Spalanie 10/100. Czy to normalne?

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

kamil_0793
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mercedes C180 W202

Spalanie 10/100. Czy to normalne?

Post autor: kamil_0793 »

Siema. Ostatnio zauważyłem, że mój Mini strasznie dużo pali. Otóż 1 kwietnia zalałem 20 litrów do zupełnie pustego baku. Dzisiaj próbuję odpalić i nic. Sprawdziłem, ile przejechałem ja tych 20 litrach i wyszło, że niecałe 210 km. Czy to możliwe? Wydaje mi się, że spalanie rzędu 200-stu konnych silników w układzie v6 nie może być widoczne w litrowej rzędówce o mocy 40 koni...
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Spalanie 10/100. Czy to normalne?

Post autor: Saint »

Wykręć i zobacz jakiego koloru są świece, to tak na początek. Wjedź na kanał i zobacz czy Ci czasem paliwko nie ucieka z gaźnika, pompy paliwowej, przewodów czy baku, bo może być i tak.
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: markfive »

Napisz z ilu odcinków jazdy i ilu dni składa się te przejechane 210 km i ile razy w tym czasie uruchamiany był zimny silnik. Dopiero wtedy można bedzie powiedzieć czy jest to normalne czy nie.
kamil_0793
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Jazda codzienna, w dzień zimny silnik uruchamiany 2 razy. Średnio dziennie robię 5 km od poniedziałku do piątku, w weekendy więcej - tu jakieś 60. Trasy cały czas te same, po 2,5 km. W weekend tam i z powrotem jakieś 20km.
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

No to jest to prawie identyczna sytuacja jak dojazdy mojej żony do pracy. Auto było w jakimś stopniu porównywalne. Rover Metro z silnikiem A+ 1275. Gdy jeździłem nim wcześniej, na co dzień pokonując trasę 50 km + 50 km zuzywało w granicach 5,8 - 6 litrów/100 km.
Po zamianie ról gdy stało się środkiem codziennego transportu po mieście 2,5 km + 2,5 km zużycie gwałtownie wzrosło do ponad 12 litrów / 100 km. Wliczając weekendowe trasy bardzo zblizone do Twoich 25 km + 25 km jazdy drogowej, sumarycznie spadało to w poblize 10 litrów / 100 km. Nic w tym samochodzie nie zmieniło sie od strony technicznej ponieważ obsługiwane było na bieżąco i żadna usterka nie umknęła by mojej uwadze ( nie korzystam z usług warsztatów i wszystkie naprawy wykonuję sam). Nie można też doszukiwać się jakiegoś innego sposobu jazdy bo sam jeżdżąc tym autem juz wyłącznie na krótkich odcinkach po mieście uzyskiwałem zbliżone rezultaty zużycia paliwa.

Oczywiscie można i trzeba dokładnie sprawdzić czy nie ma gdzieś przecieku, czy nie przelewa zaworek iglicowy w komorze pływakowej, czy po wyglądzie świec nie ma objawów zbyt bogatej mieszanki czy niewłaściwego ustawienia zapłonu. Świece trzeba sprawdzić dopiero po przejechaniu co najmniej 20 km na rozgrzanym silniku. Gdy wykręcisz je po 5 km od uruchomienia zimnego silnika na ogół zawsze będą "czarne".

Trzeba również sprawdzić ciśnienie w oponach i po podniesieniu auta z kazdej strony sprawdzić czy lekko obracają sie koła, szczególnie z tyłu bo tam często zdarza się blokowanie szczęk z róznych powodów.

Co do stwierdzenia na ile zuzycie paliwa w litrach na 100 km różni sie od "katalogowego" trzeba wziąć pod uwagę, ze podawane "normy" dotyczą ciągłej jazdy na odcinku 100 km po jednorazowym uruchomieniu zimnego silnika odpowiednio - autostrada / trasa / ruch miejski / tzw cykl mieszany.
W realnym świecie do każdego uruchomienia zimnego silnika na "ssaniu" obojętnie ręcznym (gaźnik) czy automatycznym (SPI) należy doliczyć 0,25 litra paliwa a pozostała ilość w przeliczeniu przebiegu powinna dać wynik zgodny z "katalogowym"

Latem przy wyższych temperaturach powinno być lepiej bo wtedy dobrze wyregulowany silnik gaźnikowy z zasady zapala bez ssania lub trzeba wyciagać go jedynie w momencie porannego uruchamiania i natychmiast po rozruchu można zamknąć.

Podobnie jest w przypadku każdego innego auta eksploatowanego na krótkich odcinkach. Prawdopodobnie również pojemność silnika (benzyna), oczywiście w pewnych granicach nie ma tu aż tak wielkiego znaczenia. Przykładem jest obecnie uzytkowane na tych samych odcinkach co Metro inne znacznie cięższe auto z silnikiem 1598 MPI 105 KM. Zużywa dokładnie takie same ilości paliwa jak 1275 na gaźniku HIF44 60 KM.
kamil_0793
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Mimo wszystko jest to dla mnie trochę dziwne. W trasie spalił mi jakieś 4,5 litra na 100. Niestety, jeżeli tak dalej pójdzie, to nie będę w stanie utrzymać tego samochodu...
Julian

Post autor: Julian »

kamil_0793 pisze:Siema. Ostatnio zauważyłem, że mój Mini strasznie dużo pali. Otóż 1 kwietnia zalałem 20 litrów do zupełnie pustego baku. Dzisiaj próbuję odpalić i nic. Sprawdziłem, ile przejechałem ja tych 20 litrach i wyszło, że niecałe 210 km. Czy to możliwe? Wydaje mi się, że spalanie rzędu 200-stu konnych silników w układzie v6 nie może być widoczne w litrowej rzędówce o mocy 40 koni...

Ja jeżdżąc 200 konnym Roverkiem mam spalanie ponad 20l na 100km, a nie 10l :twisted: chociaż raz w trasie nie przekraczając 110 km/h miałem około 7,5 :mrgreen:
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: AleXander »

Poprzednie auto: 4.0 automat 250KM, spalanie po mieście: 18-38l/100km a w trasie: 8-10...

Mini naprawde mało pali (chyba, że Szachownica na torze) :)
Julian

Post autor: Julian »

AleXander pisze:Poprzednie auto: 4.0 automat 250KM, spalanie po mieście: 18-38l/100km a w trasie: 8-10...

Mini naprawde mało pali (chyba, że Szachownica na torze) :)

konkret ;D Ahh .. marzy mi się taki JAG :mrgreen:
Ile mniej więcej pali takie 80,90,100 konne mini przy ciężkiej nodze ?
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: AleXander »

no Michał się chwalił że w Biłgoraju palił mu Miniacz -> 100/100 :D
Awatar użytkownika
Beny
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini '76 1300, mini van, mini kombi

Post autor: Beny »

kamil_0793 pisze:Mimo wszystko jest to dla mnie trochę dziwne. W trasie spalił mi jakieś 4,5 litra na 100. Niestety, jeżeli tak dalej pójdzie, to nie będę w stanie utrzymać tego samochodu...

czegoś nie rozumiem, wynika z twoich obliczeń że na krótkich odcinkach robisz 5 km dziennie od pon do pt ... czyli trochę ponad 100 km miesięcznie i na dłużyszch odcinach w weekendy 4x 20 = 80 km, jeśli w weekendy spali 6 litrów a w tygodniu 10 litrów to jest ... niecałe 20 litrów miesięcznie ... w zasadzie nie spalanie nie powinno mieć dla ciebie znaczenia bo na paliwo nie wydajesz nawet 100-ki :mrgreen:
Mini Countryman Cooper S ALL4 R60 2011
Fiat X1/9 1974, 1300 - w trakcie remontu
Opel Manta B 1979
Awatar użytkownika
sezar
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini'91 New Mini Cooper S '03
Kontakt:

Post autor: sezar »

hehe jednak KAM'owie potrafią liczyć :D koszta :D :D :D
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

kamil_0793 pisze:Mimo wszystko jest to dla mnie trochę dziwne. W trasie spalił mi jakieś 4,5 litra na 100. Niestety, jeżeli tak dalej pójdzie, to nie będę w stanie utrzymać tego samochodu...

Pierwszy podstawowy błąd w planowaniu wydatków związanych z posiadaniem samochodu to opieranie się na danych fabrycznych / katalogowych zużycia paliwa w cyklu jazdy szosowej ze stałą ustaloną prędkością. Jest to z reguły najniższy i najlepszy wynik możliwy do osiągnięcia nie majacy wiele wspólnego z normalną codzienną elsploatacją. Twoje auto jest prawdopodobnie w dobrym stanie technicznym skoro na trasie pali 4,5 litra. Podobne wyniki pomiedzy 4,6 a 5,3 osiągałem jeżdżąc na trasie miniakiem i metro z identycznym silnikiem 998 A+.

Drugi podstawowy błąd to założenie , że klasyczne mini wyprodukowane kilkanaście czy kilkadziesiąt lat temu będzie tanim w eksploatacji środkiem transportu. Paliwo i jego koszt to przysłowiowy "pikuś" w kosztach utrzymania tego samochodu w pełnej sprawności w dłuższym okresie czasu. Być moze nie posiadasz tego samochodu dostatecznie długo by cokolwiek już wiedzieć na temat napraw i ich kosztów jakie bedą być może już wkrótce konieczne.
kamil_0793
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Akurat o naprawach wiem już co nieco, bo zaraz po kupnie samochodu wymieniłem całe przednie zawieszenie, przerywacze, kondensator i całe sprzęgło, później doszedł jeszcze wahacz. Mimo to za części zapłaciłem w sumie jakieś 1500 zł. Co do tego spalania - robię od poniedziałku do piątku jakieś 30 km - czyli miesięcznie daje to jakieś 120. W piątek, sobotę i niedzielę robię w sumie jakieś 71 km co miesięcznie daje 280 km. Sumując miesięcznie mam +/- 400 km.

Dzisiaj byłem u mechanika, poradził mi on wyregulować gaźnik. Jak wykręciłem świece, to te zewnętrzne były czyste, a wewnętrzne czarne. Z tego co wiem to właśnie wina gaźnika, może i on jest winny takiemu spalaniu?
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

Wewnętrzne cylindry zawsze są zasilane bogatszą mieszanką - wynika to z konstrukcji głowicy i czasów otwarcia zaworów ssących. Regulację składu mieszanki na analizatorze warto sprawdzić.
ODPOWIEDZ