocą klucza na pewno:) ale czy od razu mechanik do tego potrzebny???:)

Gdyby każdy był taki mądry jak Ty, to mechanicy nie byliby potrzebni. Dobrze, że go uświadomiłeś, że kluczem, bo pewnie by na to nie wpadł :roll:

Od tego jest forum, żeby pytać, więc koledzy chcieli się dowiedzieć od kogoś kto już to robił :wink:
Cuba

Post autor: Cuba »

dawid pisze:grill

http://allegro.pl/item977136900_grill_a ... ooper.html
http://allegro.pl/item971820455_mini_on ... grill.html

i wiele innych na allegro, dół ciężej znaleźć, pytaj w MOTO M5 - ja kiedyś od nich brałem i mieli w dobrej cenie

siatke możesz sam pomalować albo dać do lakierni proszkowej, odpinasz ją po zdjęciu zderzaka

Jesli chcesz wymienic same zeberka w grillu i w zderzaku to prononuje ASO,koszt gornych zeberek to 115zl. a dolnej listewki grilla w zderzaku 168zl. Sa zagruntowane, musisz sobie je tylko pomalowac na odpowiedni kolor.
Phantomas

Witek pisze:Co do chlapaczy to:

http://www.outmotoring.com/mini-cooper/ ... flaps.html
http://www.mini2.com/forum/attachment.p ... 1068901697
http://www.mini2.com/forum/attachment.p ... 1068901731

Nie wiem czy jest sens ładować to na tył, ale z przodu będziesz miał zawsze trochę czystsze drzwi i unikniesz strzelania z kamieni w drzwi i progi. Także te przednie nie są tak widoczne jak tylne. Ja bym się zastanawiał nad zakupem na przód... tył niekoniecznie.

Cena za komplet na jedną oś to 145 złotych (tyczy się R56), ale podejrzewam, że podobnie ceny kształtują się dla R50/R53.

Z tego co znalazłem, to nie ma możliwości ich założenia jak masz aero-pack.

W.

Dzięki Witek :)

Rzeczywiście tylne chlapacze, wyglądają..... żenująco.
Te na przód, można by sobie sprawić - nie rzucają się bardzo w oczy, a faktycznie na szutrowych drogach, przy kapciach 205, czuć kamyczki na bokach auta.

Voyth a napisz ile jest żarówek w tym panelu klimatyzacji i jakie to żarówki - wiesz, żeby kupić przed rozkręceniem połowy auta... ;)

Czyli jak proponujecie wymieniać świece - też mam NGK BKR6EQUP - sprawdził ktoś, po jakim czasie wypadałoby wymienić? Czyli załóżmy zakładam dziś, kiedy wymieniać znów - bez kontroli co 10 tys w jakim są stanie...

Filtry co 20 tys? Hmm Dzięki, dobrze wiedzieć...

No i pytanko o olej - wiem, że jest osobny temat - jeśli jeżdżę szybko, to co 15 tys to optymalny okres na wymianę oleju ?

Pozdrawiam serdecznie
Piter

[edit]

A tak w ogóle - czy ktoś z forumowiczów, posiadaczy MINI starszych roczników, miał styczność, a może już skorzystał z usługi "polerowania" reflektorów...czy jak to tam się nazywa... Czy możecie podpowiedzieć, czy to ma faktycznie sens, czy w ogóle da się zregenerować reflektory, które już trochę "ściemniały"... i dają słabsze światło? Jak poprawić jakość oświetlenia drogowego, w autku z 2001 roku....I jak to wygląda w praktyce, tudzież cenowo....

Pozdrawiam:)
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2010, 16:43 przez Phantomas, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany