Skrzynia biegów-Mini Cooper

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
Jaro
Nowy
Nowy
Posiadane auto: MINI COOPER S R56

Skrzynia biegów-Mini Cooper

Post autor: Jaro »

Mam problem z moja skrzynią biegów w Mini Cooperze z 2001 r.A dokładnie mam wyciek oleju ze skrzyni,zaczynaja sie problemy z wrzucaniem biegów itp...Dziurę ta zrobił "podobno"mechanizm róznicowy,a przy spuszcaniu oleju widać róze opiłki itp.Miałem już nagraną skrzynie Getrag'a,używaną oczywiście,ale jeszce przed zakupem zrobiłem zdjecia swojej w celu zdiagnozowania mocowania,bo ponoc są dwa rodzaje i okazało sie,ze moja jest Rovera!Domyślam sie,ze tamta skrzynia "nie podejdzie"do mojego Miniaka i musze szukać skrzyni Rovera,bo naprawa zapewnie sie nie opłaci!Czy ktoś miał taki problem?Mile widziana jakaś porada!Dzięki z góry!
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2010, 14:26 przez Jaro, łącznie zmieniany 1 raz.
Jaro
Awatar użytkownika
Jaro
Nowy
Nowy
Posiadane auto: MINI COOPER S R56

Re: Skrzynia biegów-Mini Cooper

Post autor: Jaro »

Co jest ludzie???Nie pomożecie???
Jaro
noj

Post autor: noj »

Wypadałoby wyjąć skrzynie i zdiagnozowac co jest uszkodzone. Oczekujesz porady via net i sugestii czy cos sie "oplaci" czy nie.
Kupując używaną skrzynie, nie wiesz w jakim jest stanie i czy po miesiacu rowniez sie nie rozsypie.
Zdecydowanie rozbierac i wtedy analizowac.
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Jeśli miałeś MINI przed liftem, masz skrzynie Midland Gears. Później, był 5-biegowy Getrag, ale przekładka nie jest plug&play, parę rzeczy trzeba wymienić, o które trudno poza ASO, więc koszt rośnie. Możesz nawet wymienić na skrzynię z MCSa, co jest do zrobienia, ale to nieco inny poziom kosztów :wink:
Niestety dokładniejszego info nie mam, bo (puk, puk) moja skrzynka ma się dobrze :smile:
Awatar użytkownika
hello
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: '96 Sportspack
Kontakt:

Post autor: hello »

pytanie do posiadaczy Cooperów S Mk1 (getrag 6 przełożeń) czy na wybranym biegu dajmy na to trzecim po złapaniu za drążek zmiany biegów macie jakiekolwiek luzy? tj. czy da się tym drążkiem z włączonym biegiem ruszyć w lewo lub w prawo, a jeśli tak to ok ilu centymetrów i jaki przebieg ma Wasze auto? będę wdzięczny za odpowiedź!
gooma

Post autor: gooma »

Też miałem wyciek oleju, opisywałem to już w innym wątku. Nie został wykryty w porę i poszły łożyska. Naprawa kosztowała mnie razem z częściami 1200 zł, oczywiście nie w aso tylko u mechanika. Jeśli chodzi o opiłki w skrzyni to może to być spowodowane 'ciężkim wstecznym'. Naprawa pomijając łożyska polegała na wymianie simeringów.
Generalnie nie mam teraz problemów, jeszcze przed naprawą od czasu do czasu miałem problem z wrzuceniem jedynki ale to nic poważnego.
matthew90

Post autor: matthew90 »

ja bym teraz chyba rowniez regenerował skrzynie.. kupiłem jakiś czas temu i słychać mi za bardzo wał w skrzyni co bardzo wkurza.. :???:
bruno

Post autor: bruno »

Witam
jestem nowy na tym forum wiec serdecznie witam wszystkich.
Zakupiłem MINI Coopera S rok 2006 grudzien R 53 6 biegowa skrzynia. Mini był uderzony w przod ale bez wiekszych objawow :mrgreen: typu wywalenia jaskow :lol:

Do czego zmierzam cooper odpala ale zachowuje sie jak by nie miał biegow przy wbijaniu słychac jak chodza wodziki w skrzyni ale efektu nie ma zadnego. Sprawdziłem wybierak, odkreciłem go od skrzyni i tez nic auto zachowuje sie tak jak by było cały czas na luzie.

Teraz pytanie brzmi czy kupywac nowa skrzynie czy otwierac swoja i ratowac ja o ile jest co :sad: a moze mieliscie podobny problem i okaze sie ze o czyms nie wiem.
Azrael

Post autor: Azrael »

Zacząć od diagnozy co jest zepsute. Wyjąc skrzynię i zobaczyć czy to czasem nie sprzęgło np.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

albo polos wypadla :P
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
bruno

nie, połoski sa na miejscu, sprzegło moze?? tak mysle jak wykluczyc te sprzegło?? jak wbije bieg, a sprzegło bedzie rozłaczone to lipa silnik nie da oporu, a nie zobacze czy wałek główny sie kreci chyba ze jest jakas klapka od spodu?
Azrael

Post autor: Azrael »

Jeżeli można ruszać lewarkim na odpalonym silniku to są dwie opcje - albo rozpadnięte sprzęgło, albo coś w wybieraku - w obu wypadkach trzeba by szarpnąć skrzynię z auta.
Awatar użytkownika
monsterk
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: monsterk »

podnieś koło z jednej strony i pokręć nim, niech ktoś zmianie ci biegi podczas tego kręcenia, powinien zmieniać się opór i może usłyszysz np wirującą tarcze sprzęgła
bruno

Wszystko jasne okazalo sie ze nowa kompletna połoska była wadliwa. Na krzyzaku blokowały sie rolki co powodowało wyszarpywanie przegubu ze skrzyni.
Dzieki za pomoc :) Mozecie mi podpowiedziec jeszcze jaki olej zalac do skrzyni bo od tego wyjmowania wkładania troche poleciało. Czytałem na forum ze tylko orginał ale nie wierze ze olej do tej skrzynki robi bmw???
agazgaga

Post autor: agazgaga »

witam
mam pytanie odnośnie mojego auta - mini cooper s 2006r. otóż gdy wrzucam 2 to słyszę jakby jakieś kliknięcie z przodu auta. wszytkie biegi wchodzą idealnie. jakieś pomysły coż to może być?
ODPOWIEDZ